Daži tā dēvētie veselīgie ēdieni var izraisīt strauju cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs, norāda eksperti. Var izvēlēties veselīgu pārtiku, lai uzlabotu savu veselību un labklājību, taču daži no šiem tā dēvētajiem veselīgajiem pārtikas produktiem var izraisīt strauju cukura līmeņa paaugstināšanos asinīs, izraisot insulīna pieplūdumu, enerģijas pārrāvumus un palielinātu badu.
Pētījuma, ko veica “Ben’s Natural Health”, ārsts Oskars Šeiners brīdinājis, ka ēdienreižu laiks ir tikpat svarīgs kā ēdiena izvēle, lai stabilizētu cukura līmeni asinīs. Vienkāršas korekcijas var izlīdzināt glikozes svārstības, novērst palielinātu tieksmi pēc ēdiena un ierobežot bada sajūtu visas dienas garumā. Ārsts uzskaitījis, kā izveidot glikozei draudzīgu maltīti, lai varētu izvairīties no uztura izraisītām cukura svārstībām, raksta dailyrecord.
Pirmais padoms ir pievienot etiķi salātu mērcēm pirms ēšanas. Etiķa etiķskābe palēnina cietes sadalīšanos cukurā, samazinot glikozes pieaugumu par 20-30 procentiem, ja to lieto pirms ēšanas, norāda profesionālis.
Kā to darīt? Pievienojiet salātiem mērci uz etiķa bāzes vai pirms ēšanas izdzeriet vienu ēdamkaroti ūdenī atšķaidīta ābolu etiķa.
Otrais padoms ir maltīti sākt ar šķiedrvielām. Ārsts sacīja, ka šķiedrvielu ēšana pirms kaut kā cita var samazināt glikozes pieaugumu līdz pat 75%.
Tas saglabā enerģijas stabilitāti un samazina tieksmi, kā arī palēnina cukura uzsūkšanos, novēršot enerģijas avārijas. Piemēram, sāciet ar dārzeņu uzkodu (lapu zaļumiem, grauzdētiem brokoļiem, gurķu šķēlītēm).
Alternatīvi, pusdienojot ārpus mājas, pasūtiet ar šķiedrvielām bagātu uzkodu. Trešais padoms ir savienot ogļhidrātus ar olbaltumvielām un taukiem.
Ogļhidrāti, piemēram, rīsi, makaroni vai maize vieni paši izraisa strauju cukura pieaugumu, taču to savienošana ar olbaltumvielām un veselīgajiem taukiem palīdz līdzsvarot glikozi un ilgāk saglabā sāta sajūtu.
Ārsts atgādina, ka nekad nedrīkst ēst maizi vienu pašu. Tā vietā apvienojiet to ar sviestu, sieru vai avokado. Un, ja ir rīsi vai makaroni, ēdiet tos kopā ar pupiņām, zivīm, vistu vai olām, lai palēninātu gremošanu.
Visbeidzot, saglabājiet ogļhidrātus kā pēdējo ēdienu. Kad ogļhidrāti tiek patērēti ēdienreizes beigās, tie lēnāk nonāk asinsritē, kā rezultātā samazinās glikozes reakcija. Tātad, ja ēdat sviestmaizi, vispirms apēdiet pildījumu, pēc tam maizi. Vai arī, ēdot desertu, ēdiet to pēc pilnas ēdienreizes, nevis tukšā dūšā.
"Lielākā daļa cilvēku koncentrējas uz to, ko viņi ēd, bet tas, kad viņi un kā ēd, ir tikpat svarīgi," saka Oskars Šeiners. "Tā pati maltīte var pilnīgi atšķirīgi ietekmēt glikozi atkarībā no tās struktūras.
Ar olbaltumvielām un šķiedrvielām piepildīts šķīvis saglabās stabilu cukura līmeni asinīs līdz brīdim, kad sākat lietot maizi. Ogļhidrātiem bagāts ēdiens var izraisīt ievērojamu pieaugumu - ja vien to neēdat pēc taukiem un šķiedrvielām. Tas nav saistīts ar ierobežojumiem, bet gan par stratēģiju."