Kā dienu sāksi, tā arī to pavadīsi! Tāpēc ļoti svarīgi ir garšīgi, sabalansēti un sātīgi paēst brokastis. Tā ir neatņemama rīta rituāla sastāvdaļa un veids, kā iegūt enerģiju un labu garastāvokli visai dienai. Svarīgi, lai brokastīs ir olbaltumvielas, ogļhidrāti, tauki un šķiedrvielas - tādu ēdienreizi mēs varam saukt par sabalansētu.
Lūk, dažas šādu brokastu receptes.
1. “Lauku” omlete ar sīpoliem un šampinjoniem
Omlete brokastīs, protams, ir “žanra klasika”. Slavenais franču virtuves ēdiens iekarojis visu pasauli, pateicoties vienkāršajai pagatavošanai un lieliskajai garšai. Pamēģiniet mūsu variantu ar sīpoliem un sēnēm! Šīs vienkāršās sastāvdaļas kopā dod brīnišķīgu garšu.
Sastāvdaļas:
Divām porcijām vajadzēs 1 sīpolu, šampinjonus un 4-5 olas.
Pagatavošana:
Smalki sagriežam sīpolus un sēnes. Uz pannas uzkarsējam gī sviestu, liekam cepties sīpolus un sēnes.
Pēc pāris minūtēm pārlejam ar olām, kuras iepriekš ļoti rūpīgi sakuļ, bet ne ar mikseri - ar dakšiņu vai putojamo slotiņu. Tāpat var vispirms sakult baltumus un pēc tam pievienot dzeltenumus un pienu. Var taisīt bez piena, viss atkarīgs no jūsu ieradumiem.
Uz 1 olu vajadzēs 15 - 20 ml piena. Ideāli gaisīgu omleti var izcept, ja uz 4 olām pievieno 1 tējkaroti mannas vai miltu.
Ja 4 olu omletei pievieno 2 tējkarotes krējumu, garša būs krēmīgāka.
Pasniedzam ar dārzeņiem un salātiem. Lieliski derēs kopā ar gurķu/tomātu salātiem ar krējumu. Ņemam klāt arī graudzētu maizes gabaliņu, lai ir arī ogļhidrāti enerģijai.
2. Cukini pankūkas
Lielisks veids kā ieviest ēdienkartē vairāk dārzeņu - gatavot pankūkas. Šīs gardās pankūkas garšos gan pieaugušajiem, gan bērniem.
Sastāvdaļas:
1-2 kabači vai cukini, 1 ola. Uz 1 cukini pieliekam 2-2,5 ēdamkarotes miltu - var izmantot gan kviešu, gan auzu, gan kukurūzas. Pameģiniet uztaisīt ar turku zirņu miltiem, tajos ir 19 (!) gramu olbaltumvielu uz 100 gramiem miltu un tie pēc garšas labi sader ar cukini.
Uz 2 cukini - 4-5 ēdamkarotes miltu. Pieliekam ķiploka daiviņu, pēc garšas sāli un piparus. Var pievienot svaigas dilles.
Pagatavošana:
1. Cukini sarīvē uz lielas rīves, pievieno sāli.
2. Atstāj uz 5 minūtēm un tad “izspiež” šķidrumu.
3. Pēc pāris minūtēm vēlreiz. Un vēl vienu reizi. Izspiest šķidrumu ir svarīgi, lai, pankūkas cepot, neizjuktu.
4. Tad pievieno olu un miltus, ķiplokus izspiež caur ķiploku spiedi, pievieno garšvielas.
5. Lieko šķidrumu, ja tāds ir, no mīklas noņem ar karoti.
6. Cep ar gī sviestu vai ar avokado eļļu uz vidējas uguns. Dažas minūtes no vienas puses, tad no otras. Kad pankūka ir brūna, tad ir gatava.
7. Ideāli pasniegt kopā ar sālītu lasi vai ikriem. Kā arī ar avokado - izteiksmīgākai garšai, pārkaisiet to ar sāli, pievienojiet mazliet citronu sulas un olīveļļu.
Labu apetīti!
3. Biezpiena plācenīši
Plācenīši gluži kā bērnībā! Pamēģiniet pagatavot, sanāks ideālas brokastis.
Sastāvdaļas:
400 gr 5% vai 9% biezpiens, 1 olas dzeltenums, 40 gr rīsu milti (var izmantot arī kviešu), 2 ēdamkarotes saldinātāja vai cukura, vanilīns, rozīnes vai sukādes (pēc garšas).
Pagatavošana:
Sajauc visas sastāvdaļas.
Sarullē “desu” 3-4 cm diametrā. Liek saldētavā uz 20 minūtēm. Tā mūsu mīkla lieliski saglabās formu.
Izņemam no saldētavas, sadalam desu vienādās daļās. Svarīgi, lai plācenīši nebūtu plāni.
