Jo­ni­zē­tais ūdens – tiem, ku­ri grib būt ve­se­li

© Pixabay

No tā, kā­du ūde­ni mēs dze­ram, ir at­ka­rī­ga mū­su ve­se­lī­ba. Pē­dē­jā lai­kā bie­ži tiek ru­nāts par or­ga­nis­ma ok­si­dē­tā­jiem – brī­va­jiem ra­di­kā­ļiem, ku­ru kai­tī­go ie­tek­mi vei­ci­na stress, pār­slo­dze un da­žā­di dzī­ves­vei­da fak­to­ri. Viens no tiem ir mū­su ti­pis­kā ēdien­kar­te, kur do­mi­nē skā­bie, ne­vis sār­mai­nie pro­duk­ti. To vi­su ap­zi­no­ties, cil­vē­ki mek­lē vei­dus, kā uz­ņemt anti­ok­si­dan­tus, ie­gā­dā­jas da­žā­dus uz­tu­ra ba­gā­ti­nā­tā­jus, bet ne vis­i zi­na, ka pa­lī­dzēt var vēl viens da­bisks anti­ok­si­dants – sār­mai­nais jo­ni­zē­tais ūdens.

Par jo­ni­zē­tā ūdens at­klā­ša­nu mūs­die­nu iz­prat­nē jā­pa­tei­cas... naf­tas ur­bša­nas dar­biem, kas no­ti­ka Uz­be­kis­tā­nā pa­gā­ju­šā gad­sim­ta ot­ra­jā pus­ē. Teh­nis­kiem mēr­ķiem ti­ka veik­ta ūdens elek­tro­lī­ze - ūdens mo­le­ku­lu sa­šķel­ša­na, ie­dar­bo­jo­ties uz tām ar elek­tris­ko strā­vu. Šim no­lū­kam iz­man­to ne­ga­tī­vo elek­tro­du (ka­to­du) un po­zi­tī­vo elek­tro­du (ano­du), un mo­le­ku­las tiek sa­šķel­tas po­zi­tī­va­jos, skā­bi vei­do­jo­ša­jos ūdeņ­ra­ža jo­nos un ne­ga­tī­va­jos, sār­mu sa­stā­vā ie­tilp­sto­ša­jos hid­rok­si­la jo­nos. Pie ka­to­da iz­da­lās ūdeņ­ra­dis, bet pie ano­da - skā­bek­lis. Ūdens elek­tro­lī­ze at­tie­cas arī uz ta­jā iz­šķī­du­ša­jiem mi­ne­rāl­sā­ļiem, pie­mē­ram, kal­ci­jam, mag­ni­jam, kā­li­jam un nāt­ri­jam ir po­zi­tīvs lā­diņš, bet hlo­ra, sē­ra vai fos­fo­ra jo­niem - ne­ga­tīvs. Tā tiek ie­gūts sār­mai­nais un skā­bais ūdens ar at­šķi­rī­gām īpa­šī­bām. Ūdens elek­tro­lī­zes pro­ce­su zi­nāt­nis­ka­jai iz­pē­tei pie­vēr­sās aka­dē­mi­ķis Sta­ņis­lavs Aļo­hins. Sā­ku­mā šie pē­tī­ju­mi bi­ja sle­pe­ni, bet vē­lāk kļu­va zi­nā­mi pla­šā­kai sa­bied­rī­bai. Sār­mai­nais jo­ni­zē­tais ūdens vie­tu­mis sa­sto­pams arī da­bā, pie­mē­ram, Ja­pā­nā, at­se­viš­ķos cie­ma­tos Oki­na­vas sa­lā. Kad pēt­nie­ku in­te­re­si pie­sais­tī­ja lie­lais ilg­dzī­vo­tā­ju skaits ša­jā ap­kai­mē, iz­rā­dī­jās, ka vi­ņi lie­to da­bis­ki ra­du­šos sār­mai­no jo­ni­zē­to ūde­ni.

Sār­mai­nais jo­ni­zē­tais ūdens:

  • pa­pil­di­na or­ga­nis­mu ar brī­viem elek­tro­niem, kas pie­sais­ta un līdz ar to nei­tra­li­zē brī­vos ra­di­kā­ļus, tā stip­ri­not imūn­sis­tē­mu;

  • ap­sār­mo or­ga­nis­mu; no­dro­ši­na pie­tie­ka­mu dau­dzu­mu sār­mai­no mi­ne­rāl­vie­lu, nei­tra­li­zē­jot un iz­va­dot ora­nis­mā uz­krā­ju­šos skāb­ju at­kri­tu­mus;

  • sār­mai­nā ūde­nī mo­le­ku­las vei­do ma­zā­kus sa­ko­po­ju­mus ne­kā pa­ras­tā ūde­nī, līdz ar to tas vieg­lāk ie­kļūst šū­nās un ie­sais­tās viel­mai­ņā, efek­tī­vāk no­nāk audos un iz­va­da uz­krā­ju­šos tok­sī­nus;

  • pa­tei­co­ties kriet­ni ma­zā­kam virs­mas sprie­gu­mam, spēj la­bāk sa­mit­ri­nāt; da­bis­kā vei­dā šķid­ri­na asi­nis;

  • pa­līdz or­ga­nis­mā no­nākt lie­lā­kam skā­bek­ļa dau­dzu­mam.

