Gurķis - svaigs, marinēts, sālīts vai salātos - ir iecienīts pārtikas produkts. Lai arī bieži tiek saukts par "ūdens mantu", izrādās gurķim ir daudz veselīgu īpašību, kas tavam organismam patiks. Noskaidro tās!
1.
Gurķī ir aptuveni 95% ūdens. Uzkožot gurķi vien uzņemsi papildus šķidrumu, bet to ēdot ar jogurta mērci, var iegūt olbaltumvielām bagātu uzkodu.
2.
Gurķis tiek uzskatīts par labu K vitamīna avotu: taukos šķīstošu vitamīnu, kas ir galvenais proteīnu sintēzē, asins sarecēšanā un kaulu augšanā. Viena glāze gurķa nodrošina iespaidīgus 17% no ikdienas vēlamā K vitamīna daudzuma. Papildus gurķiem citi labi vitamīna K avoti ir zaļie lapu dārzeņi, piemēram, spināti, kāposti un brokoļi.
3.
Gurķi ir vieni no dārzeņiem ar vismazāko kaloriju skaitu. Vienā tasē ir tikai 18 kalorijas. Ar tik zemu kaloriju daudzumu un augstu ūdens saturu, var ēst ievērojamu daudzumu gurķu, vienlaikus ēdot maz kaloriju, bet tomēr "uzpildoties".
4.
Gurķim piemīt pretiekaisuma, antioksidanta, neiroprotektīvās un kardioprotektīvās īpašības. Lai gan vēl vajadzīga papildus izpēte, ir secināts, ka gurķos esošajam fisetīnam ir pretvēža mehānismi un tas var palēnināt prostatas vēža progresu.
5.