Kaut arī kvinoju tagad var nopirkt gandrīz katrā veikalā, daudziem tas joprojām ir svešs, nezināms un vēl nepagaršots pārtikas produkts. Tiesa, lēta kvinoja nav, taču vērtīga gan – ne velti pasaulē ierindota starp superproduktiem, kas dara brīnumus.
Izskata ziņā kvinojas sēkliņas atgādina prosas gradus, taču nē – kvinoja ir balandu dzimtai piederīgā, un tās radinieki ir, piemēram, zināmie spināti, bietes vai sētmalē augošās balandas. Lai gan audzēta jau 3000 gadu pirms mūsu ēras, savu popularitāti pasaules mērogā kvinoja ieguvusi tikai pēdējā laikā. Mūsdienās, kad uztura speciālisti iesaka atteikties no miltu produktiem un neiesaka aizrauties arī ar pulēto rīsu lietošanu uzturā, savu bagātīgo uzturvielu dēļ kvinoja ir teicama alternatīva. Tā nesatur glutēnu, un tās sastāvā ir daudz olbaltumvielu, nepiesātināto taukskābju, antioksidantu, šķiedrvielu un dažādu vitamīnu. Noderīga svara samazināšanai, kaulu, smadzeņu, ādas un asinsvadu veselībai, samazina asinsspiedienu un krūts vēža risku, ārstē diabētu un migrēnu, uzlabo gremošanas sistēmas darbību – kvinojas labo darbu sarakstu varētu turpināt un turpināt.
Eko veikalu un lielveikalu plauktos atrodamas sarkanas, melnas un bēšas krāsas kvinojas sēkliņas – vērtīgas un uzturā lietojamas ir visas.
Pirms vārīšanas kvinoju vajadzētu noskalot vai vēl labāk – izmērcēt aukstā ūdenī. Vienkāršāk par vienkāršu: uz vienu krūzi kvinojas lej divas krūzes ūdens un vāra tāpat kā rīsus apmēram 20 minūtes, līdz sēkliņas kļūst pa pusei caurspīdīgas un uzkostas viegli kraukšķ. Interesanti, ka kvinojai piemīt īpašība pastiprināt garšu visam, kas tai pievienots, – tas nozīmē, ka gan sāls, gan jebkuras citas garšvielas produktam jāpievieno ļoti maz.
Droši vien vieglāk būtu uzskaitīt ēdienus, kuru pagatavošanai kvinoju nevajadzētu izvēlēties, nekā tos, ar ko tā ļoti labi sader. Kvinoja lieliski iet kopā ar visdažādākajiem lapu un dārzeņu salātiem, jo tās garša ir neitrāla. No kvinojas var gatavot dienišķo rīta putru – pieliek klāt riekstus, svaigas ogas vai augļus. Kvinojas sēkliņas var piebērt, cepot kūkas, cepumus vai plātsmaizes, – jebkurš našķis kļūst vēl gardāks un veselīgāks. Kvinoju liek pie zupām, pasniedz kā piedevu gaļas un zivju ēdieniem.
RECEPTE
Vistas filejas gabaliņi kvinojas panējumā
SASTĀVDAĻAS:
500 g vistas filejas bez ādas
150 g vārītas kvinojas
1 olas baltums
sāls
maltu piparu maisījums
rīvmaize
eļļa cepšanai
PAGATAVOŠANA: vārītu kvinoju izber uz alumīnija folijas, plānā kārtiņā izlīdzina un vienmērīgi pārkaisa ar rīvmaizi. Vistas fileju sagriež iegarenos salmiņos, ieberzē ar sāli un pipariem, apmērcē viegli sakultā olas baltumā un tad, stingri piespiežot, apviļā kvinojas un rīvmaizes maisījumā. Cep pannā sakarsētā eļļā no abām pusēm. Pasniedz ar dārzeņu salātiem.
Kvinojas putra ar avokado un dārzeņiem
SASTĀVDAĻAS:
1 glāze kvinojas
2 glāzes buljona
2 ēdamkarotes olīveļļas
nedaudz citrona sulas
nedaudz saberzta kaltēta estragona
gatavs avokado
tomāti
gurķi
sarkanie sīpoli
sāls
pipari
PAGATAVOŠANA: kvinoju, bieži maisot, sausā pannā viegli apgrauzdē, tad atdzesē. Ieber sietā un noskalo aukstā ūdenī. Uzvāra buljonu, pievieno kvinoju, katliņu aizvāko un uz mazas uguns vāra aptuveni 10 minūtes. Uguni nogriež, putru izmaisa, katliņu aizvāko un ļauj, lai nedaudz uzbriest. Porciju traukos putrai pievieno dārzeņus: mizotus, šķēlītēs sagrieztus gurķus, tomātu gabaliņus un sīpola riņķīšus (dārzeņus iepriekš ieteicams sajaukt un pēc garšas papildināt ar sāli un pipariem). Pasniedzot pievieno mizota un šķēlēs sagriezta avokado daiviņas, kas iepriekš apslacītas ar citrona sulu, lai nemelnētu.