Epidemiologi noskaidrojuši, kas izraisījis norovīrusa uzliesmojumu Liepājā

© REUTERS/SCANPIX/LETA

No 116 Liepājā ar norovīrusu saslimušajiem cilvēkiem septiņi bijuši pārtikas uzņēmuma "Baltic Restaurants Latvia" darbinieki, un uzliesmojums saistīts ar vienā pārtikas blokā gatavota ēdiena lietošanu uzturā, noslēdzot epidemioloģisko izmeklēšanu, secinājis Slimību profilakses un kontroles centrs (SPKC).

Epidemioloģiskajā izmeklēšanā noskaidrots, ka uzliesmojums sācies vienā norovīrusa inkubācijas periodā, kas ir laiks no inficēšanās brīža līdz slimības pirmajām pazīmēm. Tas, pēc SPKC pārstāves Ilzes Arājas paustā, norāda uz viena infekcijas pārnešanas faktora īslaicīgu iedarbību.

Iepriekš Pārtikas un veterinārais dienests ziņoja, ka pārtikas produktos un nomazgājumu paraugos "Baltic Restaurants Latvia" slimību izraisītāji nav konstatēti, bet, Arāja uzsvēra, ka vēl nenozīmē, ka inficēšanās gadījumi nav saistīti ar virtuves blokā pagatavotu produkciju. Viņa uzsvēra, ka gatavus ēdienus, kas lietoti uzturā inficēšanās dienā, visbiežāk neizdodas iegūt laboratoriskās izmeklēšanas veikšanai. Turklāt Pārtikas un veterinārā dienesta atklātā higiēnas prasību neievērošana pārtikas blokā varēja veicināt pārtikas produktu piesārņošanu, skaidroja Arāja.

Viņa arī informēja, ka, pamatojoties uz epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā iegūto informāciju, var secināt, ka norovīrusa uzliesmojums ir saistīts ar vienā pārtikas blokā gatavotā ēdiena lietošanu uzturā.

Veicot epidemioloģisko izmeklēšanu, tika aptaujāti iedzīvotāji un vairāku Liepājas uzņēmumu darbinieki, kuriem bija saslimšanas pazīmes. Visi aptaujātie norādījuši, ka izmantojuši ēdināšanas pakalpojumus, kas sniegti uzņēmuma "Baltic Restaurants Latvia" pusdienu restorānā "Daily" Ziemeļu ielā 19. Tāpat arī atklājās, ka saslimušie izmantojuši ēdiena piegādes pakalpojumu Kapsēdes ielā 2.

SPKC atgādina, ka norovīrusu gostroenterīts ir lipīga, akūta zarnu infekcijas slimība, kuras avots ir slims cilvēks vai slimības nēsātājs. Tā visbiežāk izplatās kontakta ceļā no cilvēka uz cilvēku ar netīrām rokām, piesārņotiem priekšmetiem, ko aizticis inficētais cilvēks, vai lietojot ar norovīrusiem piesārņotu pārtiku.

Lai izvairītos no pārtikas produktu piesārņošanas un norovīrusa nodošanas citiem cilvēkiem ir svarīga rūpīga roku mazgāšana, izvairīšanās no pieskaršanās gataviem ēdieniem, atbilstoša vienreizējo cimdu lietošana un maiņa, kā arī higiēnas prasību kopuma ievērošana pārtikas apritē, skaidroja Arāja.

SPKC atgādina, ka norovīrusu infekcija 70% gadījumu sākas ar vemšanu, bet pieaugušajiem - ar caureju. Inkubācijas periods ir no desmit - 12 stundām līdz četrām dienām. Slimība ilgst divas līdz trīs dienas, un tā ir īpaši bīstama zīdaiņiem, maziem bērniem, cilvēkiem ar novājinātu imūnsistēmu izteiktas organisma atūdeņošanās dēļ.

LETA jau ziņoja, ka novembrī ar akūtu zarnu infekciju Liepājā saslima 116 cilvēki, tostarp četru uzņēmumu darbinieki. Četras personas bija stacionētas.

Pārtikas un veterinārais dienests veica pārbaudi "Daily" pusdienu restorānā Ziemeļu ielā 19, kurā ēdināšanas pakalpojumus nodrošina "Baltic Restaurants Latvia", un konstatēja vispārējās higiēnas prasību, kā arī citus ar ēdiena gatavošanu un izsniegšanu saistītus pārkāpumus.

Kompānijas valdes loceklis Guntis Bredovskis ir arī norādījis, ka pastiprinās pārtikas produktu piegādātāju un produkcijas ražotāju auditu.

Viņš pavēstīja, ka turpmāk pārtikas piegādātāju piedāvātie produkti tiks ne tikai pārbaudīti pēc organoleptiskiem kvalitātes rādītājiem, bet arī tiks veiktas sistemātiskas mikrobioloģisko rādītāju pārbaudes, izmantojot sertificētas laboratorijas pakalpojumus.

Turpmāk "Baltic Restaurants" vairākos pusdienu restorānos apmeklētājiem būs pieejamas arī roku dezinfekcijas iekārtas.

Latvijā

Latvijā par 4% pieauguši izdevumi sociālajai aizsardzībai, 2023. gadā jau sasniedzot septiņus miljardus eiro. Tajā pašā laikā lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju nevar atļauties nodrošināt vismaz vienu no 13 pamatnepieciešamībām, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) provizoriskie dati.

Svarīgākais