Augļu nogatavošanās ietver virkni sarežģītu ķīmisku procesu, kuru rezultātā mainās augļu krāsa, garša, smarža un struktūra. Kāds banāns ir veselīgāks - stingrs un zaļš vai mīksts dzeltens? Atbildi meklē “Inverse”.
Vairumā gadījumu augļi vislabāk garšo, kad tie ir pilnībā nogatavojušies, taču ir daži izņēmumi. Piemēram, eksotiskā gvajave labāk garšo pusgatavā stāvoklī, arī negatavi banāni satur vielas, kas veicina veselīgu zarnu darbību.
Līdz galam nenogatavojušies banāni satur izturīgāku cieti, ko mūsu organisms nespēj sagremot, bet kas var darboties kā prebiotika, kalpojot par barību zarnu mikrobiem. Prebiotisko pārtikas produktu lietošana samazina resnās zarnas vēža attīstības risku.
Prebiotiku saturs banānā samazinās, auglim nogatavojoties. Tomēr, runājot par vitamīniem un fitoķīmiskajām vielām augļos, viss ir pretēji.
Konstatēts, ka, piemēram, ķiršos C vitamīna saturs samazinās agrīnā nogatavošanās stadijā un palielinās, augļiem kļūstot tumšākiem un uzkrājoties sarkanajam pigmentam. Glikozes un fruktozes līmenis palielinās arī ķiršiem nogatavojoties.
Tajā pašā laikā jau novākto augļu pārgatavošanās noved pie tā uzturvielu zuduma. Protams, augļi, kas jau sākuši bojāties, piemēram, aptumšojušies vai ļoti mīkstināti, saturēs mazāk barības vielu.
Tātad, varam secināt - zaļos banānos ir vairāk cietes, kas darbojas kā prebiotikas, bet, auglim nogatavojoties, tajā palielinās vitamīnu skaits!