EKSPERIMENTS: upeņu/piena želeja jeb deserts "Baltā galdauta svētkiem"

© Lifehacks.lv

Jau nākamajā trešdienā, 4. maijā, tiks atzīmēta Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas diena jeb "Baltā galdauta svētki". Par godu svētkiem nolēmu pagatavot desertu.

Nekad iepriekš neesmu gatavojusi šādu desertu. Tomēr man bija laba priekšnojauta, ka tas ne tikai izdosies ļoti gards, bet arī skaists.

Šī deserta pagatavošana ir pavisam vienkarša.

Tātād, lai pagatavotu upeņu/piena želejas desertu nepieciešamas vien saldētas ogas, piens, cukurs, želatīns, vaniļas cukurs, citrons, ūdens.

Es želeju gatavoju no saldētām upenēm.

Lifehacks.lv

Kā var redzēt fotogrāfijā, tad sākotnēji plānoju desertu gatavot no jāņogām. Tomēr beigās izvēlējos upenes.

Gatavojot šo desertu lieti noderēs arī virtuves svari.

Divām deserta porcijām nepieciešama 1 glāze piena, 1 tējkarote vaniļas cukura, 10 grami želatīna, 100 grami saldētu ogu, 45 grami cukura, 1 ēdamkarote citrona sulas, aptuveni pus glāze ūdens.

Kā jau minēju, tad pagatavošana bija pavisam vienkārša:

Sākotnēji nepieciešams uzbriedināt sešus gramus želatīna.

Lifehacks.lv

Katliņā nepieciešams ieliet pienu. Kad piens ir sakarsis, tam jāpievieno klāt želatīns un vaniļas cukurs.

Lifehacks.lv

Katliņa saturu jākarsē tik ilgi, līdz želatīns izkūst. Kad želatīns ir izkusis, noņemiet katliņu no plīts. Pienam nepieciešams mazliet atdzist.

Pēc tam ielejiet pienu glāzēs, aptuveni ceturtdaļu no tā atstājiet katliņā. Pēc tam glāzes ievietojiet ledusskapī, piena želejai nepieciešams sastingt.

Lifehacks.lv

Pa to laiku var pagatavot ogu želeju. Nepieciešams uzbriedināt atlikušo želatīnu (4 gramus).

Lifehacks.lv

Pēc tam katliņā ielejiet ūdeni, pievienojiet klāt ogas, cukuru un citronu sulu. Katliņa saturu lēnām karsējiet. Ogas jākarsē tik ilgi, līdz tās izšķīst.

Lifehacks.lv

Pēc tam noņemiet katliņu no plīts. Pievienojiet klāt želatīnu un visu samaisiet.

Lifehacks.lv

Kad glāzēs esošā piena želeja ir sastingusi, tai pa virsu uzlejiet nedaudz ogas. Lieciet glāzes atpakaļ ledusskapī.

Lifehacks.lv

Pēc tam atkārtojiet iepriekšējos soļu, glāzēs ielejiet atlikušo pienu un tam pa virsu ogas.

Tas ir arī viss! Desertam atkal nepieciešams sastingt un upeņu/piena želeja ir gatava!

Lifehacks.lv

Secinājumi un ieteikumi: Šis ir ļoti vienkāršs deserts. Pozitīvi ir arī tas, ka tā pagatavošanai nav nepieciešamas daudz dārgu sastāvdaļu. Tiem cilvēkiem, kuriem patīk skābeni deserti, cukurs ogām ir jāpievieno mazāk. Ir tikai viens mīnuss šajā desertā. Ja jums nav labs acumērs, līdzīgi kā man, tad var neizdoties izveidot katru želejas kārtu vienādā biezumā.

Lai labi garšo un skaisti "Baltā galdauta svētki"!

Eksperiments

Pirmdien, 18. novembrī, svinēsim Latvijas Republikas proklamēšanas dienu jeb valsts neatkarības pasludināšanas dienu. Svētki nav iedomājami bez gardiem ēdieniem. Gardumu gatavošana var prasīt ilgu laiku. Ja gribat svētkos galdā celt gardu desertu, bet nevēlaties tā gatavošanā ieguldīt ilgu laiku, tad šī recepte jums noderēs!