3.sep 2017
Veselīgas, labi glabājas, nav dārgas un der ļoti daudziem ēdieniem – tas viss pamatoti sakāms par sarkanajām galda bietēm. Cilvēku ēdienkartē tās ir jau vairākus gadu tūkstošus. Sākumā ļaudis vāca bietes savvaļā Vidusjūras krastos, dažādās Āzijas valstīs un citviet, galvenokārt uzturā izmantojot biešu lapas. Vēlāk zemkopji sāka bietes arī audzēt, kultivējot aizvien lielākas saknes. Senie romieši izmantoja gan lapas, gan saknes, bet vēlāk biešu lapas no aprites izspieda spināti un citi lapu dārzeņi. Viduslaiku Eiropā sarkanā biete jau bija parasta lieta, toties šodien bietes bieži vien esam ēdienkartē nostūmuši maliņā. Laiks mainīt attieksmi.