Paši gardākie, paši iecienītākie daudziem ir svaigi tomāti: tikko no tirgus somas vai siltumnīcā noplūkti un pa taisno – uz kārā zoba. Bet kā maksimāli daudzveidīgi pagatavot tomātus krājumiem – tāds, lūk, jautājums rudenī nodarbina ne vienu vien saimnieci.
SASTĀVDAĻAS:
2 kg tomātu
1 kg sīpolu
ķiploki
1 ēdamkarote sāls
1 ēdamkarote cukura
glāze eļļas
svaigs baziliks
PAGATAVOŠANA:
1. Tomātus noblanšē, noņem tiem mizu un sablenderē, tad liek katlā vārīties.
2. Uz pannas apcep sīpolus un ķiplokus. Aptuveni 10 minūšu pirms tomātu gatavības katlā pievieno sīpolus, sāli, cukuru, eļļu un smalki sagrieztu baziliku. Biezenim jābūt biezam.
3. Gatavu biezeni pilda burkās. Ziemā to var lietot uz karstmaizēm, gatavot tomātu zupu, Boloņas mērci.