RECEPTE. Uz ugunskura gatavotas pusdienas talkotājiem: Meksikāņu zupa

© Publicitātes foto

Pēc labi padarīta darba Lielajā Talkā pienāks laiks atvilkt elpu un atgūt spēkus, nobaudot bļodiņu siltas, spēcinošas zupas. Tādēļ “Mežpils alus” sadarbībā ar restorānu “TEX MEX” piedāvā gardu meksikāņu zupu, kuru iespējams pagatavot arī uz ugunskura. Pie zupas labi garšos načo čipsi vai paštaisīti grauzdiņi.

Šogad Lielā Talka norisinās uzsvaru liekot uz solo, duo un ģimenes talkām, taču, ņemot vērā valdības pieņemtos ārkārtējā stāvokļa atvieglojumus, kas ļauj pulcēties pasākumā līdz 25 cilvēkiem, tiem, kuri vēlas talkot, paplašinot cilvēku skaitu savās talkās līdz atļautajam, jākontaktējas ar talkas koordinatoriem katrā konkrētajā pašvaldībā. Neaizmirsīsim, ka ir svarīgi rūpēties par savu drošību un 2 metru distance ir joprojām jāievēro.

Pozole Rojo meksikāņu zupa

Sastāvdaļas:

  • 8-10 porcijām
  • 1,1 kg cūkas kakla karbonāde
  • 400 g burkāni, tīrīti
  • 1 vidēji liels sīpols
  • 100 g augu eļļa
  • 1-2 ķiploka daiviņas
  • čilli pipari (pēc garšas)
  • citronzāles kāts
  • 100 g tomātu pasta
  • 2 ēdamkarotes tumšā sojas mērce
  • 400 g tomāti savā sulā
  • 1,5 l ūdens
  • 2,5 ēdamkarotes Tom kha pasta
  • 1 ēdamkarote Čipotles čili pasta
  • 250 g saldēta kukurūza
  • 2 ēdamkarotes skābais krējums
  • Sāls
  • Neliels čilli pipars
  • Šķipsna kinzas
  • 1-2 Laima lapas
  • Oregano

PIEDEVAS PĒC IZVĒLES

  • Avokado
  • Laims
  • Ķīnas kāposts
  • Sīpols
  • Ķiploks
  • Pētersīļi
  • Svaigi tomāti
  • Tortilja, načo čipsi vai grauzdiņi

Pagatavošana

1. Visus dārzeņus notīra, nomizo. Sagriež kubiņos cūkas kakla karbonādi un burkānus.

2. Sīpolus sagriež apmēram 1 cm biezumā, ķiplokus sagriež plānās šķēlītēs.

3. Uz ugunskura sakarsētā katliņā ielej augu eļļu, apcep gaļu, sīpolus un burkānus zeltaini brūnus.

4. Pievieno ķiplokus, čili, lauru lapu un oregano, samaisa.

5. Pievieno tomātu pastu, apcep 3 minūtes.

6. Pievieno tumšo sojas mērci, apcep 3 minūtes.

7. Pievieno tomātus savā sulā, karsē 2 minūtes.

8. Pievieno ūdeni un Tom kha pastu, citronzāles kātu un laima lapas, samaisa un vāra 40-45 minūtes, līdz gaļa mīksta.

9. Pievieno Čipotles pastu, sāli, samaisa. 1 minūti karsē.

10. Pievieno saldētu kukurūzu un uzvāra.

11. Pēc vēlēšanās var pievienot kādu no piedevām - avokado, laimu, Ķīnas kāpostu, sīpolu, pētersīļus u.c. Labi klāt iet arī sagriezti svaigi tomāti. Zupas šķidrumā var pamērcēt arī apgrauzdētu tortilju vai jebkādu citu maizīti.