GARDĀM BRĪVDIENĀM: Banānmaize nedēļas nogalei un priekšdienām

© Depositphotos.com

Banānmaize ir samērā vienkāršs risinājums, kad gribas kaut ko garšīgu, kā arī tad, ja jāizmanto pārgatavojušies banāni, kuriem mizu jau klāj lieli brūni plankumi.

Lai gan tieši pārgatavos banānos esot visvairāk antioksidantu, tie daudziem negaršo, jo šķiet pārāk putraini, tīkamo konsistenci un izteiksmīgo garšu zaudējuši, bet tajā pašā laikā ir viegli samīcāmi un saldi - tieši tas, kas vajadzīgs banānmaizei. Augļus var saspaidīt ar dakšiņu, sarīvēt vai sablenderēt. Visbiežāk banānmaizi cep līdzīgi kā kēksu, bet var gatavot arī no rauga mīklas. Var būt arī receptes bez olām un citiem dzīvnieku valsts izcelsmes produktiem, bez cukura u.c. Banāni var būt tik saldi, ka dažos konditorejas izstrādājumos tos var izmantot cukura aizstāšanai.

Ja sanāk izcept pārāk lielu banānmaizes porciju, to var uzglabāt saldētavā: pilnīgi atdzisušu klaipiņu sagriež šķēlēs, iesaiņo folijā vai ieliek saldēšanai paredzētā traukā, uzraksta virsū datumu un turpmākos 3-4 mēnešus pa šķēlītei vien atlaidina un notiesā.

Parastā banānmaize

Sastāvdaļas:

  • 3 ļoti gatavi banāni
  • 80 g sviesta
  • 1 tējkarote sodas
  • šķipsniņa sāls
  • 1 glāze cukura (ja nevēlas tik saldu, pietiek ar pusglāzi)
  • 1 - 2 olas
  • 1 tējkarote vaniļas cukura
  • 1,5 glāzes kviešu miltu

Pagatavošana:

Cepeškrāsni iesilda līdz 170 - 180 grādiem. Banānus nomizo un samīca, pievieno izkausētu sviestu, cukuru, vaniļas cukuru un sakultas olas, samaisa, iesijā miltus, kam piejaukta soda. Samaisa viendabīgu mīklu, lej dziļā plātī vai kēksa veidnē, liek cepeškrāsnī un cep 50 - 60 minūtes. Gatavību var pārbaudīt, iedurot banānmaizē koka iesmiņu - tam izvelkot jābūt sausam. Izņemtu no krāsns, banānmaizi padzesē 5 - 10 minūtes, tad uzmanīgi izņem no plāts vai veidnes un atdzesē līdz istabas temperatūrai. Griež šķēlītes ar robotu maizes nazi.

Vegānu banānmaize

Sastāvdaļas:

  • 4 vidēji lieli gatavi banāni
  • 1/4 glāze augu eļļas
  • 1/4 glāze mandeļu piena
  • 1/2 glāze brūnā cukura
  • 2 glāzes pilngraudu kviešu miltu
  • 1 tējkarote malta kanēļa
  • 1 tējkarote sodas
  • šķipsniņa sāls

Pagatavošana:

Cepeškrāsni iesilda līdz 175 grādiem. Banānus saspaida ar dakšiņu, pievieno brūno cukuru, eļļu un mandeļu pienu, saputo. Iesijā miltus ar sodu, sāli un kanēli, ar koka karoti samaisa viendabīgu mīklu. Liek sagatavotā veidnē, cep aptuveni 45 minūtes, pēc tam pārklāj ar cepamo foliju un cep vēl 10 - 15 minūtes.

Banānmaizītes no rauga mīklas

Sastāvdaļas:

  • 10 g sausā rauga
  • 200 ml piena
  • 1 ēdamkarote cukura
  • 1 tējkarote sāls
  • 1 gatavs liels banāns
  • 1 ēdamkarote rafinētas augu eļļas
  • 480 g kviešu miltu
  • 1 ola pārziešanai

Pagatavošana:

Samīca banānu, pievieno pienu, cukuru, sāli un eļļu, iesijā miltus un samīca viendabīgu elastīgu mīklu, kas nedaudz līp pie rokām. Liek traukā, siltā vietā raudzē aptuveni vienu stundu. Vēlreiz samīca, veido nelielas apaļas maizītes, liek uz ietaukotas plāts, pārsedz ar tīru virtuves dvieli, atstāj rūgt vēl 20 - 30 minūtes. Pārziež ar sakultu olu, liek cepeškrāsnī, kas iesildīta līdz 180 grādiem, cep 20 - 30 minūtes.

