Graudaugi ir graudzāļu dzimtas kultūraugi, kurus audzē, lai iegūtu ēdamas sēklas jeb graudus. Graudaugi ir veselīgi, tie satur organismam vērtīgus vitamīnus, minerālvielas, ogļhidrātus, taukus, eļļas un olbaltumvielas. Šoreiz noskaidrosim, kuri pēc uzturvērtības ir veselīgākie un labākie graudaugi!
Brūnajiem rīsiem, pretēji baltajiem rīsiem, ir trīs daļas - klija, dīglis un endosperma, kuri malšanas laikā nav noņemti, tāpēc šie rīsi ir tik veselīgi. Brūnie rīsi satur nedaudz vairāk kaloriju nekā baltie rīsi, bet tajos ir arī vairāk olbaltumvielu un šķiedrvielu. Ēdot brūns rīsus, iespējams, var samazināties holesterīna līmenis, tiek kontrolēts cukura līmeni asinīs.
Vai zinājāt, ka griķi ir labs antioksidantu avots? Papildus tam griķi satur dažādus augu savienojumus, piemēram, rutīnu, kas var palīdzēt pārvaldīt cukura līmeni asinīs. Griķos ir visas deviņas neaizvietojamās aminoskābes un tajos ir daudz B vitamīnu. Interesanti, ka griķi patiesībā ir sēklas, nevis graudi, un tāpēc tie dabiski nesatur lipekli.
Miežos ir visvairāk šķiedrvielu, salīdzinājumā ar citiem veseliem graudiem. Tie satur šķīstošās šķiedrvielas - beta glikānus, kas palīdz uzturēt zemu holesterīna līmeni un stiprina imūnsistēmu, nomāc apetīti un sniedz enerģiju. Tāpat kā kvieši, arī mieži satur lipekli un tāpēc nav piemēroti tiem, kuriem ir celiakija.
Auzās satur daudz šķiedrvielu, tādējādi, ēdot auzu pārslu putru, ilgāk saglabāsies sāta sajūta. Auzas satur visai daudz ogļhidrātu, taču tie var palīdzēt uzturēt normālu cukura un insulīna līmeni asinīs.
Šis bezglutēna grauds tehniski ir sēkla. Kvinoja ir bagāta ar proteīniem, šķiedrvielām, mangānu, fosforu, magniju, folātu un B1 vitamīnu.
Bulgurā ir vairāk šķiedrvielu nekā kvinojā, auzās un prosā. Šķiedrvielām bagāti produkti palīdz uzturēt labu zarnu veselību.
*Raksti Lifehacks.lv ir paredzēti tikai informatīviem un izglītības mērķiem, tie neaizstāj profesionālu medicīnisko padomu, diagnostiku vai ārstēšanu. Vienmēr konsultējieties ar ārstu, ja jums rodas jautājumi par veselības stāvokli.