Mūzikas un vīna gars

14. februārī nejauša sakritība ļāva piedzīvot relatīvi jaunu koncerta formātu – Spīķeru koncertzālē notika jau trešais sērijas Vīns un mūzika pasākums, kur sadarbībā ar restorānu Kitchen un kaislīgo mūzikas un vīna baudītāju Jāni Jenzi tapis jauns projekts, kurā koncerta gaitā klausītājiem tiek piedāvāta jaunu vīnu degustācija un improvizētas sarunas par vīnu un mūziku.

Šoreiz Austrijas noskaņās tika baudīti baltvīni no Grüner Veltliner vīnogām, bet muzicēja austriešu duets :nota bene – vijolniece Eva Šteinšādene un pianists Aleksandrs Faftars, atskaņojot Mocarta, Kreislera un mazāk pazīstamā austriešu mūsdienu komponista Helmuta Šmīdingera skaņdarbus.

Interesanta šķiet ideja sarunās iesaistīt ne tikai profesionālu vīnzini (šoreiz Einārs Lazdiņš), bet arī mūziķus, par spīti faktam, ka lielākā daļa mūziķu parasti runā nelabprāt un daudz sliktāk, nekā spēlē. Aleksandrs Faftars izrādījās izņēmums, jo atraktīvi prezentēja klausītājiem koncertprogrammu, otrajā daļā nebaidoties no ironiskiem jociņiem, kas patīkami atsvaidzināja citādi diezgan monotono vīnziņa stāstījumu un sarunbiedru replikas. Pārsteidza koncerta publika – izlasot jaunā formāta nosaukumu, šķiet, ka tur vajadzētu grozīties pusmūža snobiem ar moderno vīna skolu pieredzi, kam mūzika ir vairāk starp citu, taču drīzāk izskatās, ka pasākumu apmeklē gados vecāka publika, kas vairāk ieinteresēta koncertā un vīns ir patīkams bonusiņš, bet ne pamatvērtība. Tas patīkami, jo novērš aizdomas, ka formāts paredzēts kā slēpta mārketinga aktivitāte. Atliek vien novēlēt veidotājiem plašāk attīstīt arī sarunu žanru, padomāt par to, vai, iesaistot sarunā mūziķus, auditorija pozitīvi nenovērtētu tulkojumu (pašlaik sarunas ar mūziķiem notiek angļu valodā). Nākamais un šajā sezonā pēdējais sērijas Vīns un mūzika koncerts – degustācija notiks 12. maijā.

Svarīgākais