Tiem, kuru ģimenēs ir Mārtiņi, lieliski zina, ka īsts svētku galds nav iedomājams bez kārtīga zoss cepeša un šķovētu kāpostu bļodas. Lai gan šāda maltīte izklausās sarežģīti un ilgi garavojama, tomēr pieredzējuši pavāri saka - viss ir paveicams!
Irinas Sedolas un Liepājas restorāna “Oskars” receptes:
Skābi kāposti ar smalki sakapātiem lociņiem un eļļu ir ļoti gardi.
Arī skābus kāpostus ar krējumu un cukuru ir vērts galdā likt.
Svaigajiem kāpostiem salātos vēl vajag pielikt citronskābi, sarīvētus burkānus un krējumu.
Sautētus kāpostus Irina gatavo, lūk, tā: kāpostus novāra ūdenī, nosmeļ ūdeni, liek klāt taukus vai eļļu (es lieku sagrieztu cūkas speķi), piparus, laurlapas, cukuru un visu sautē, kamēr mīksts.
Pildīta Mārtiņdienas zoss
SASTĀVDAĻAS: Apmēram 3kg smaga zoss, rupjā galda sāls, krustnagliņas, lauru lapas, graudu pipari, rīvēta apelsīnu miziņa, 200g sīpoli, 1kg ābolu, 800g maltā gaļa.
Svaiga zoss var izrādīties sīksta, tāpēc, lai to padarītu nedaudz mīkstāku, apmēram diennakti būtu vēlams paturēt ledusskapī!
PAGATAVOŠANA: Sākumā sagatavojam sāls - garšvielu maisījumu no rupjas galda sāls, krustnagliņām, lauru lapām, graudu pipariem un rīvētas apelsīnu miziņas.
To visu sablenderējam viendabīgā maisījumā un pāris stundas pirms pildīšanas ieziežam zoss ķermeni gan no iekšpuses ,gan no ārpuses !
Sakarsētā pannā apcep sīpolus un malto gaļu, ābolu nomizojam, izņemam serdi un sagriežam nelielos kubikos, tad sajaucam ar apcepto malto gaļu un piepildām zosi. To aizšuj un nosien, pievelkot arī spārnus un stilbiņus. Liek sakarsētā cepeškrāsnī un cep 1,5 līdz 2 stundas, ik pēc 15-20 minūtēm aplaistot ar taukiem un sulu, kas izdalās cepot. Pirmo pusstundu cep zosi aptuveni 220 grādos, bet vēlāk aptuveni 180 grādos. Tāpat zosi cepot, var ietīt to folijā, bet tā jānoņem pēdējā cepšanas stundā, lai zoss āda ķļūst zeltaini brūna un kraukšķīga.
Zoss taukos sautēti kāposti
SASTĀVDAĻAS: 2kg skābēti kaposti, 300g burkāni, 100g sīpoli, 5g ķimenes, zoss tauki.
PAGATAVOŠANA: Skābus kāpostus noskalojam zem auksta ūdens un ieliekam sietā, lai notek liekais ūdens. Apcepam rīvētus burkānus un sakapātus sīpolus. Kad sīpoli paliek viegli brūni, pievienojam sulu, kas mums ir palikusi cepot zoss cepeti, ķimenes un noskalotos kāpostus. Pēc vajadzības pielejam ūdeni, lai tas nedaudz nosegtu kāpostus! Turpinām sautēt uz lēnas uguns apmēram 2 stundas, pakāpeniski sekojot līdz un pielejot ūdeni. Sautējam līdz kāposti ir mīksti un ir novārījies liekais mitrums!