RECEPTES! Burkāni pirmajam, otrajam, saldajam un vēl ziemai

© Depositphotos.com

Nupat ir īstais laiks, lai novērtētu, cik sulīgs un gards ir nobriedis burkāns. Nav vairs tā maiguma un viegluma, kas raksturīgs agrīnajiem dārzeņiem, un, graužot burkānus, zobiem tagad ir vairāk darba, toties aromāts pieņēmies spēkā.

Dārzu īpašnieki sociālajos medijos atrāda burkānu ražu un spriež, kur to izmantot. Iespēju ir ļoti daudz, var gan sulu spiest, gan ķīseli un zupu vārīt, kotletes un kūkas cept, visvisādus salātus gatavot, saldēt un konservēt ziemas krājumiem.

Tiek apgalvots, ka burkāni ir vieni no retajiem dārzeņiem, kuru vērtība termiskās apstrādes gaitā nemazinās. Pastāv teorija, ka burkānu šūnapvalki ir ļoti izturīgi, tāpēc, ēdot svaigus burkānus, organisms spēj paņemt tikai ceturto daļu no betakarotīna, kas ir šajos dārzeņos, savukārt vārīšana daļēji noārda šūnu sieniņas un, ja vēl vienlaikus tiek uzņemts arī nedaudz taukvielu, lietderības koeficients paaugstinās divas reizes. Šā paša iemesla dēļ burkānus esot īpaši svarīgi labi sakošļāt. Koncentrēts un vērtīgs antioksidantu avots ir burkānu sula, tomēr svarīgi uzņemt arī sausni, jo tajā ir šķiedrvielas, kas tik ļoti vajadzīgas gremošanas trakta darbam. Lai maksimāli saglabātu vērtību, burkānus iesaka nepārvārīt.

***

Burkānu biezzupa

Depositphotos.com

Sastāvdaļas:

  • 400 g burkānu
  • 1 neliels sīpols
  • 1/2 sarkanās paprikas
  • 1 ēdamkarote olīvu eļļas
  • gabaliņš ingvera (1-2 cm)
  • 1 liels kartupelis
  • 350 ml buljona
  • 4 ķiploka daiviņas
  • sāls pēc garšas
  • malti melnie pipari
  • skābais krējums
  • zaļumi
  • baltmaizes vai rupjmaizes grauzdiņi

Pagatavošana:

Sīpolu nomizo un sagriež, ingveru notīra un sarīvē, papriku sagriež salmiņos. To visu apcep uz pannas eļļā. Burkānus un kartupeli notīra un sagriež kubiņos, liek katlā kopā ar pannas saturu, pievieno sāli, pārlej ar karstu ūdeni, uzvāra, samazina uguni, uzliek katlam vāciņu un sautē 7-8 minūtes. Pielej buljonu, uzvāra un turpina vārīt uz lēnas uguns, līdz burkāni mīksti. Īsi pirms vārīšanas beigām pievieno kapātus ķiplokus, sāli un piparus. Sablenderē, vēlreiz uzsilda, lej šķīvjos, pievieno krējumu un grauzdiņus.

Burkānu kotletes

Depositphotos.com

Sastāvdaļas:

  • 4 vidēji lieli burkāni
  • 1/2 glāze piena
  • 2 ēdamkarotes mannas
  • 15 g sviesta
  • 3 ēdamkarotes rīvmaizes
  • sāls pēc garšas
  • skābais krējums vai
  • grieķu jogurts

Pagatavošana:

Burkānus sīki sarīvē. Katliņā uzkarsē pienu, pievieno sāli, sviestu un burkānus, vāra 10 minūtes. Pieber mannu, maisot vāra vēl piecas minūtes. Masu atdzesē, veido no tās nelielas plakanas kotletes, apviļā rīvmaizē un liek plātī, kas izklāta ar cepamo papīru. Cep cepeškrāsnī 180 grādu temperatūrā 20 - 30 minūtes. Pasniedz ar krējumu vai jogurtu.

Burkānu ikri ziemai

Sastāvdaļas:

  • 1 kg burkānu
  • 2 tomāti
  • 2 sīpoli
  • 5 ķiploka daiviņas
  • 100 ml augu eļļas
  • 2 ēdamkarotes etiķa
  • 2 ēdamkarotes cukura
  • 1 ēdamkarote sāls

Pagatavošana:

Burkānus un sīpolus sagriež ripiņās, ķiplokus sakapā. Tomātus aplej ar verdošu ūdeni, nomizo, izgriež «mušiņas». Visu sasmalcina virtuves kombainā vai samaļ gaļasmašīnā. Liek katlā, pievieno sāli, cukuru un eļļu, uzvāra un maisot sautē pusstundu. Pievieno etiķi, sautē vēl 10 minūtes. Pilda dezinficētās burciņās, apgāž tās uz vāciņa un sasedz, lai atdziest pēc iespējas lēnāk. Uzglabā vēsumā.

