FAKTI, kas ziedoņa laikā jāzina par krusteniskajām alerģijām

© Rūta Kalmuka/F64

2.lapa

Svaigu ēdot “jāraud” - zupā bauda droši

Jāņem vērā arī fakts, ka tad, ja cilvēkam ir krusteniskā alerģija, piemēram, pret bērzu ziedputekšņiem un burkāniem, āboliem, selerijām vai kartupeļiem, tas galvenokārt attiecas uz termiski neapstrādātu produktu lietošanu uzturā. “Baudot zupu, kurā būs vārīti burkāni, selerijas, kartupeļi, alerģiskā reakcija visbiežāk neizpaudīsies. Taču tie, kuri bērzu ziedēšanas laikā sūdzas par acu asarošanu un šķaudīšanu, alerģisku reakciju mēdz novērot arī, mizojot jaunos kartupelīšus vai graužot svaigu burkānu - tūlīt piepampst lūpas, kņudina aukslējās, parādās gļotādas tūska, nātrene ap lūpām, apsārtums mutes dobumā,” skaidro alergoloģe. Tomēr arī situācijā, ja zināms, ka pret noteiktiem svaigiem produktiem ir alerģiska reakcija, iesaka tos neizslēgt no ēdienkartes un turpināt baudīt termiski apstrādātā veidā. “Ar gadiem alerģijas paaugstinātā reaktivitāte izzudīs, un atkal varēs visu droši lietot uzturā. Vērts arī konsultēties ar savu ārstu, lai apspriestu, kā, nezaudējot komfortu, varētu veicināt organisma pieradināšanu pie konkrētā alergēna, lai sekmētu toleranci pret to,” iesaka Ieva Cīrule.

Turpinājumu lasi nākamajā lapā

Svarīgākais