Banānmaize bez cukura

Sastāvdaļas:

  • 3 banāni (kopējā masa ap 450 g)
  • 190 g auzu vai griķu miltu
  • 100 g kokosriekstu eļļas
  • sauja lobītu valriekstu
  • 2 olas
  • 2 tējkarotes kanēļa
  • 1 tējkarote sodas
  • šķipsniņa sāls

Pagatavošana:

Cepeškrāsni iesilda līdz 180 grādiem. Auzu vai griķu miltiem pievieno sodu, sāli un kanēli, sajauc. Banānus samīca biezenī, pievieno olas un samaisa viendabīgu masu. Savieno kopā visas sastāvdaļas, ieskaitot kapātos valriekstus. Iegūto pabiezo mīklu liek veidnē, kas izklāta ar cepamo papīru, izlīdzina. Cep 45 - 60 minūtes.

Banānmaize ar šokolādi

Sastāvdaļas:

  • 230 g miltu
  • 75 g brūnā cukura
  • 10 g vaniļas cukura
  • 55 ml olīvu eļļas
  • 3 olas
  • 60 ml piena
  • 10 g cepamā pulvera
  • 5 g sāls
  • 3 pārgatavi banāni
  • 150 g lobītu kapātu valriekstu
  • 75 g šokolādes skaidiņu
  • pūdercukurs pārkaisīšanai

Pagatavošana:

Cepeškrāsni iesilda līdz 190 grādiem. Banānus samīca biezenī, pievieno olas, samaisa viendabīgā masā, pieber cukuru, vaniļas cukuru un sāli, atkal samaisa, pievieno pienu, eļļu, riekstus un šokolādes skaidiņas, beigās - miltus ar cepamo pulveri. Ja mīkla sanākusi šķidra, papildina miltus. Mīklu pārvieto sagatavotā veidnē un cep cepeškrāsnī aptuveni 40 minūtes. Gatavo banānmaizi atdzesē un caur smalku sietiņu pārkaisa ar pūdercukuru.

Bagātīgā banānmaize

Sastāvdaļas:

mīklai:

  • 2 glāzes miltu
  • 1 tējkarote sodas
  • šķipsniņa sāls
  • 1/2 tējkarote malta kanēļa
  • 120 g sviesta
  • 3/4 glāzes brūnā cukura
  • 2 - 3 olas
  • 1/3 glāzes skābā krējuma vai grieķu jogurta
  • 4 lieli gatavi banāni
  • 1 tējkarote vaniļas cukura
  • 100 g kapātu pekanriekstu

krēmam:

  • 120 g krēmsiera
  • 60 g sviesta
  • 120 g pūdercukura
  • 1/2 tējkarote vaniļas cukura
  • šķipsniņa sāls

Pagatavošana:

Cepeškrāsni iesilda līdz 180 grādiem. Lielā bļodā sajauc miltus, sodu, sāli un kanēli. Atsevišķā traukā ar mikseri saputo sviestu ar cukuru un vaniļas cukuru, pa vienai pievieno olas, pēc tam - krējumu vai jogurtu un samīcītus banānus. Turpinot putot ar mazāku ātrumu, liek klāt sagatavotos miltus un riekstus. Mīklu ar karoti pārvieto sagatavotā plātī vai veidnē, cep cepeškrāsnī 60 - 65 minūtes, pēc pirmās pusstundas pārsedz ar alumīnija foliju, lai virspuse nepiedegtu. Atdzesē. Vislabāk šāda banānmaize garšo otrā dienā pēc izcepšanas. Virspusi var pārklāt ar krēmu. Lai to pagatavotu, vispirms saputo krēmsieru ar sviestu, tad putojot pievieno pūdercukuru, vaniļas cukuru un sāli.

Izklaide

Pirmās Adventes priekšvakarā, sestdien 30.novembrī, plkst.17, Rīgā norisināsies galveno Ziemassvētku egļu iedegšanas pasākums Rātslaukumā un Doma laukumā, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.

Svarīgākais