4 idejas, ko iesākt ar neapēsto Ziemassvētku ēdienu

© pexels.com

Eksperti apkopojuši noderīgus padomus, kas palīdzēs būt ilgtspējīgākiem šajos svētkos un rast jaunas idejas, kā izmantot svētku galda pārpalikumus ikdienā.

Ko darīt ar neapēsto ēdienu?

Tieši Ziemassvētki ir tas laiks, kad galdā tiek celti dažādi ēdieni un gandrīz vienmēr ēdiens paliek pāri. Eksperti iesaka, kā rīkoties, lai līdzi paņemtie svētku gardumi nesabojātos un netiktu izmesti laukā:

  1. Esiet radoši ar produktu pārpalikumiem. Tā vietā, lai mestu tos prom, izmantojiet kā sastāvdaļu citu ēdienu pagatavošanai. Piemēram, buljona, sviestmaizes vai salātu pagatavošanai;
  2. Iepazīstieties ar ēdienu atkārtotas sildīšanas noteikumiem. Viens veids, kā izvairīties no saindēšanās ar pārtiku, ir pārdomāt, kā uzsildīt ēdienu. To vajadzētu uztvert kā “atkal gatavošanu”, nevis tikai “uzsildīšanu”;
  3. Pārtikas, kas ātri bojājas, ir jāuzglabā noteiktā temperatūrā, lai tā būtu droša lietošanā. Noteikti pārliecinieties, ka ledusskapī ir atbilstoša temperatūra - ieteicamā ir 4°C. Atcerieties, ka siltu ēdienu nedrīkst ievietot ledusskapī, tas radīs būtisku temperatūras paaugstināšanos ledusskapja iekšpusē. Kā arī, lai produkti ilgāk uzglabātos, augšējā plauktā novieto piena produktus un gatavās maltītes. Pārtikai, kas viegli un ātri bojājas, piemēram, augļiem un dārzeņiem, piemērotākais būs apakšējais plaukts, kas ir visvēsākā vieta ledusskapī;
  4. Ziniet, kā sasaldēt ēdienu pārpalikumus. Ēdienu var uzglabāt ledusskapī un izmantot divu dienu laikā vai sasaldēt, lai izmantotu nedaudz vēlāk.

pexels.com

Produkti, kas nedraudzējas ar saldētavu

Lai arī teju visu no svētku maltītes pārpalikumiem var saldēt, lai atkārtoti celtu galdā nākamajā ēdienreizē, ir virkne ēdienu, kurus saldēt nedrīkst:

  • Cieti vārītas olas;
  • Dārzeņus ar augstu ūdens saturu (gurķus, salātlapas, pupiņas, redīsus);
  • Mīkstos garšaugus (pētersīļus, baziliku, maurlokus), kas pēc sasaldēšanas derēs vairs tikai kā garšviela gatavajās karstajās maltītes, nevis kā pilntiesīga piedeva pamatēdienā vai salātos;
  • Mērces, kuru pamata sastāvā ir olas - pēc sasaldēšanas tās atūdeņosies un sarecēs.

Ir būtiski atcerēties, ka svētku laikā ēdiens ir neatņemama sastāvdaļa, tomēr arī tai ir jābūt ar mēru. Ja tomēr svētku galdā ir likts krietni vairāk nekā viesi ir spējuši apēst, noteikti esiet radoši, nākamajā dienā no pāri palikušajiem ēdieniem pagatavojot jaunas receptes.

Virtuvē

Vistas fileju medus un ķiploka mērcē būs neticami vienkārši un ātri pagatavot. Būs nepieciešamas vien 15 minūtes un astoņas sastāvdaļas!