TV personība Kristīne Virsnīte: Iesaku nekrist galējībās ar uztura izvēli

© Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

TV personībai Kristīnei Virsnītei bija uzticēts vadīt augu izcelsmes produktu zīmola “Alpro” organizēto pasākumu “Discover The Plant – Based World”. Viņa šeit nebija nejauši, jo arī Kristīnei ir tuvs veselīgs uzturs.

Kas ir tas, ko mēs ēdam?

Nesen lasīju to, cik patiesībā daudz Latvijai izmaksā, tas, ka mēs esam mazkustīgi. Tie ir vairāk nekā 16 miljoni eiro gadā.

Svarīgi runāt par uzturu, lai mēs būtu veselāka sabiedrība. Tas ir iemesls, kāpēc mums visiem kopā būtu jāmācās, kā mēs varētu būt veselīgāki, kas ir tas, ko mēs ēdam.

Augu valsts produktu tagad ir tik daudz. Aicinu neieciklēties uz viena produkta veidu, bet gan pamēģināt un pagaršot.

Protams, tam vajag arī laiku, bet, ja mazāk patērētu sociālos medijus, mums varbūt būtu pat vairāk laika, lai pagatavotu ēdienu, kas ir ne tikai garšīgs, bet arī veselīgs. Īpaši mājās gatavots ēdiens ir ārkārtīgi svarīgs.

Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Pašam sevi izglītot

Un tas ir stāsts arī par mūsu dzīves ilgumu, ja dzīvosim ilgi, jautājums paliks, cik veselīgi? Mēs vēlamies pēc iespējas dzīvot veselīgi, lai tikai vēlākā vecumposmā mums ir kādas hroniskas slimības, kas iespējams pārsteigtu.

Sevišķi arī tas, ka mūsu ģimenēs aug bērni, kas ir tās tradīcijas, ko viņiem nododam? Ko viņi sapratīs ar vārdiem “veselīgs uzturs”?

Tāpēc būtiski ir pašiem sevi izglītot, jo daudzi pieaugušie nemaz to nezinām. Arī es nevaru teikt, ka visu zinu, ja runa ir par uzturu, nē, arī es mācos.Tāpat es nevaru teikt, ka man pašai nav neveselīgu izvēļu uzturā, jo tādas mēdz būt, bet pamatā man ir svarīgi, lai tās būtu sakarīgās izvēles.

Nekrist galējībās

Iesaku sabiedrībai nekrist galējībās. Nav tikai balts un melns. Ja es esmu izvēlējusies augu izcelsmes produktus, tad arī es nekrītu galējībā. Patiesība ir pa vidu.

Tāpat iedrošinātu eksperimentēt. Kādu reizi pagaršot un pamēģināt ko citu, kādu recepti, kurā varbūt nemaz nav dzīvnieku izcelsmes produktu. Kā tas sanāk? Kā garšo?

Foto: Dmitrijs Suļžics/MN

Garšas ved mūs piedzīvojumā, tāpēc eksperimentēt ir labi. Tas ir sava veida ceļojums garšu pasaulē, taču diemžēl esam aizņemti, tāpēc skrienam un apēdam pirmo, kas pagadās.

Gribētos, lai uz ēšanu skatāmies apzinātāk. Un tas ir veselības pamats, lai cik to nevēlētos dzirdēt.

Kad es kļuvu par veģetārieti, kas bija pirms vairākiem gadiem, visi sākumā jokoja, ka es ēdu tikai zāli, es domāju, ka šis arī ir noiets sabiedrības joks.

Tagad ir tā, ka mana mamma, kurai drīz būs 70 gadi, ir iemācījusies gatavot ēdienu man. Un tas liecina, ka varam iemācīties iepazīt augu valsts produktus.

Lasi arī: Uztura speciāliste Lizete Puga: Jāskatās, ko mēs ēdam, jāiedziļinās sastāvā

Dzīvesstils

“Jo aukstāks laiks aiz loga, jo vairāk vakarus gribas pavadīt mājās, skatoties filmas un aicinot ciemos draugus. Kādi tusiņi bez uzkodām? Un kādas uzkodas bez mērcītēm? No tā visa izriet, ka garajos un tumšajos vakaros mērcītes ir pat obligātas,” atzīmē virtuves huligāns Pipars.

Svarīgākais