Vienkārši paņēmieni, kā ietaupīt naudu un neizmest neapēsto pārtiku

© Dmitrijs Suļžics/MN

Tradīcija Ziemassvētku vakarā celt galdā 12 dažādus ēdienus piedod svētku mielastam sevišķu pārpilnības un svinīguma noskaņu, tomēr nesen veiktā aptaujā katrs trešais Latvijas iedzīvotājs atzīst, ka svētku laikā labprāt samazinātu atkritumu daudzumu. IKEA Ēdināšanas nodaļas vadītājs Latvijā Oļegs Soročins dalās praktiskos ieteikumos, kā sarīkot mielastu, lai neciestu maciņš un lai nebūtu velti jāizmet atkritumos laba pārtika.

“Ēdiens ir būtiska svētku daļa - Ziemassvētku laiks nav iedomājams bez bagātīgi klāta galda ar gardiem ēdieniem, ko gatavojam paši vai atnes ciemiņi. Pārdomāta svētku maltīte sagādā tikpat daudz prieka, ja ne vēl vairāk, - tā palīdz pilnvērtīgāk izmantot resursus un padara mielastu unikālu, neatņemot tam ne nieka no pārpilnības sajūtas. Plānojot maltītes iepriekš, radoši izmantojot pārpalikumus un iegādājoties tikai to, kas patiešām ir nepieciešams, var ietaupīt naudu un samazināt atkritumu daudzumu, neupurējot garšu daudzveidību un svinīgo noskaņu. Apzinātība ēdiena gatavošanā var palīdzēt arī saīsināt virtuvē pavadīto laiku un dot iespēju atvēlēt vairāk laika saviem mīļajiem,” saka IKEA Ēdināšanas nodaļas vadītājs Latvijā Oļegs Soročins.

· Plāno uz priekšu. Noteikti ir vērts apdomāt, cik ēdienreizes būs jāpagatavo un cik būs ēdāju. Jādomā arī par sastāvdaļām, kuras varētu izmantot vairākām maltītēm vai kā sastāvdaļas kādam citam ēdienam. Piemēram, pāri palikušie dārzeņi var pārtapt zupā, bet apkaltusi maize - ķiploku grauzdiņos. Sastādot iepirkumu sarakstu, var izvairīties no tērēšanās, pērkot nevajadzīgas lietas.

· Pārdomāti uzglabāšanas risinājumi. Lai uzlabotu ērtības virtuvē, papildini to ar dažādiem pārtikas uzglabāšanas risinājumiem - dažādu izmēru kastēm un burkām, silikona pārklājiem, atkārtoti aiztaisāmiem maisiņiem, aizdares klipšiem un tamlīdzīgi. Šīs lietas nemaksā daudz un ir ieguldījums, kas ilgtermiņā atmaksāsies, saglabājot pārtiku svaigu ne tikai svētkos, bet arī ikdienā. Ar pienācīgiem glabāšanas risinājumiem ir vieglāk tikt gala ar paliekām un mazinās pārtikas atkritumu daudzums, turklāt virtuve ir kārtīgāka.

· Pasniedz ēdienu porcijās. Tā vietā, lai liktu galdā visu uzreiz, pasniedz mazākas porcijas - tā salāti nesavītīs, kūkas neapkaltīs un citi ēdieni nezaudēs savu pievilcību. Ēdienus var salikt un pasniegt traukos ar vāku - tā tos ir viegli uzglabāt un pēc vajadzības pasniegt nākamo ēdienu. Šādi tu nodrošināsi, ka ēdiens būs svaigāks, un reizē mazināsi atkritumu daudzumu.

· Neatstāj ēdienu pa nakti uz galda. Ja ēdiens ilgstoši atrodas istabas temperatūrā, tas var sākt bojāties, un tajā var savairoties kaitīgas baktērijas, un tas vairs nebūs drošs ēšanai. Pārpalikumus vajadzētu glabāt hermētiski noslēdzamos traukos, atkārtoti aizveramos maisiņos vai vismaz maisiņā, kas aizdarīts ar klipsi, un pēc iespējas ātrāk ielikt ledusskapī. Tas ir pavisam vienkārši un viegli izdarāms, toties ēdiens saglabā vairāk garšas un aromāta arī nākamajā dienā, turklāt arī izskatās labāk.

· Izmanto pārpalikumus radoši. Pāri palikušā ēdiena izmantošana ļauj ietaupīt naudu un samazina arī atkritumu daudzumu, piedevām ir iespēja baudīt gardas maltītes, nemeklējot jaunas sastāvdaļas. No pārpalikumiem var pagatavot krēmzupu vai bagātīgu soļanku - to var gatavot pat ārā, uz ugunskura. Augļu plates pārpalikumus var pārvērst brokastu smūtijos, bet no maizes, gaļas un siera pagatavot kārdinošas karstmaizes.

· Ko vari - sasaldē. Saldēšana ir lielisks veids, kā ilgāk uzglabāt dažādus produktus un pārpalikumus, samazināt atkritumu daudzumu un nākotnē ietaupīt laiku. Saldēt var ogas, dārzeņus, maizi un pat jau gatavas maltītes. Liekot saldētavā, marķē produktus ar datumu, lai zinātu, kad tie ir sasaldēti. No saldētavas savus mīļākos ēdienus var celt galdā vēl ilgi pēc svētkiem - tas ir praktiski un palīdz efektīvi izmantot pārtiku.

· Dalies ar citiem. Bieži gadās pagatavot mazliet par daudz ēdiena - ja tā, dod viesiem līdzi! Saliec ēdienus atsevišķi (gaļu, rīsus utt.) kastītēs un noglabā ledusskapī, līdz viesi dodas prom. Tā tu aiztaupīsi viņiem gatavošanu mājās!

Svarīgākais