GATAVOJAM MĀJĀS: Ēdiens priekam pret nogurumu

© Airida ŽOLĪTE, speciāli Mājai

Gatavošana mājās ne vienam vien sagādā īpašu prieku un aizrautību. Tāpēc Māja šodien piedāvā dažas receptes, ko viegli var pagatavot mājās gan pavasara noguruma laikā, kad svarīgs labs spēcinošs ēdiens, gan savam priekam. Ēdiet un priecājieties veseli!

Krāsnī cepti vistas filejas gabaliņi saldā krējuma un sinepju mērcē ar sautētu kolrābi un ziedkāpostu

SASTĀVDAĻAS:

• 2 vistas filejas

• sīpols vai puravs (var likt abus)

• saldais krējums

• kolrābis

• ziedkāposts

• kaltēts baziliks, garšvielas pēc izvēles

PAGATAVOŠANA:

1. Vistas fileju sagriež kubiņos, klāt griež puravu vai sīpolu, iemaisa sinepes. Pārlej ar saldo krējumu, pieliek garšvielas. Liek cepeškrāsnī cepties.

2. Kubiņos sagriež kolrābi un ziedkāpostu, vāra, mazliet pievienojot ūdenim sāli. Kad gatavs, nokāš, pārkaisa ar kaltētu baziliku. Gatavs!

Kukurūzas kotletes ar tomātu-gurķu salsu un rukolu

Sastāvdaļas:

• 2 glāzes kukurūzas (svaiga vai konservēta)

• 1 sīpols

• 1,5 glāzes miltu

• 1 tējk. cepamā pulvera

• 0,5 tējk. sodas

• 2 ēd. k. kartupeļu cietes

• 2 ēd. k. eļļas

• 1 neliels saišķis pētersīļu vai bazilika

• 2 saujas rukolas, 2 tomāti, 1 gurķis

Pagatavošana: viegli sablenderē kukurūzu, bet neveido viendabīgu masu. Iemaisa miltus, ļoti smalki sakapātu sīpolu, zaļumus, cepamo pulveri, sāli. Kārtīgi samaisa. Ielej eļļu. Vēlreiz kārtīgi samaisa. Cep uz pannas labi uzkarsētā eļļā.

Salsai sasmalcina tomātus un gurķus. Pieber sāli un piparus. Pasniedzot kotletes, uzliek virsū salsu un rukolu.

Zaļumu salāti ar dīgstiem un mīksti vārītu olu

SASTĀVDAĻAS:

• rukola vai avotkreses

• jēra salāti

• sinepju lapas

• kressalāti

• zaķkāposti

• sarkanās skābenes

• zirņu jaunie dzinumi

• dažas rozmarīna lapiņas

• pāris šokolādes piparmētru

• diedzēti rudzu un kviešu graudi

• sadīgušas siera āboliņa un redīsu sēklas

• svaigi spiesta apelsīna sula

• mīksti vārīta ola

• dekorācijai – balzamīnes, pelargonijas vai citas puķes ziedlapiņas

PAGATAVOŠANA: visu veidu salātus liek lielā bļodā, pievieno diedzētus graudus, sadīgušas sēklas. Sāls un eļļas vietā aizdaram lieliski noder svaigi spiesta apelsīnu vai greipfrūtu (vai abas kopā) sula. Salātus viegli izcilājot sajauc un papildina ar mīksti vārītu, uz pusēm pārgrieztu olu. Garšu simfonijai, kas veidojas no daudzajiem salātiem un garšaugiem, kā punkts uz i būs glāze tomātu sulas, un branga vitamīnu deva apvienojumā ar sāta sajūtu ir garantēta!

Balto pupiņu krēmzupa ar zilo sieru

Sastāvdaļas:

• 3 ēd. k. olīveļļas

• 1 liels baltais sīpols

• 2 sakapātas ķiploka daiviņas

• sakapātas lapiņas no 2 timiāna zariņiem

• 400 g vārīto balto pupiņu

• 700 ml dārzeņu buljona

• 80 ml saldā krējuma

• 40 g zilā siera

Pagatavošana: katliņā sakarsē eļļu, pievieno sīpolu un šķipsniņu sāls. Apcep 3 minūtes, pievieno ķiploku, timiānu un cep vēl 3 minūtes. Pievieno pupiņas un nedaudz apcep. Pielej buljonu, vāra 5 minūtes. Noņem zupu no uguns, sablenderē un izberž caur sietiņu. Pielej saldo krējumu un karsē, līdz zupa uzmet pirmo burbuli. Pasniedz zupu ar zilo sieru.

Zandarts ar Salsa verde

SASTĀVDAĻAS:

• zandarta fileja

• nedaudz koriandra, bazilika, estragona, lociņu, pētersīļu

• olīveļļa, sāls, pipari, kaperi, citrona miziņas, balzametiķis, citrona sula

PAGATAVOŠANA: zandarta fileju ierīvē ar olīveļļu, sāli, pipariem un cep pannā. Pagatavo Salsa verde: zaļumus rupji sagriež, pievieno citrona miziņas, kaperus, citrona sulu, olīveļļu, sāli, piparus un balzametiķi. Fileju liek uz sasildīta šķīvja un pārlej ar Salsa verde.