15.martā sāksies Tallinas un Rīgas kopējais projekts "restorānu apmaiņa". Rīgas restorāna "Bibliotēka" virtuvē Nr.1 maltītes tiks pagatavotas Tallinas restorāna "Ribe" šefpavāra Andreja Šmakova (Andrei Šmakov) vadībā.
Visi Rīgas restorāni, kas uzņem Igaunijas restorānu pārstāvjus, savukārt dosies apmaiņas vizītē uz Tallinas restorāniem.
"Mums vispārējā plānā ir vienas un tās pašas izejvielas, ko izmantojam ēdienu pagatavošanai. Bet ēdienu pagatavošanas metodes ir diezgan atšķirīgas. Tas arī padara atklājumus vienam par otru interesantus un pilnveidojošus," viņš apkopo ideju par restorānu apmaiņas projektu.Pagājušā gadā gan Rīgā, gan arī Tallinā tika atvērti vairāki ļoti interesanti restorāni. Starp mūsu pilsētām ir cieša savstarpējā saikne un, apciemojot kādu citu pilsētu, labāk, protams, ir paēst gardi un baudīt ēdienu," stāsta restorānu apmaiņas projekta organizētājs, programmas "Flavours of Estonia" vadītājs Aivars Hansons.
Katra apmaiņa starp dažādām pilsētām ir bijusi kaut kādā veidā īpaša. Šoreiz restorānu apmaiņas projektā piedalās piecas pasaules vadošās vīnu ražotnes. Tās ir "Antinori", "Torres", "Hugel&Fils", "Joseph Drouhin" un "Mouton Rothchild". Katrā apmaiņas grupā esošajam restorānu pārim par partneri piedalās viena no augstāk minētajām vīnu ražotnēm, ar kuru vīniem savietojamus ēdienus abi restorāni pagatavo. Lai ēdieniem piešķirtu īpašas garšas nianses, tiek izmantoti dažādu veidu "Dansukker" cukuri. "Tas restorānu salīdzināšanā un vērtēšanā nodrošina konkrētas nosacījumus," paskaidro Hansons produktu piesaistīšanas domu restorānu apmaiņas projektā.
Vēl šajā projektā esam uzaicinājuši piedalīties trīs restorānu kritiķus/žurnālistus un blogerus no Latvijas un piecus no Igaunijas. Arī viņi saņems tādu pašu sākuma uzdevumu kā restorāni. Mājās ir jāpagatavo konkrētus ēdienus, kas ir saskaņojami ar konkrētas vīnu ražotnes vīniem, kā arī izmantojot dažādus cukurus. Tad viņi tiks aicināti nobaudīt pēc tādiem pašiem nosacījumiem pagatavotus ēdienus no Latvijas un Igaunijas restorānu ēdienkartēm.
"Garda mājas ēdiena pagatavošanas prasme un tā prezentēšana viesiem ir laiku gaitā celta godā gan Latvijā, gan arī Igaunijā. Labākais veids, kā iepazīt vienam otru, ir salīdzinot garšas izjūtas," apkopo savu teikto Hansons.
28.martā restorāns "Cotton" uzņem restorāna "Bordoo" pārstāvjus, bet 3.aprīlī pavisam jaunajā Rīgas restorānā "Priedaine" ciemosies viens no talliniešu iecienītākajiem restorāniem "Leib Resto&Aed". 12.aprīlī restorānā "Trīs Pavari" ēdienus gatavos restorāna "MEKK" pavāri. 27.aprīlī restorānā "Vincents" viesojas restorāna "Ö" pārstāvji.
Jāatzīmē, ka Tallinas restorāni jau ir piedalījušies šādos apmaiņas pasākumos. Tādas apmaiņas tika veiktas ar Helsinku un Sanktpēterburgas restorāniem, kā arī Igaunijas ēdieni ir tikuši piedāvāti Briselē.