4 vienkārši veidi, kā atjaunot imunitāti pavasarī

© pexels.com

Pastiprinātu nogurumu pēc ziemas perioda izjūt ne viens vien – iekšējie vitamīnu resursi iztērēti, saules trūkst, ikdienas steigā nav laika padomāt par savu labsajūtu. Mēdz teikt, ka šādu pavasara nogurumu izraisa novājināta imunitāte. Veselam cilvēkam, kurš ievēro veselīgu dzīvesveidu, gan vajadzētu justies labi jebkurā gadalaikā, taču nav noslēpums, ka pirms Jaunā gada daudzi laižas “ziemas miegā” – sportiskās aktivitātes paliek novārtā, un vēsā laikā cepti kartupelīši raisa vairāk omulības nekā svaigi dārzeņi. Tāpēc pavasarī jāpieliek mazliet vairāk pūļu labsajūtas atjaunošanai. Labā ziņa – tas ir vienkārši izdarāms un neprasa lielus ieguldījumus, atklāj uztura speciāliste Lizete Puga.

pexels.com

1. Kvalitatīva atpūta

Laba atpūta ir būtiska mūsu ikdienas sastāvdaļa. “Nekad nenoliec sevi pēdējā vietā. Vienmēr var atrast svarīgas nodarbes, neatliekamus pienākumus vai justies atbildīgs par citiem, taču ir ļoti būtiski darbu un pienākumu jūklī nepazaudēt sevi un savas vēlmes,” atgādina Lizete Puga.

Ja gribas gulēt - jāatrod laiks izgulēties, ja vajadzīga pauze - tā ir jāpaņem. Uztura speciāliste uzsver, ka laba atpūta - tās ir arī kustības, svaigs gaiss un lietas, kas tevi iepriecina. Vaļasprieki līdzsvaro ikdienas rutīnu, jo sagādā īpašu gandarījumu, ļauj uz brīdi aizmirst visas rūpes un atpūtināt prātu un dvēseli.

pexels.com

2. Ēdiena daudzums

Viens no veselīgas ēšanas pamatiem ir apēsto produktu daudzums. Lizete Puga skaidro: “Pārēšanās un pārlieku lielas porcijas vai, gluži pretēji, mazas un retas ēdienreizes, kā arī vienveidīgs uzturs ietekmē mūsu pašsajūtu un liek izjust nespēku. Ja neēdam pietiekami vai uzturā trūkst kādu būtisku uzturvielu, organismam trūkst spēka. Ja apēdam par daudz, jūtamies miegaini un noguruši.”

Uztura speciāliste iesaka ieturēt regulāras ēdienreizes, sekot līdzi porciju izmēriem un plānot uzkodas, lai nekristu neveselīgu našķu kārdinājumā. Ja tomēr nepamet sajūta, ka ēd par daudz, necenties apēst visu pagatavoto ēdienu uzreiz - pataupi to citai reizei un vēlāk baudi lēnām, apzinoties ēdiena garšu. Šajā ziņā labs palīgs, lai saprastu, kāds ir porcijas sastāvs un cik daudz nepieciešams apēst, ir dažādu tirdzniecības vietu piedāvātās jau gatavās un safasētās maltītes. Uz iepakojuma parasti ir skaidri nolasāms gan porcijas izmērs, gan tās uzturvērtība. Piemēram, “Narvesen” salātu porcija ir pielāgota vidējam vēlamajam porcijas apjomam priekš viena cilvēka. “Nereti vēlme paveikt visu uzreiz ir tik liela, ka rezultātā ne vienmēr pārdomājam savu rīcību un izvēles, tostarp ēdiena izvēli un daudzumu,” atgādina uztura speciāliste.

pexels.com

3. Ingvers možumam

Ja nu tomēr jūti, ka jāķeras pie vitamīnu bumbas, Lizete Puga iesaka neaizmirst par antioksidantiem bagāto ingveru: “To biežāk saistām ar ziemu un karstu tēju, taču ingvers ir uzmundrinošs un veicina gremošanu. To var lieliski savienot ar svaigi spiestām sulām, piemēram, uzkodas vietā izvēlēties šādu dzērienu, kas sniegs ātru enerģiju, papildinās organisma rezerves ar šķidrumu, šķiedrvielām, C vitamīnu un spēcīgiem antioksidantiem, kā arī palutinās garšas kārpiņas. Ingvers sader gandrīz ar visu - apelsīniem, burkāniem, āboliem, zemenēm, mellenēm, citroniem, pat piparmētru un dažādām garšvielām. Ja steidzīgajā ikdienā nepietiek laika izspiest svaigu sulu mājās, vari izmēģināt kādu no “Narvesen” piedāvājumā esošajām svaigajām sulām ar ingveru vai auksti spiestu ingvera šotu.”

pexels.com

4. Krāsas šķīvī un glāzē

“Augļi un dārzeņi ir mūsu galvenais vitamīnu un minerālvielu avots, tāpēc, ja jūti, ka trūkst enerģijas, pavēro cik daudz dabisko vitamīnu un šķiedrvielu ir tavā uzturā,” iesaka Lizete Puga. “Pievieno katrai maltītei krāsas - vismaz piecreiz dienā: dārzeņus - galvenajās ēdienreizēs, augļus un ogas - uzkodās! Sarkans, zaļš, violets, oranžs, dzeltens... Lai tās ir pēc iespējas dažādākas! Tās iepriecinās acis, uzmundrinās prātu un nodrošinās, ka ķermenis uzņem gana daudz vērtīgu uzturvielu.”

Seko līdzi augļu un dārzeņu daudzveidībai! Ja vienu dienu izvēlies svaigus augļus, nākamajā pamēģini kādu smūtiju vai sulu. Tādā veidā tev šie produkti neapniks, un arī varēsi izmēģināt dažādas garšu kombinācijas.

Uzturs

Olbaltumvielas ir svarīgas organismam dažādu iemeslu dēļ. Ēdot olbaltumvielām bagātus ēdienus, mēs palīdzam uzturēt labu imūnsistēmu, veicinām muskuļu augšanu, labāk strādā vielmaiņa u.c. Tomēr, ikdienā uzņemot pārlieku daudz olbaltumvielas, varam nodarīt sev pāri. Kas par daudz, tas par skādi! Noskaidrojiet trīs būtiskākās blakusparādības ar kurām var nākties saskarties, ja olbaltumvielas tiek uzņemtas pārlieku lielā daudzmā.

Svarīgākais