Nedaudz iemērc miltos un izveido skaistu formu.
Apcep pāris minūtes no katras puses līdz tie ir zeltaini brūni, izmantojot gī sviestu vai kokosa eļļu.
Uzkarsējam cepeškrāsni līdz 160 grādiem.
Liekam uz cepampapīra un cepam 8-10 minūtes.
Pasniedz, dekorējot ar ogām, skābo krējumu vai iecienītāko ievārījumu.
4. Banānmaize
Visgardākā banānmaize izdodas no ļoti gataviem banāniem, no banāniem ar brūnu mizu.
Sastāvdaļas:
3 ļoti nogatavojušies banāni, 60 gr pilngraudu auzu milti (var uztaisīt blenderī no auzu pārslām), 30 gr turku zirņu milti, 30 gr pilngraudu rīsu milti (var likt 50/50 auzu un rīsu), 10 gr cepamā pulvera, 2 olas, 5 ēdamkarotes piena (man bija mandeļu, var ar jebkuru citu).
1 karote kanēļa, 0,5 tējkarotes sāls, tējkarote kokosriekstu eļļas, rozīnes, mandeļu un kokosa skaidiņas, saldinātājs (stēvija vai agaves sīrups utt).
Pagatavošana:
Vispirms samaisa sausās sastāvdaļas.
Auzu pārslas samaļ blenderī, pārvēršot miltos.
Samaisa kopā auzu, rīsu un zirņu miltus.
Pievieno cepamo pulveri.
Pievieno kanēli un sāli.
Citā bļodā:
Ar dakšiņu samīca 2 banānus.
Sakuļam olas ar dakšiņu un pievienojam banāniem.
Pielejam pienu un saldinātāju (man ir šķidrā stēvija).
Pievienojam rozīnes.
Miltus un banānus sajaucam ar olām un pienu, pārliekam mīklu silikona formā, sasmērējot to ar kokosriekstu eļļu. Sanāk diezgan bieza mīkla.
Trešo banānu pārgriežam uz pusēm un uzliekam pa virsu mīklai.
Ja vēlaties, dekorējiet ar mandeļu vai kokosa skaidiņām.
Uzkarsējam cepeškrāsni līdz 180 grādiem un cepam 40-45 minūtes, atkarībā no cepeškrāsns un formas.
Atdzesējam un baudām! Izcils veselīgs kārums. Varam pievienot ēdienreizei grieķu jogurtu vai biezpienu, lai ir vairāk olbaltumvielu un lai ilgāk saglabājas sāta sajūta.
5. Auzu pankūkas ar avokado un ikriem
Ideālas brokastis - ātri un viegli pagatavojamas, veselīgas un var izvēlēties pēc velmes sāļo vai saldo versiju.
Sastāvdaļas vienai porcijai: auzu pārslas 60 gr, 2 olas, piens 30 ml, liekam visas sastāvdaļas blenderī. Ļaujam mīklai pastāvēt 5-10 minūtes un tad cepam uz pannas. Ļoti uzmanīgi apgriežam uz otro pusi.
Šķīvī liekam klāt avokado un ikrus.
Kā piedevu var izvēlēties mazsālītu lasi, tunci, spinātus un sieru.
Saldajai versijai - biezpienu ar rozīnēm, riekstu sviestu ar banānu, biezpienu ar ogām. Varinatu ir ļoti daudz - ļaujieties fantāzijai!
6. Biezpiena - banānu sacepums
Ja jums garšo abas galvenās sastāvdaļas, iesakām pagatavot šo variantu vakarā un tad pasniegt brokastīs. Cepta banāna aromāts neatstās vienaldzīgu nevienu.
Sastāvdaļas:
3-4 olas, 4 paciņas 9% biezpiens (parastās paciņas 180 g), cukurs vai saldinātājs pēc garšas (3 ēdamkarotes), 4 ēdamkarotes miltu (to vietā var likt mannu, iepriekš izmērcējot to pienā), 1 paciņa cepamais pulveris, 1 paciņa vanilīns, ½ glāze skābais krējums (ja biezpiena masa ir šķidra, tad var nelikt), 2 ļoti nogatavojušies banāni, rozīnes.
Pagatavošana:
Uzkarsējam cepeškrāsni līdz 180 grādiem.
Visas sastāvdaļas sajaucam ar mikseri.
Banānu sagriežam nelielos kubiņos un pievienojam biezpiena masai.
Cepamo formu sasmērējam ar sviestu.
Liekam mīklu iekšā un cepam 30 - 40 minūtes 180 grādu temperatūrā (atkarībā no cepeškrāsns un formas izmēra).
Atdzesējam un baudām! Pasniedzam ar dateļu, kļavu vai agaves sīrupu.
Lai labi garšo!