Ūdens jo­ni­za­to­ri

«Ūdens jo­ni­zā­ci­ja nav ti­kai pē­dē­jo ga­du iz­gud­ro­jums, ša­jā jo­mā jau il­gā­ku lai­ku tiek veik­ti zi­nāt­nis­ki pē­tī­ju­mi un ir uz­krā­ta arī prak­tis­ka pie­re­dze,» stās­ta SI­A Jo­neks di­rek­tors Aivars Las­ma­nis. «Pa­sau­les lī­de­ri jo­ni­zē­tā ūdens pa­tē­ri­ņa un jo­ni­zē­ša­nas ie­kār­tu ra­žo­ša­nas jo­mā ir Ja­pā­na, Dien­vid­ko­re­ja un ASV, bet Austrum­ei­ro­pā va­do­šo po­zī­ci­ju ie­ņem Lie­tu­va. Ve­se­lī­ga dzī­ves­vei­da pie­kri­tē­ji, ku­ri vē­las ie­gā­dā­ties ūdens jo­ni­za­to­rus, bie­ži vien jau ir la­bi in­for­mē­ti par jo­ni­zē­to ūde­ni un tā īpa­šī­bām, da­ži pat at­ce­ras, kā sa­vu­laik as­toņ­des­mi­ta­jos ga­dos pa­ši cen­tu­šies kon­stru­ēt ie­rī­ces ūdens jo­ni­zē­ša­nai, iz­man­to­jot ap­rak­stus un shē­mas no po­pu­lār­zi­nāt­nis­kiem žur­nā­liem. Ta­gad Lat­vi­jā var ie­gā­dā­ties aQuavita mar­kas ūdens jo­ni­za­to­rus, ku­ri ir ēr­ti lie­to­ja­mi un vien­kār­ši kop­ja­mi. Esam jau sa­ņē­mu­ši pirm­ās la­bās at­sauk­smes.»

Jo­ni­zē­tā ūdens efekts ik­die­nā

  • Labs pa­ra­dums ir sākt kat­ru rī­tu ar glā­zi jo­ni­zē­tā sār­mai­nā ūdens. Tas pie­mē­rots vi­sai ģi­me­nei.

  • Ka­fi­jai un tē­jai, kas vā­rī­ta jo­ni­zē­ta­jā sār­mai­na­jā ūde­nī, ir ļo­ti la­ba gar­ša, jo ūdens ir mīksts, bez pie­gar­šas. Ja di­vus vie­nā­dus tē­jas mai­si­ņus ie­grem­dē vie­nā­da til­pu­ma glā­zēs, no ku­rām vie­nā ir pa­rasts krā­na ūdens, bet ot­rā - jo­ni­zēts ūdens, kļūst re­dzams, ka jo­ni­zē­tais ūdens spēj pa­ņemt vai­rāk tē­jas stip­ru­ma - dzē­rie­na krā­sa ir in­ten­sī­vā­ka.

  • Arī jeb­ku­ra ēdie­na, vai tā ir dār­ze­ņu zu­pa vai ga­ļas sau­tē­jums, gar­ša kļūst iz­teik­smī­gā­ka un pie­sā­ti­nā­tā­ka, ja tā pa­ga­ta­vo­ša­nai iz­man­to jo­ni­zē­to ūde­ni.

  • Pēc spor­ta no­dar­bī­bām un ci­tām fi­zis­kām ak­ti­vi­tā­tēm sār­mai­nais jo­ni­zē­tais ūdens pa­līdz ātr­āk at­jau­not zau­dē­tos ūdens un mi­ne­rāl­vie­lu krā­ju­mus.

  • No­vē­rots, ka arī māj­dzīv­nie­ki, ku­riem pie­dā­vā pa­ras­tu ūde­ni un jo­ni­zē­tu ūde­ni, lab­prā­tāk iz­vē­las pē­dē­jo.

  • Sār­mai­no jo­ni­zē­to ūde­ni var la­bi lie­tot pu­ķu lais­tī­ša­nai, griez­to zie­du at­dzī­vi­nā­ša­nai un sēk­lu die­dzē­ša­nai, tas ļauj uz­la­bot dī­dzī­bu.

  • Sār­mai­nais jo­ni­zē­tais ūdens efek­tī­vi pa­līdz at­svai­dzi­nāt ap­vī­tu­šus aug­ļus un dār­ze­ņus. Sār­mai­na­jā ūde­nī uz 15 mi­nū­tēm der ie­grem­dēt vei­ka­lā pir­ktos aug­ļus, kas ap­strā­dā­ti ar da­žā­dām ķi­mi­kā­li­jām, lai tos at­tī­rī­tu un uz­la­bo­tu gar­šu.

  • Skā­bais jo­ni­zē­tais ūdens no­der dez­in­fek­ci­jai, kak­la ska­lo­ša­nai, brū­ču ap­strā­dei, ek­zē­mas un ci­tu ādas sli­mī­bu skar­to vie­tu ap­maz­gā­ša­nai.

  • Arī dzīv­nie­ku guļ­vie­tas dez­in­fek­ci­jas no­lū­kos var iz­smi­dzi­nāt ar skā­bo jo­ni­zē­to ūde­ni.

  • Dār­ze­ņi un aug­ļi, ku­ri tiek ap­strā­dā­ti ar skā­bo jo­ni­zē­to ūde­ni, il­gāk gla­bā­jas.

Rek­lām­raksts ta­pis sa­dar­bī­bā ar SI­A Jo­neks

Horoskopi

Domāšanas temps mēdz būt izšķirīgs situācijās, kad nepieciešama ātra reakcija. Ir cilvēki, kas ātras reaģēšanas iemaņas izmanto profesionālajā darbībā, kļūstot par specvienības kareivjiem, pilotiem vai smalkiem ķirurgiem, kad sekundēs pieņemti lēmumi nosaka dzīvību cenu.

Svarīgākais