Kāpēc jums sāp galva no sarkanvīna - vai tiešām vainīgi sulfīti un kāpēc ir vērts dzert lētāku vīnu

© Pexels.com

Vai arī jums pēc sarkanvīna lietošanas sāp galva? Iepriekš valdīja uzskats, ka vainojami ir vīnā atrodami sulfīti - tomēr izrādās, ka tā gluži nav. Turklāt jauns pētījums pierāda, ka no lētākiem vīniem, iespējams, galva var sāpēt mazāk nekā no dārgākiem. Galvassāpju cēlonis pēc sarkanvīna dzeršanas var būt dzēriena sastāvā esošais kvercetīna glikuronīds - saskaņā ar pētniekiem Endrjū Voterhausu un Apramitu Devi, šī viela traucē alkohola vielmaiņu organismā, raksta “Ars Technica”.

Zinātnieki norāda, ka tradicionālajiem apgalvojumiem, ka sulfīti, biogēnie amīni un tanīni izraisa galvassāpes, vairs nav zinātniska pamata.

Arī baltvīnā ir tāds pats daudzums ar sulfītiem kā sarkanvīnā, turklāt arī mūsu ķermenis katru dienu saražo apmēram 700 miligramus sulfītu, tomēr mums katru dienu nav galvassāpes! Biogēno amīnu daudzums vīnā ir pārāk mazs, lai būtu problēmas cēlonis, un tanīns ir atrodams arī, piemēram, tējā un šokolādē, kas tomēr parasti neizraisa galvassāpes.

Pexels.com

Zinātnieki secinājuši, ka galvassāpes izraisa vielmaiņas aizkavēšanās, kad organisms noārda dzērienu. Alkohola metabolisms notiek divos posmos - pirmkārt, etanols tiek pārveidots par acetaldehīdu, pēc tam enzīms ALDH pārvērš acetaldehīdu par acetātu, parastu un nekaitīgu vielu. Šis otrais solis dažiem cilvēkiem ir lēnāks, jo šis ferments viņiem var nebūt efektīvs.

Pētnieki pamanīja, ka kvercetīns, kas atrodams vīnogu mizās, vēl vairāk palēnina atbilstošo ķīmisko reakciju otrajā vielmaiņas posmā, turklāt sarkanvīnā ir daudz vairāk kvercetīna nekā baltvīnā, jo sarkano vīnogu mizas rūgšanas procesā saglabājas ilgāk.

Pexels.com

"Mūsu enzīmu testi liecina, ka kvercetīna glikuronīds traucē alkohola vielmaiņu organismā. Šis traucējums nozīmē, ka cirkulē papildu acetaldehīds, izraisot iekaisumu un galvassāpes," teikts publikācijā.

Zinātnieki atzīmē, ka vīnogas, kas nogatavinātas ar vairāk saules gaismas, satur vairāk kvercetīna, kas padara vīnus dārgākus, savukārt tēti vīni ir izgatavoti no vīnogām, kurās ir mazāk kvercetīna, jo vīnogas ir mazāk pakļautas saulei.

Tāpēc cilvēkiem, kuriem no sarkanvīna sāp galva, ir ieteicams patērēt lētākus dzērienus!