VIRTUVĒ: Krāsainās sukādes

© Shutterstok

Ja, darbojoties virtuvē, ir vēlēšanās likt lietā savas radošās iespējas, tad noteikti patiks gatavot aromātiskas un veselīgas sukādes. Tās var iemācīties pagatavot mājās, jo šis process nav sarežģīts, un tieši tagad, rudenī, ir piemērots laiks to darīt. Sukādēm var izmantot jebkurus augļus un ogas, sākot no bumbieriem un āboliem, un visbeidzot – gurķa, melones, bietes, kā arī arbūza un apelsīna miziņām.

UzturVĒRTĪBA (100 g)

kilokalorijas 216,4

olbaltumvielas 3 g

ogļhidrāti 54,5 g

Pērkot sukādes veikalā, nav jāizvēlas tādas, kas ir salipušas vienā kamolā. Ja tās ir pārāk košā krāsā, tas liecina, ka produktam ir pievienots daudz krāsvielu.

*

Kā uzglabāt sukādes

• Sukādes glabā cieši noslēgtās stikla burkās, tad tās ilgi saglabās mīkstumu un būs svaigas.

• Gatavas sukādes var apkaisīt ar cukuru, pūdercukuru un vaniļu.

• Uzglabāt var ilgstoši, pat ilgāk nekā gadu - tās nezaudēs savu vērtību.

*

sukāžu CV

• Sukādes ir žāvēti augļi, ogas un dārzeņi, kas papildus tiek saldināti ar cukuru.

• Sukādes ir viens no senākajiem saldumiem ar austrumniecisku akcentu. Nonākušas Eiropā, sukādes ar lieliem panākumiem tika gatavotas Itālijā un Grieķijā. To gatavošana notika visās Vidusjūras valstīs, kur aug augļu koki.

• Sukādēs pluss ir antioksidanti, tās ir bagātas ar organiskajām skābēm, labs šķiedrvielu, kālija, minerālvielu un vitamīnu avots.

• Veselīgs našķis, lieliska alternatīva saldumiem.

• Gatavojot sukādes, augļi ir jāvāra ūdenī: ābolus un bumbierus vāra 5 minūtes, citrusaugļu miziņas - 7 minūtes, burkānus un ķirbi - 10 minūšu. Meloni un arbūzu var neblanšēt, jo blanšēšanai ir piemēroti augļi un dārzeņi ar mīkstumu.

• Populārākās sukādes ir no ingvera, bumbieriem, ananasiem, melonēm, apelsīniem, āboliem, arbūza miziņām.

• Ja mājās ir nolemts pagatavot sukādes no apelsīniem, ingvera un citrona, tad pirms tam šie produkti jāizmērcē aukstā ūdenī trīs dienas, diennaktī mainot ūdeni divas reizes, lai pazustu rūgtums.

• Ja mājās nolemts gatavot sukādes, tad jāatceras, ka tās var saturēt daudz cukura, tāpēc to ieteicams pievienot mazāk, nekā rakstīts receptē.

• Apelsīnu sukādes lieliski sader ar kanēli. Tās gatavojot, ieteicams sīrupam pievienot šķipsniņu kanēļa. Tikpat labi var eksperimentēt arī ar muskatriekstu, ingveru un vaniļu.

• Sukādēm var būt dažāda forma - kubiki, riņķīši, lapiņas, kvadrātveida un ļoti sarežģītas formas, taču garšas kvalitāti tās nemaina, savukārt konditorejas izstrādājumu dekorēšanā formai ir nozīmīga loma.

• Sukādes var pasniegt kā atsevišķu desertu, dekorēt suflē, saldējumu, tortes, pīrāgus. Ja ir vēlēšanās dekorēt desertus un tortes ar sukādēm, tad labāk noņemt oranžo miziņu no apelsīna. Kalpo kā lielisks pildījums kēksiem un ruletēm. Laba piedeva pie jogurta, brokastu pārslām.

Ingvera trifeles ar liķieri

Sastāvdaļas:

• 100 g rūgtās šokolādes

• 100 ml krējuma

• 20 g sviesta

• 2 ēdamkarotes citrona vai apelsīnu liķiera

• 2 ēdamkarotes sukāžu no ingvera

• kakao pēc garšas

Pagatavošana:

šokolādi sasmalcina blenderī. Sukādes smalki sagriež. Krējumu un sviestu liek uz uguns, taču neļauj vārīties. Uzlej to uz šokolādes un, pastāvīgi maisot, izkausē šokolādi. Pievieno sukādes un liķieri, labi samaisa un liek ledusskapī, kamēr sacietē (ieteicams uz pāris stundām). Ņem trauku ar šokolādi, veido trifeles un atkal liek aukstumā uz pāris minūtēm, uzkaisa tām kakao no visām pusēm un apviļā tajā.

Var izmantot arī apelsīnu vai citrona miziņas, smalki sagriezt un apviļāt tajās konfektes.

*

Kēksi no avokado un datelēm

Sastāvdaļas:

• gatavs avokado

• 2 gatavi banāni

• 100 g riekstu eļļas

• 125 g cukura

• 300 g miltu

• 5 g mīklas irdinātāja

• 10 g dateļu

• 10 g citronu sukāžu

• 0,5 tējkarotes malta muskatrieksta

• 0,5 tējkarotes kanēļa

• 0,5 tējkarotes malta ingvera

• sāls

Pagatavošana: avokado notīra no mizas un kauliņa, sablenderē. Banānu sagriež un arī sablenderē. Samaisa avokado un banāna putru, pievieno riekstu eļļu, samaisa. Dateles atbrīvo no kauliņiem, sagriež, pievieno masai, tāpat arī citrona sukādes. Atsevišķā traukā izsijā miltus, pievieno cukuru, irdinātāju un garšvielas. Samaisa sauso masu. Pa daļām to pievieno šķidrajai masai, samaisa. Kēksiņu formītes nosmērē ar eļļu un liek tajās līdz augšai mīklu. Liek cepeškrāsnī un cep 180 grādos 30 minūtes un vēl 5-7 minūtes 100 grādos.

*

Sukādes no arbūza mizas

Sastāvdaļas:

• 2 kg arbūza miziņu

• 700 g cukura

• 1 l ūdens

• 100 g pūdercukura

Pagatavošana: arbūza mizu sagriež gabaliņos, nomazgā aukstā ūdenī, liek 70% cukura sīrupā un vāra, kamēr tās piesūcas ar cukuru un kļūst caurspīdīgas. Liek uz sieta. Ļauj sīrupam notecēt. Kaltē istabas temperatūrā vai cepeškrāsnī 35-40 grādu temperatūrā 12-24 stundas. Pēc tam uzkaisa pūdercukuru, labi samaisa, noņem lieko cukuru, atkal kaltē un liek burciņās.



Svarīgākais