RECEPTES. Aukstās zupas kūkas

© Emīls ZONNE

Kas tās vēl tādas, gribas jautāt. Izklausās aizdomīgi. Bet pietiek iegūglēt, un var atrast gan informāciju, gan attēlus, gan receptes. Aukstās zupas kūku mode nāk no Lietuvas, kur divas radošas konditores izdomāja, patentēja un padarīja populāru aukstās biešu zupas jogurta torti. Tagad parādās arvien jaunas sāļo jogurta kūku versijas.

Jogurta tortes un kūkas kopumā nav grūti pagatavot, tāpēc sagribējās izmēģināt, kā garšos to sāļās versijas. Interneta diskusijās atsauksmes ir ļoti pretrunīgas: vieni raksta - izskatās interesanti, būs jāpamēģina, citi, īpaši izteicienus neizvēloties, komentē - fui, tūlīt vemšu. Ja negaršo aukstā biešu zupa un bietes vispār, var improvizēt par citu auksto zupu tēmu, piemēram, gaspačo, okroška, avokado aukstā zupa, burkānu un karija vai gurķu un jogurta aukstā zupa, un varbūt der pat skābputra. Galvenā problēma, kas jāatrisina, ir tā, ka jogurta kūkai vajadzīga pamatne, citādi jau tā būtu vienkārši aukstās zupas želeja. Lietuviešu versijā pamatnei izmantoti vārīti un krāsnī apcepti kartupeļi. Tupeņi mums ir dabiska un pašsaprotama daudzu zupu sastāvdaļa. Tos var arī neapcept, galvenais - lai pamatne iznāktu pietiekami blīva, tomēr nebūtu sausa un bezgaršīga. Eksperimentējot bija jāsecina, ka vislabāk der tādi kartupeļi, kuri vairs nav jauni, turklāt nevajag masai pievienot pārāk daudz citu piedevu, jo tad tā nebūs gana blīva un iegrūs zem jogurta slāņa. Augšējās, galvenās, kārtas sastāvdaļas var izvēlēties pēc saviem ieskatiem, tām jābūt līdzīgām kā attiecīgajā zupā. Cik sīki smalcināt, jāizdomā pašiem, lai produkti nezaudētu garšu, bet lai tomēr kūku varētu glīti sadalīt gabaliņos. Jogurtu var ņemt biezu, daļa gatavotāju izvēlas pievienot arī kādu mīkstu sieru. Jogurta kūkas var gatavot tortes veidnē vai traukā ar augstām, taisnām malām. Var pielāgot arī plastmasas trauciņus, kuros bijis jogurts, krējums u.c. Tiem, kas paplatināti uz augšu, izgriež dibenu un apvērš otrādi. Želatīnu liek pietiekami daudz, lai kūka spētu saglabāt formu, kādu brīdi atrodoties ārpus ledusskapja.

Biešu zupas kūka

Sastāvdaļas:

  • 400 g kartupeļu
  • 200 g marinētu biešu
  • 400 ml turku jogurta
  • 100 g vārītas jaunlopa gaļas
  • 2 vidēji gurķi
  • 1 tējkarote krievu sinepju
  • 1 ēdamkarote galda mārrutku
  • 20 g želatīna
  • sāls
  • dažas paipalu oliņas
  • dilles u.c. zaļumi

Pagatavošana:

Kartupeļus notīra, izvāra, pievieno sinepes un sāli, samīca, liek veidnē, sablīvē un izlīdzina, atdzesē. Sablenderē bietes, rīvētus gurķus, sīki sagrieztu gaļu, mārrutkus un kapātus zaļumus, pievieno jogurtam, pieliek sāli. Piejauc uzbriedinātu un izkausētu želatīnu, rūpīgi izmaisa, lej veidnē uz kartupeļu kārtas un liek ledusskapī, lai sastingst. Pirms pasniegšanas rotā ar paipalu oliņām, zaļumiem un gurķu ripiņām.

Skābeņu zupas kūka

Emīls ZONNE

Sastāvdaļas:

  • 400 g kartupeļu
  • 400 ml turku jogurta
  • 2 vārīti burkāni
  • 1 neliels svaigs gurķis
  • 1 neliels mazsālīts gurķis
  • 3 ēdamkarotes konservētu skābeņu
  • zaļumi
  • 20 g želatīna
  • sāls, malti sarkanie pipari
  • dažas paipalu oliņas

Pagatavošana:

Kartupeļus notīra, izvāra, pievieno sāli, piparus un samīca, pilda veidnē, sablīvē, izlīdzina un atdzesē. Burkānus sagriež mazos kubiņos, gurķus smalki sarīvē, zaļumus sakapā, pievieno skābenes, jogurtu un izmaisa. Pievieno uzbriedinātu un izkausētu želatīnu, samaisa, masu pārlej jogurta kārtai un liek ledusskapī sastingt. Rotā ar paipalu oliņām, burkānu gabaliņiem un zaļumiem.

Izklaide

Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA) ir saņēmusi apliecinājumu no Patentu valdes par apbalvojuma GAMMA preču zīmes reģistrāciju. Preču zīmes īpašnieks ir biedrība, kura ir izpildītāju un fonogrammu producentu dibināta bezpeļņas organizācija, un Latvijā veic pašmāju un ārvalstu tiesību īpašnieku mantisko tiesību kolektīvo pārvaldījumu.

Svarīgākais