Eksperti apliecina - šis ir labākais laiks vakariņām

© Pexels.com

Vakariņu laiks ir atkarīgs no cilvēka dienas ritma un rutīnas, tomēr ir kāds uzticams noteikums, kas palīdzēs noteikt precīzu vakariņu laiku, raksta izdevums “Nature Communications”.

Žurnālā publicētajā pētījumā konstatēts, ka vēla ēšana var palielināt sirds un asinsvadu slimību risku. Pētījumā, kurā tika novērtēta 103 389 dalībnieku veselība un ēšanas paradumi, atklājās, ka tiem, kuri ēda pirmo maltīti pēc pulksten 9:00 un pēdējo pēc pulksten 21:00, bija lielāks sirdslēkmes un insulta risks. Šīs veselības problēmas visizplatītākās bija sieviešu vidū.

Lai apstiprinātu šos rezultātus un izdarītu galīgos secinājumus, zinātnei ir nepieciešami turpmāki pētījumi. Lai gan dati ir ierobežoti, zinātnieki uzskata, ka cilvēkiem vakariņas vajadzētu ēst pēc iespējas agrāk.

Pexels.com

Vairāki eksperti kuri vienbalsīgi apstiprināja, ka jo agrāk vakariņas tiks ēstas, jo pozitīvāk tās ietekmēs mūsu veselību.

Izdevums “Eat This” ziņo, ka cilvēkiem, kuri savu pirmo maltīti ietur pirms pulksten 11:00 un pēdējo pulksten 17:30, parasti ir zemāks asinsspiediens un ātrāka vielmaiņa.

Kā norāda endokrinoloģe Marija Terēze Antoni, agrās vakariņas palīdz samazināt svaru un asinsspiedienu, jo būtiski ietekmē organisma diennakts ritmu, kas savukārt ietekmē vielmaiņas efektivitāti. Iepriekšējie pētījumi liecina, ka diennakts ritmi ir tieši saistīti ar vielmaiņu.

Agru vakariņu ēšana ļauj ikdienas rutīnā iekļaut citus veselīgus ieradumus, piemēram, doties nelielā pastaigā. Pastaiga pēc ēdienreizes palīdz līdzsvarot cukura līmeni asinīs un ļauj ļauties kaut kam saldam, ja ir tāda vēlme.

Pexels.com

"Ideāli ir ēst vakariņas vismaz trīs stundas pirms gulētiešanas," saka uztura konsultante Sāra Reama. Trīs stundu noteikums, nevis konkrēts laiks, vislabāk atbilst katras personas personīgajam diennakts ritmam - šajā laikā ķermenim ir jāpaspēj sadedzināt uzņemtās kalorijas.

Lai uzturētu regulāru ēšanas ritmu, ir svarīgi arī ievērot regulāru gulētiešanas laiku. "Ir svarīgi izveidot regulāru miega režīmu, kas nodrošina jums nepieciešamo atpūtu. Cilvēkam naktī ir jāguļ vismaz septiņas stundas," atzīmē Reama.

Dzīvesstils

Grieķu mērce, ko tradicionāli gatavo no jogurta, gurķa, ķiploka un piparmētras, ir lieliska kopā ar svaigiem dārzeņiem, maizi, čipsiem, krekeriem un citām uzkodām. Šī “BBC Good Food” recepte tiek slavēta kā "svaiga un vienkārša", un receptes autors Bārnijs Desmazērijs saka, ka to ir "lieliski pasniegt kopā ar grauzdētu pitas maizi vai lēni sutinātu jēra gaļu".