Lionas salāti tiks piedāvāti jebkurā bistro Francijas dienvidos. Liona ir valsts neoficiālā gastronomiskā galvaspilsēta, un šie salāti ir ideāls veids, kā to iepazīt.
SASTĀVDAĻAS:
Mērcei:
1/2 tējk sāls
30 ml sarkanvīna etiķis
1 ēdk. Dižonas sinepes
90 ml rafinēta augu eļļa
1/4 tējk svaigi malti melnie pipari
salātiem:
1 tējk nesālīts sviests
130 g grauzdēta maize, sagriezta kubiņos
1/4 tējk. smalks jūras sāls
4 olas
60 ml baltais etiķis
5 šķēles bekona
300 g frize salāti
PAGATAVOŠANA
1.Lai pagatavotu mērci, bļodā sajauc sāli un sarkanvīna etiķi. Sakuļ ar dakšiņu, līdz sāls izšķīst. Pievieno sinepes. Lēnām ielej eļļu, nepārtraukti maisot. Turpina putot, līdz eļļa un ūdens emulģē. Ja nepieciešams, pievienojiet piparus un sāli pēc garšas.
2.Lai pagatavotu grauzdiņus, mazā pannā uz vidējas uguns izkausē sviestu. Kad sviests sāk putot, pievienojiet kubiņos sagrieztu maizi un sāli. Pagatavo, bieži maisot, kļūst zeltaini brūni, apmēram trīs līdz piecas minūtes. Noņemiet no karstuma un ļaujiet grauzdiņiem atdzist, līdz tie ir kraukšķīgi.
3.Sagatavojiet vārītas olas. Lai to izdarītu, pārsitiet olas un ielejiet katras saturu atsevišķā traukā. Ielejiet ūdeni lielā katliņā, kura dziļums ir vismaz 10 cm, pievieno etiķi, uzvāra ūdeni un samazina uguni. Ūdenim nevajadzētu vārīties. Izmantojot koka karoti, izveidojiet maigu virpuli ūdens centrā. Uzmanīgi ielej baltumu un dzeltenumu virpuļa centrā.
Uzmanīgi paceliet olu ar rievotu karoti, palaiž zem vieglas auksta ūdens strūklas un pārliek uz šķīvja, kas izklāts ar papīra dvieli. Atkārtojiet procedūru ar atlikušajām olām.
4.Sagriež bekonu mazos gabaliņos un uz vidējas uguns apcep uz pannas bez eļļas. Pagatavo piecas minūtes, nepārtraukti maisot vai līdz viss bekons ir brūns.
5.Salātu lapas ar rokām saplēš lielos gabalos. Liek salātus uz dziļiem šķīvjiem, veidojot no tiem “ligzdas”. Katrā šķīvī ieliek vārītu olu un pārkaisa ar bekona sloksnēm un grauzdiņiem. Pārlej ar mērci un pasniedz nekavējoties.