Drīzumā tiks paziņoti "Michelin" 2025.gada Latvijas labākie restorāni

© Dmitrijs Suļžics/MN

24.oktobrī tiks izziņoti Latvijas labākie restorāni, kuri iekļauti 2025.gada "Michelin" ceļvedī, kā arī nosaukti tie restorāni, kas saņems "Michelin" zvaigznes.

"Sadarbība ar prestižo "Michelin" zīmolu būtiski veicinājusi ne tikai ārvalstu gardēžu interesi par Latviju, bet arī pievērsusi uzmanību mūsu valsts daudzveidīgajai dabai, kultūrai un vēsturei. Tagad atliek vien vērot, vai mūsu restorāniem izdosies saglabāt savas pozīcijas un vai iepriekš nosauktajiem 26 restorāniem pievienosies jauni," tā Latvijas Investīciju un attīstības aģentūras direktors Raivis Bremšmits.

Aizvadītajā gadā ceļvedī tika iekļauti 26 restorāni: 19 restorāni atrodas Rīgā un 7 ārpus tās. To starpā ir 1 restorāns ar vienu zvaigzni, 3 "Bib Gourmand" restorāni un 22 citi ieteiktie restorāni, no kuriem viens ir atzīmēts ar Zaļo zvaigzni.

"Max Cekot Kitchen" ir pirmais restorāns Latvijā, kas saņēmis "Michelin" zvaigzni.

"Nepašaubāmi "Michelin" zvaigzne ir viena no prestižākajām restorāna goda zīmēm. Zvaigznes iegūšana būtiski veicināja "Max Cekot Kitchen" atpazīstamību un jaunu klientu pieplūdumu, padarot restorānu par plaši apspriestu gardēžu galamērķi. Tāpat šis noteikti bijis vērtīgs atspēriens mūsu restorāna izaugsmei - esam paplašinājušies, dubultojuši komandas apmēru, būtiski pieaudzis viesu skaits, kā arī pieaugusi mūsu pārliecība par izvēlētā virziena pareizību un darba augsto kvalitāti. Aizvadītajā gadā saņemtā prestižā "Michelin" atzinība uzlikusi arī lielu atbildību turpināt pilnveidoties. Pirmajos mēnešos viesu skaits strauji pieauga, īpaši vietējo apmeklētāju vidū, kuri par mums uzzināja tieši pateicoties "Michelin" zvaigznei. Daudzi nāca vērtēt, vai esam zvaigzni pelnījuši, bet citi ar lepnumu dalījās pieredzē ar draugiem," stāsta Latvijas pirmā "Michelin" zvaigznes restorāna šefpavārs Maksims Cekots.

"Michelin" ceļveža atzinību "Bib Gourmand" par kvalitatīvu un meistarīgu ēdienu gatavošanu 2024.gadā ieguvuši 3 Rīgas restorāni - "Milda", "Shōyu" un "Snatch". Savukārt "Pavāru māja" ir pirmais Latvijas restorāns, kam piešķirta "Michelin" Zaļā zvaigzne, ar kuru tiek atzīmēti restorāni, kas ir nozares līderi attiecībā uz ilgtspējīgas gastronomijas praksi.

"Michelin" 2024.gada ceļvedī iekļauti arī "36.Line", "3 Chefs", "Akustika", "Aqua Luna", "Barents", "Barents Cocktail & Seafood Bar", "Chef's Corner", "COD", "Entresol", "Ferma", "H.E. Vanadziņš", "JOHN", "Kest", "Le Dome", "MO", "Neiburgs", "Riviera", "Tails", "TAURO", "Whitehouse", "ZOLTNERS".

Prestižās "Michelin" zvaigznes tiek piešķirtas restorāniem, kas piedāvā izcilus ēdienus, ievērojot piecus universālus kritērijus: sastāvdaļu kvalitāti, garšu harmoniju, tehnikas meistarību, šefpavāra personību, kas izpaužas viņa virtuvē, un, kas ir tikpat svarīgi, konsekvenci gan visā ēdienkartē, gan arī laika ritējumā. Zvaigznes tiek piešķirtas uz vienu gadu - pēc tam žūrija atkārtoti apmeklē restorānu. Dažreiz restorāni mēdz arī zaudēt savas zvaigznes. Viena "Michelin" zvaigzne tiek piešķirta restorāniem par "augstas kvalitātes pavārmākslu, kur ir vērts piestāt", divas - par "izcilu pavārmākslu, kuras dēļ var novirzīties no plānotā maršruta" un trīs - par "izcilu virtuvi, kas pelnījusi īpašu braucienu".

Starptautiskā ceļveža inspektori arī šajā gadā ir veikuši rūpīgu Latvijas gastronomiskā piedāvājuma izpēti un viesojās ne tikai galvaspilsētā Rīgā, bet arī vairākās citās Latvijas vietās.

Latvijā

Efektīvai valsts austrumu robežas aizsardzībai par pilna laika vienībām būtu jāpārveido vismaz divi pierobežas Zemessardzes bataljoni, sociālajā tīklā "Facebook" norādījis Ziemeļvalstu noturības organizācijas (CIREN) līdzdibinātājs, bijušais Aizsardzības ministrijas (AM) valsts sekretārs Jānis Garisons.

Svarīgākais