Pārtikas produkti, kas var traucēt jūsu ķermeņa cīņu pret vēža šūnām, - jauns pētījums

© unsplash.com

Saskaņā ar jaunu pētījumu, pārtika, ko ēdat, var ietekmēt jūsu ķermeņa spēju cīnīties ar vēža šūnām resnajā zarnā, raksta “CNN”.

Potenciālais vaininieks ir dažu omega-6 taukskābju pārpilnība, kuru varam uzņemt no īpaši apstrādātiem pārtikas produktiem jūsu uzturā, kas var kavēt citas neaizvietojamās taukskābes - omega-3 - pretiekaisuma un audzēju apkarošanas īpašības.

"Kuņģa-zarnu traktā katru dienu notiek mutācijas, un parasti imūnsistēma tās uzreiz iznīcina ar omega-3 molekulu palīdzību," sacīja pētījuma vecākais līdzautors Dr. Timotijs Jeitmens, kas publicēts Lielbritānijas Gastroenteroloģijas biedrības žurnālā “Gut”.

"Bet, ja jūsu ķermenis gadiem ilgi ir pakļauts hroniskai iekaisuma videi, ko rada omega-6 nelīdzsvarotība, kas parasti sastopama īpaši apstrādātos un nevēlamos pārtikas produktos, es uzskatu, ka mutācijai ir vieglāk nostiprināties un ķermenim ir grūtāk cīnies ar to,” sacīja profesors.

Pēc ekspertu domām, mūsdienu cilvēku diēta bieži satur daudz omega-6 taukskābju, kas plaši pieejama sēklu eļļās, ko bieži izmanto ātro uzkodu cepšanai un īpaši apstrādātu pārtikas produktu ražošanai. Linolskābe, omega-6 taukskābe, kas atrodama kukurūzas, zemesriekstu, sojas pupu, saflora un saulespuķu eļļās, ir visizplatītākā omega-6 ASV pārtikas apgādē.

Daudzu cilvēku organismā ir ievērojama omega-6 un omega-3 nelīdzsvarotība - 2015. gada novembra pētījumā konstatēts, ka linolskābes līmenis amerikāņu taukaudos pēdējā pusgadsimta laikā ir palielinājies par 136%.

“Ir drosmīgi teikt, ka iemesls ir omega-6 no īpaši apstrādātiem pārtikas produktiem. Amerikāņiem ir maz omega-3, jo viņiem nepatīk treknas zivis, piemēram, makreles, siļķes un sardīnes, kas ir lieliski avoti,” sacīja profesors.

"Tāpēc nevainojiet tikai omega-6 - problēma ir omega-3 taukskābju trūkums," piebilst eksperti.

Lai arī Omega-6 ir nepieciešama labas veselības uzturēšanai, jo šīs molekulas stimulē matu un ādas augšanu, regulē vielmaiņu, uzlabo kaulu veselību un dažos gadījumos var būt pat ar pretiekaisuma īpašībām, tomēr omega-6 var pārvērst arī par tādām molekulām kā prostaglandīni, kas signalizē par iekaisuma sākšanos - tas nav slikti, ja jūsu ķermenis mēģina ātri atvairīt iebrucēju vai audzēju, taču tas ir postoši, ja ilgstoši uzkrājas.

Svarīgākais