3.lapa
Biešu panna cotta ar cidoniju musu
Lai gan “panna cotta” neizklausās latviski, nevaram šo maigo, uz mēles kūstošo desertu nosaukt par želeju. Tomēr tā sastāvdaļas ir gana latviskas, lai šis ēdiens atrastu vietu mūsu svētku galdā! “Panna cotta”, tulkojumā no itāļu valodas, nozīmē “vārīts saldais krējums”, kas arī piešķir desertam tā maigumu, savukārt bietes piešķir ēdienam saldumu, tiešām īpašu garšu un spilgtu krāsu.
Sastāvdaļas (8 personām)
Biešu kārtai
250 g nomizotu biešu, sagrieztu ļoti mazos kubiņos
500 ml saldā krējuma (35%)
Šķipsniņa sāls
1 tējk. želatīna (tas iepriekš jāuzbriedina apmēram 2 ēdamk. ūdens)
3 ēdamk. medus
2 ēdamk. citrona sulas
Cidoniju musam
120 ml cidoniju sulas (var lietot arī citu citrusaugļu)
100 g sviesta
4 olu dzeltenumi
120 ml saldā krējuma
1 tējk. želatīna (tas iepriekš jāuzbriedina apmēram 2 ēdamk. ūdens)
55 g cukura
Pagatavošana
Biešu panna cotta
Bietes, saldo krējumu un sāli uzvāra un tad silda uz lēnās uguns ~25 min, līdz bietes kļūst mīkstas. Nedaudz atdzesē. Visu masu labi sablenderē un izkāš caur sietu (lai desertā nebūtu biešu gabaliņu). Masu atkal liek uz uguns un pievieno uzbriedinātu želatīnu, kad tas izkusis - noņem no plīts, pievieno medu un citrona sulu. Atdzesē līdz istabas temperatūrai.
Cidoniju musam
75 g sviesta, 15 g cukura un cidoniju sulu uzsilda, lai sviests un cukurs izkūst. Citā traukā saputo olu dzeltenumus ar atlikušu cukuru. Tad olu masu lēni maisot, pielej karstam cidoniju sulas maisījumu. Turpina uz lēnās uguns vārīt, līdz masa sabiezē. Pievieno uzbriedinātu želatīnu, to labi izkausē. Noņem masu no plīts un pievieno atlikušos 25 g sviesta. Atdzesē līdz istabas temperatūrai, tad pievieno saldo krējumu un labi samaisa.
Abas masas kārto caurspīdīgs stikla traukos, atdzesē ledusskapī vismaz 4h (līdz deserts sastingst).