Droši vien esat dzirdējuši, ka patiesi veselīgas pusdienas ir jāpagatavo pašam. Tomēr šis apgalvojums ir tikai daļēji patiess. Jā, savā virtuvē varat kontrolēt sastāvdaļu kvalitāti un precīzi noteikt, ko pievienot savam ēdienam.
Taču eksperti brīdina, ka ir vairākas izplatītas kļūdas, kas citādi veselīgu pārtiku var pārvērst toksiskā pārtikā, raksta healthline.
Daudzus cilvēkus piesaista produkti, kur uz etiķetes ir rakstīts “Nav ĢMO”. Bet, pirmkārt, šis uzraksts nav nekas vairāk kā mārketinga triks. Ģenētiski modificēta pārtika ir droša veselībai.
Otrkārt, kā atzīmē šefpavārs Julians Boudreau, “ne-ĢMO” produkti bieži satur pesticīdus un zemas kvalitātes sastāvdaļas un piedevas. Pārtiku, kas marķēta ka nesatur ĢMO, nevajadzētu uzskatīt par a priori veselīgāku un barojošāku. Tāpēc pirms iegādes neesiet slinks, lai rūpīgi izpētītu sastāvu.
Ārsti bieži runā par bīstamību, ēdot lielu daudzumu apstrādātas sarkanās gaļas. Kāds varētu domāt, ka jebkura augu izcelsmes gaļa būtu labāka par parastajām desiņām un cīsiņiem. Bet patiesībā tas tā nav.
Dažas "alternatīvās" gaļas satur pārāk daudz tauku un īpaši apstrādātas sastāvdaļas. Šādi aizstājēji izjauc zarnu mikrobiomu, palēnina vielmaiņu un kopumā ir kaitīgi veselībai.
Sviests palīdz uzlabot ēdiena garšu, un augu eļļa palīdz aizsargāt kulinārijas šedevru no pielipšanas cepšanas laikā. Tomēr jebkura eļļa lielos daudzumos var ievērojami palielināt ēdiena kaloriju saturu un pievienot daudz ne tik veselīgu tauku. Diemžēl tas attiecas arī uz olīveļļu, kas kopumā ir veselīga. Ir daži triki, kas palīdzēs samazināt eļļas daudzumu:
Uztura speciālists Džeimijs Džonsons norāda, ka teflona pannas sildot var izdalīt kaitīgas ķīmiskas vielas. Tie ir bīstami, ja saskrāpējat traukus, bet turpina tos lietot.
Ārsti saista nepiedegošo virtuves trauku izdalīto vielu iedarbību ar paaugstinātu hormonālās nelīdzsvarotības, vēža un sirds un asinsvadu slimību risku. Labāk ir izmantot katlus un pannas, kas izgatavotas no čuguna, nerūsējošā tērauda vai keramikas pārklājuma.
Protams, pārtika veikalos ar katru gadu kļūst arvien dārgāka. Pārdomāti taupīt naudu ir labi, taču nevajag krist galējībās un iegādāties lētāko pārtiku, nepievēršot uzmanību sastāvdaļām.
Nekvalitatīvs sviests, neīsts siers un piens, desiņas, kur gandrīz nav gaļas - no šādas pārtikas labāk izvairīties.
Dārzeņu daudzveidība uzturā ir viens no veselīgas uztura noteikumiem. Taču, tos cepot vai sautējot pārāk ilgi, produkti zaudē lielāko daļu vitamīnu un minerālvielu.
Centieties koncentrēties uz ēdiena krāsu. Ja dārzeņi sāk kļūt tumšāki, tas nozīmē, ka tie ir tuvu pārgatavošanai, raksta izdevums ETNT.
Pārsālīt pārtiku ir diezgan viegli. Pārmērīgs nātrija daudzums var paaugstināt asinsspiedienu un izraisīt sāpes asinsvados.
Pasaules Veselības organizācijas eksperti iesaka ēst ne vairāk kā 5 gramus sāls dienā. Problēma ir tā, ka mēs jau tagad saņemam daudz “slēptā” sāls no pārstrādātiem pārtikas produktiem.
Šeit ir daži triki, kas palīdzēs mājās gatavotiem ēdieniem pievienot mazāk sāls:
Pakāpeniski samaziniet sāls patēriņu, lai ļautu garšas kārpiņām pierast pie jaunās garšas.