Picu var pagatavot mājās, izmantojot pazīstamas un dažkārt arī īpašākas izejvielas. Mīklu parasti gatavo no miltiem, rauga, eļļas, sāls un ūdens, pildījumam izmanto tomātu mērci, garšaugus un sieru.
Gatavojot picai pildījumu, jāievēro šāds pamatlikums: pildījuma materiāla izvēle un izejvielu daudzums ir atkarīgs no picas cepēja un arī ēdāju gaumes. Tāpēc picu receptēs netiek doti nepieciešamie izejvielu daudzumi pildījumam.
Picas mīkla
Sastāvdaļas: 25 g rauga, 200 g ūdens, ēdamkarote eļļas, 500 g kviešu miltu, pustējkarote sāls.
Pagatavošana: iedrupina raugu bļodā, uzlej siltu ūdeni. Maisa, kamēr raugs izšķīst. Pievieno eļļu un sāli. Iemaisa miltus un samīca viendabīgu mīklu. Ļauj stundu rūgt. Liek mīklu uz galda, sadala četrās daļās un izveido no tām apaļus kukuļus. Izveltnē mīklu plānās ripās. Uz mīklas ripām liek picas pildījumu. Cep 225 – 250 grādu karstā cepeškrāsnī 10 līdz 15 minūtes, kamēr picas ir gatavas.
Tunča pica
Sastāvdaļas: konservēts tuncis, šķiņķis, tomāti, olīvas, paprika, sīpoli, dilles, rīvēts siers.
Pagatavošana: sagriež šķiņķi, papriku un tomātu kubiņos. Sakapā sīpolus un dilles. Samaisa un uzklāj uz picas pamatnes. Uz tā liek ar dakšiņu sasmalcinātu tunci un šķēlītēs sagrieztas olīvas. Pārkaisa ar rīvētu sieru.
Veģetārā pica
Sastāvdaļas: zilā pelējuma siers, šampinjoni, kukurūza, pupiņas, ananāss, paprika, sīpoli vai puravi, olīvas, svaigi tomāti vai nedaudz kečupa, rīvēts siers.
Pagatavošana: sagriež ananāsus, papriku un sīpolus kubiņos, sēnes – šķēlītēs. Noklāj picas pamatni. Uzkaisa garšaugus vai picas garšvielu maisījumu. Uzkaisa sarīvētu cietāku sieru.
NODERĪGI
Gatavojot picas pildījumu, priekšroka jādod svaigiem tomātiem, nevis kečupam.
Maltās gaļas vietā labāk ir izvēlēties kubiņos, strēmelītēs vai arī lielākās šķēlēs sadalītu gaļu vai šķiņķi.
No garšaugiem visbiežāk izmanto baziliku, timiānu, estragonu, ķimenes, dilles, pētersīļus un dārza lupstāju.
Izceptai picai jābūt sulīgai, nevis kraukšķīgai.
Siers ir picas vāks. Siera kārtai ir jābūt izkusušai.