Kā melone ietekmē mūsu veselību?

© Ādolfs Mārtiņš Krauklis/F64

Melone ir visiem labi zināms un iecienīts ķirbju dzimtas augs, ko mēs bieži vien iekļaujam savā vasaras ēdienkartē. Veikalos tās ir pieejamas visa gada laikā, tomēr vislabāk melones garšo tieši vasaras sezonā. Paralēli jau pircēju iecienītām melonēm, šajā sezonā veikalu piedāvājums ir krietni bagātīgāks, sākot no ierastajām Vidusāzijas melonēm līdz pat melonei, kuras garšas notīs var sajust atspirdzinošo laimu.

"Melone ir labs folskābes, beta-karotīna, C un P vitamīna avots. Melone ir bagāta ar kremniju, dzelzi, kāliju, magniju un kobaltu. Melonē ir augsts ūdens sastāvs, tāpēc vasarā šīs auglis palīdz arī veldzēt slāpes. Būtu jāpatur prātā to, ka melone satur daudz ogļhidrātu, galvenokārt, tie ir vienkāršie cukuri. Tāpat melone satur daudz fruktozes jeb augļu cukura, tāpēc melonei ir vidējais glikēmiskais indekss. Tas nozīmē, ka melonē esošais cukurs uzsūksies vidēji ātri un neprovocēs ļoti straujas cukura līmeņa svārstības asinīs. Taču cilvēkiem ar glikozes tolerances traucējumiem, cukura diabētu vai aptaukošanos šo augli lietot uzturā vajadzētu piesardzīgi," stāsta Rimi Latvia veselīgas ēšanas eksperte Olga Ļubina.

Melones satur 9 gramus ogļhidrātu, 0.14 gramus tauku un 0.54 gramus olbaltumvielu 100 gramos. Kopēja enerģētiskā melones uzturvērtība ir 36 kcal uz 100 gramiem. Apēdot, piemēram, bļodiņu ar melonēm (~250-300 gramus), cilvēks uzņems 108 kilokalorijas, tāpēc melone ir ļoti labs produktus, ar ko varētu aizvietot konfekti vai citu kārumu. Tāpat no melonēm var pagatavot burvīgus desertus - sorbetu, marmelādi, meloni var pievienot smūtījiem, mušļiem un citiem saldiem ēdieniem. Auglis labi garšos arī ar mīkstajiem sieriem, kas būs laba un garda uzkoda gan uz viesību galda, gan dodoties piknikā.

Veselība

Olbaltumvielas ir svarīgas organismam dažādu iemeslu dēļ. Ēdot olbaltumvielām bagātus ēdienus, mēs palīdzam uzturēt labu imūnsistēmu, veicinām muskuļu augšanu, labāk strādā vielmaiņa u.c. Tomēr, ikdienā uzņemot pārlieku daudz olbaltumvielas, varam nodarīt sev pāri. Kas par daudz, tas par skādi! Noskaidrojiet trīs būtiskākās blakusparādības ar kurām var nākties saskarties, ja olbaltumvielas tiek uzņemtas pārlieku lielā daudzmā.

Svarīgākais