Tikai viena glāze šī dzēriena dienā var palielināt vēža risku par 5%

© unsplash.com

Saskaņā ar jaunu pētījumu, jūsu iecienītākais dzēriens var palielināt vēža risku, raksta “Express.co.uk”.

Pētnieki ir analizējuši vairāk nekā 40 pētījumu rezultātus, kuros pētīti sarkanvīna un baltvīna riski un ieguvumi, jo īpaši - kā tas ietekmē vēža risku.

Publikācijā žurnālā “Nutrients” atklāts, ka sarkanvīna bieži slavētās pretvēža īpašības var neatsvērt tā risku, ko tas var nodarīt veselībai.

Pexels.com

Pārskatot daudzus pētījumus, pētnieki atklāja, ka katri papildu 10 grami aprēķinātā etanola, kas ir apmēram viena glāze, sarkanvīna dienā bija saistīti ar 5% palielinātu kopējo vēža risku.

Pētnieki konstatēja, ka debatēs par to, kurš vīns ir veselīgāks - sarkanais vai baltais -, abiem vīniem bija līdzīgs vēža risks.

Vienīgā atšķirība, ko viņi varēja saskatīt, bija tas, ka baltajam vīnam bija lielāks tieši ādas vēža attīstības risks.

Pētnieki apgalvo: "Mūsu atklājumi sniedza kritisku sabiedrības veselības vēstījumu, ka vēža riska ziņā sarkanvīna dzeršana var nebūt labāka par baltvīna dzeršanu.”

Pexels.com

Lai gan sarkanvīns bieži tiek reklamēts tā augstā polifenolu un resveratrola satura dēļ, kas abi ir identificēti kā pretvēža savienojumi, šķiet, ka tā alkohola saturs var noliegt šīs priekšrocības, jo alkoholam ir zināms vēža riska pieaugums.

Resveratrola īpašības cīņā pret vēzi ir izraisījušas pētījumus par tā izmantošanu kā ķīmiski profilaktisku līdzekli, kas ir vērsts uz šūnu proliferāciju vēža, piemēram, krūts un nieru vēža, gadījumā.

Tomēr resveratrols sadalās tik ātri, ka vidēji 70 kg smagam cilvēkam būtu vajadzīgas divas glāzes sarkanvīna dienā, lai sasniegtu tik tikko pamanāmu līmeni organismā.

Pētījumā teikts: "Šis zemais resveratrola līmenis pēc sarkanvīna lietošanas var neizraisīt bioloģiski efektīvas koncentrācijas.”

Pētnieki piebilst, ka katra paša ziņā ir, cik daudz un vai lietot vīnu, izsverot gan tā plusus, gan mīnusus, ko tas var nodarīt mūsu veselībai.

Svarīgākais