Burkānu strēmeles

Sastāvdaļas:

  • 500 g vienādu, taisnu burkānu
  • olīvu eļļa pārziešanai
  • sausais garšvielu maisījums pēc savas gaumes

Pagatavošana:

Burkānus notīra, liek katlā ar ūdeni, uz lēnas uguns vāra pusgatavus, izņem, nosusina un atdzesē. Gareniski sagriež plānās strēmelēs. Plāti izklāj ar cepamo papīru, uz tās vienā kārtā liek burkānu strēmeles, pārziež ar eļļu un pārkaisa ar garšvielu maisījumu. Cep cepeškrāsnī 200 grādu temperatūrā aptuveni 20 minūtes. Pasniedz karstas vai aukstas.

Vieglie burkānu salāti

Sastāvdaļas:

  • 500 g burkānu
  • 1 ēdamkarote medus
  • 50 g lobītu saulespuķu sēkliņu
  • 1 ēdamkarote olīvu eļļas

Pagatavošana:

Saulespuķu sēkliņas viegli apcep uz sausas pannas. Burkānus sarīvē ar sakņu rīvi, pievieno eļļu, sēkliņas, šķidru medu un kārtīgi samaisa.

Pikantie burkāni ar cūkgaļu

Sastāvdaļas:

  • 500 g burkānu
  • 100 g cūkgaļas mīkstuma
  • 1-2 sīpoli
  • 1 ēdamkarote sezama sēkliņu
  • 1/4 tējkarotes maltu
  • melno piparu
  • 1/4 tējkarotes maltu
  • aso sarkano piparu
  • 1 tējkarote sojas mērces
  • 1 ēdamkarote augu eļļas
  • 1 tējkarote cukura
  • 2 ķiploka daiviņas
  • sāls pēc garšas

Pagatavošana:

Burkānus sarīvē salmiņos, pieliek sojas mērci, piparus un sāli. Cukuram pievieno vienu ēdamkaroti ūdens un spiedē saspiestus ķiplokus, ātri savāra sīrupu. Sīpolus sagriež un apcep eļļā uz pannas, pievieno mazos salmiņos sagrieztu gaļu un maisot cep, līdz gaļa gatava. Pannas saturu, ķiploku sīrupu un sezama sēkliņas pievieno burkāniem, kārtīgi samaisa, atstāj ievilkties uz 2 stundām.

Saldās burkānu bumbiņas

Depositphotos.com

Sastāvdaļas:

  • 250 g smalki rīvētu burkānu
  • 100 g cukura
  • 150 g kokosriekstu skaidiņu
  • 1 tējkarote citronu sulas

Pagatavošana:

Burkānus ar cukuru un citronu sulu maisot karsē, līdz iztvaiko liekais šķidrums. Pievieno 100 gramus kokosriekstu skaidiņu, samaisa, nedaudz atdzesē un izveido mazas lodītes. Apviļā atlikušajās kokosriekstu skaidiņās.

Burkānu ķīselis

Sastāvdaļas:

  • 4 burkāni
  • 1 apelsīns
  • 1 citrons
  • 300 ml ūdens
  • 1/2 glāze cukura
  • 1 tējkarote kartupeļu cietes

Pagatavošana:

Burkānus sarīvē, pievieno ūdeni, no apelsīna un citrona izspiestu sulu un cukuru, vāra mīkstus. Cieti atjauc ar nelielu ūdens daudzumu, iemaisa ķīselī un, tiklīdz parādās pirmie burbuļi, noņem no uguns. Atdzesē.

Izklaide

Latvijas Izpildītāju un producentu apvienība (LaIPA) ir saņēmusi apliecinājumu no Patentu valdes par apbalvojuma GAMMA preču zīmes reģistrāciju. Preču zīmes īpašnieks ir biedrība, kura ir izpildītāju un fonogrammu producentu dibināta bezpeļņas organizācija, un Latvijā veic pašmāju un ārvalstu tiesību īpašnieku mantisko tiesību kolektīvo pārvaldījumu.

Svarīgākais