Gārsas - savvaļas svaigums arī Lieldienu maltītē

© Emīls Zonne

Ja jums ir dārzs, tad gan jau vēl nāksies ar gārsām pacīnīties, jo nezāļu statusā tās ar savām garajām, lienošajām saknēm ir grūti iznīdējamas. Bet pavasarī, kad visbiežāk mostas interese par ēdamajām nezālēm, var paraudzīties uz gārsu no cita skatpunkta.

Līdzās nātrēm, pienenēm, zaķskābenēm un virzai arī gārsa ir tīri vērtīgs augs, kas nu jau gluži lekni sazēlis, tāpēc nav problēmu to ievākt. Noderēs salātiem kopā ar Lieldienu olām, arī zupām, dažādām uzkodām, zaļajiem kokteiļiem, sautējumiem, kotletēm un pat ziemas krājumiem kaltētā, marinētā vai skābētā veidā. Starp citu, ar krājumu gatavošanu nav jāsteidzas, jo, atšķirībā no nātrēm, kas drīz sāks dzelt, gārsas mēdz lietot uzturā līdz pat rudenim. Lietpratēji iesaka izvēlēties vienu ar gārsām apaugušu laukumiņu tīrā vietā nostāk no ceļa un tās laiku pa laikam nopļaut, lai ataug atkal jaunas lapiņas.

Gārsu zaļumos ir daudz C vitamīna. Dažādos avotos minēti dažādi skaitļi, bet var secināt, ka pavasarī un vasarā tas svārstās ap 40 miligramiem 100 gramos, bet septembrī var pieaugt līdz 100 mg/100 g un pat vairāk. Gārsu lapās ir arī nedaudz karotinoīdu, ēteriskās eļļas, olbaltumvielas, organiskās skābes, šķiedrvielas, magnijs, kālijs, mangāns, dzelzs u.c. Par šo augu ir arī kāds īpašs nostāsts: svētais Sarovas Serafims (1754 - 1833), kurš ilgu laiku aizvadījis mežā kā vientuļnieks, piekopjot askētisku dzīvesveidu un gremdējoties lūgšanās, vairākus gadus pārticis vienīgi no gārsām. Kara un bada laikos gārsas cilvēkus glābušas no avitaminozes. Zināms arī, ka tirgotāji savulaik izmantojuši gārsu lapas augļu un dārzeņu pārsegšanai, lai tie ilgāk uzglabātos svaigi. Interesanti, ka dažās valstīs ir izveidotas arī kultivētās dekoratīvās gārsu formas ar divkrāsu lapām. Tās iesaka audzēt norobežotās platības, jo citādi gārsas ātri vien okupē visu dārzu.

***

Receptes

Gārsu salāti ar paipalu olām

Sastāvdaļas:

  • 1 sauja gārsu lapu
  • 1 gurķis
  • šķipsniņa kressalātu mikrozaļumu
  • daži lociņi
  • 6 vārītas paipalu olas
  • 150 g bezpiedevu jogurta
  • sāls pēc garšas

Pagatavošana:

Gārsas un lociņus sagriež, gurķi sarīvē uz sakņu rīves, paipalu olas noloba un pārgriež uz pusēm. Pieliek jogurtu un sāli, sajauc, uzkaisa kressalātus.

Gārsu salāti ar citronu sulu

Sastāvdaļas:

  • 1 riekšava gārsu lapu
  • 1 gurķis
  • 1 neliels burkāns
  • 1/2 sarkanā sīpola
  • citronu sula
  • olīvu eļļa
  • sāls, pipari

Pagatavošana:

Gārsas sagriež, gurķi sagriež kubiņos, burkānu un sīpolu - mazākos kubiņos, pievieno pārējās sastāvdaļas un visu sajauc. Ļauj brīdi ievilkties.

Gārsu salāti ar zemenēm

Sastāvdaļas:

  • 1 sauja gārsu
  • 1 gurķis
  • 5 - 6 zemenes
  • 1 tējkarote medus
  • zemeņu etiķis pēc garšas
  • nedaudz saputota saldā krējuma

Pagatavošana:

Gārsas sagriež ne pārāk smalki, gurķi - gareniski četrās daļās un katru plānās šķēlītēs, zemenes - nelielos gabaliņos. Etiķi sajauc ar medu, pievieno salātiem, samaisa, ļauj ievilkties. Pasniedzot uzliek piciņu saputota krējuma.

Gārsu kotletes

Sastāvdaļas:

  • 500 g gārsu lapu
  • 100 g baltmaizes
  • 200 g vārītu kartupeļu
  • 2 olas
  • sāls
  • pipari
  • zaļumi - pēc garšas
  • milti vai rīvmaize apviļāšanai
  • taukviela cepšanai

Pagatavošana:

Gārsas, maizi un kartupeļus samaļ gaļasmašīnā, pievieno olas, sāli, piparus un sasmalcinātus zaļumus, samīca viendabīgu mīklu. Veido kotletes, apviļā miltos vai rīvmaizē, izcep sakarsētā taukvielā.

Izklaide

Pirmās Adventes priekšvakarā, sestdien 30.novembrī, plkst.17, Rīgā norisināsies galveno Ziemassvētku egļu iedegšanas pasākums Rātslaukumā un Doma laukumā, aģentūru LETA informēja Rīgas domes Ārējās komunikācijas nodaļa.

Svarīgākais