6 rieksti, kurus ieteicams izslēgt no ēdienkartes

© pexels.com

Rieksti ir ļoti labs uztura bagātinātājs. Tie satur daudz dažādas organismam vērtīgās un nepieciešamās vielas. Tomēr ne visi rieksti ir tik labi, cik mums tie šķiet. Daži no riekstiem var kaitēt mūsu veselībai, ja tos pārāk daudz lietojam uzturā, savukārt citi ir pavisam "nedraudzīgi" mūsu videi un apkārtējai dabai. Izlasi un uzzini no kuriem riekstiem labāk atteikties savās ikdienas maltītēs!

pixabay.com

1. Makadamijas rieksti

Makadamijas rieksti ir ļoti gardi, tomēr tie nav tik veselīgi, kā varētu šķist. Tie ir kalorijām bagāti. Viena tase ar makadamijas riekstiem satur gandrīz 1000 kalorijas. Tādējādi apēdot šādu tasi ar riekstiem, tu uzreiz uzņem pusi no dienā paredzētā kaloriju daudzuma.

Makadamijas rieksti satur ne tikai daudz kaloriju, bet tajos esošais tauku daudzums pārsniedz dienā nepieciešamo. Tādējādi ja jūs dienā apēdat tasi ar šiem riekstiem, jūs uzņemat aptuveni 102 gramus tauku.

pixabay.com

2. Zemesrieksti

Zemesrieksti ir iecienīta uzkoda daudziem. Lai arī tie satur vērtīgus vitamīnus un barības vielas, taču tie arī ir ļoti bagāti ar kalorijām. Apēdot nieka 50 gramus šo riekstu tiek uzņemtas ļoti daudz kalorijas. Apēdot pusi tases zemesriekstu, automātiski uzņemat vienu piektdaļu no dienā ieteicamā kaloriju daudzuma. Tādējādi nevajadzētu aizrauties ar šo riekstu ēšanu!

Zemesrieksti var saturēt arī aflatoksīnu sēnīti. Šāda sēnīte var rasties nepiemērotas uzglabāšanas laikā vai apstrādes brīdi. Ja zemesrieksti satur šo sēnīti pastāv lielāks risks iegūt aknu vēzi. Tādējādi pirms baudat šos riekstus aplūkojiet to krāsu un neēdiet tos, kad tiem ir beidzies derīguma termiņš.

pexels.com

3. Rūgtas mandeles

Mandelēm piemīt saldena garša. Tomēr ja jūsu iegādātajām mandelēm piemīt rūgtena garša, tad labāk tās izmetiet ārā, jo tās ir ļoti bīstamas organismam. Rūgtās mandeles patiesībā ir aprikožu kodoli. Lai arī pēc smaržas tie atgādina mandeles, taču patiesībā tā nav. Aprikožu kodoli neapstrādātā veidā var būt bīstami.

Neapstrādātas rūgtas mandeles satur cianīda paveidu. Šādi neapstrādāti aprikožu kodoli satur ciānūdeņražskābi, kas izzūd karsēšanas brīdi. Pagatavotā veidā šī viela riekstos izzūd un aprikožu kodolus var izmantot kā garšvielas vai aromatizētājus.

pexels.com

4. Indijas rieksti

Indijas rieksti ir ļoti bagāti ar šķiedrvielām un olbaltumvielām. Lai arī tie mūsu uzturu bagātina un sniedz mūsu organismam nepieciešamās vielas, taču, lai tie nokļūtu līdz mūsu galdiem, tas maksā "augstu cenu".

Lielākā daļa Indijas riekstu nāk no Vjetnamas. Šo riekstu novākšana nav viegls process. Indijas rieksti ir daudzslāņaini, tāpēc to novākšanas un apstrādes procesā tiek izmantotas vairākas ķīmiskas vielas. Indijas riekstiem ir ļoti ciets apvalks, tādējādi ir nepieciešamas dažādas ķīmiskas vielas, lai no tā atbrīvotos. Cilvēki, kuri piedalās riekstu novākšanas procesā bieži vien ciešs no neatgriezeniskām veselības problēmām.

pexels.com

5. Mandeles

Mandeles ir viens no vispopulārākajiem riekstu veidiem. Tās mēs mēdzam lietot uzturā gan tāpat vien, gan pievienot dažādiem ēdieniem, vai pat dzērieniem. Mandeļu ēšana ikdienā var palīdzēt risināt svara problēmas un diabētu. Tomēr par spīti šo riekstu labajām īpašībām tiem piemīt viens ļoti liels mīnuss.

Ja jūs vēlaties būt videi draudzīgs, tad visticamākais jums būtu jāizslēdz no sava uztura mandeles. Mandeles komerciālos nolūkos ražo ASV, Kalifornijas štatā. Vairāk nekā 80% no pasaulē nopērkajām mandelēm nāk no šī štata. Pateicoties tam bieži vien Kalifornijā ir ļoti lielas sausuma problēmas. Katra mandele, kuru jūs esat apēdis prasa ļoti daudz ūdens. Lai izaudzētu vienu mandeli ir nepieciešams aptuveni četri litri ūdens.

pixabay.com

6. Priežu rieksti

Priežu rieksti ēdienam var piedot īpašu aromātu. Par spīti aromātam un īpašajai garšai, šie rieksti nereti var radīt veselības problēmas. Daļai cilvēku šo riekstu ēšana var izraisīt priežu riekstu sindromu, kas var parādīties pēc 12 līdz 48 stundām pēc to lietošanas.

Sindroma pazīmes ir rūgtena, metāliska garša mutē. Lielākoties nepatīkamā garša var izzust pāris dienu laikā, taču ir cilvēki, kuriem šāda garša mutē saglabājās vairākus mēnešus.

Vēl nav izpētīts kāpēc, kas tāds var notikt. Šāds sindroms var parādīties ne tikai cilvēkiem, kuri ir alerģiski pret riekstiem, bet arī tādiem, kuriem nav alerģijas vai jutīguma pret tiem. Ja jums ir parādījušās sindroma pazīmes, tad tās intensīvāks var kļūt brīžos, kad ēdat ko saldu.

Avots

Veselība

Mūsdienās diabēts ir kļuvis par nopietnu sabiedrības veselības izaicinājumu, un tā attīstība bieži notiek nemanāmi, bez acīmredzamām pazīmēm. Kāpēc diabēta izplatība kļuvusi tik izteikta, kādi faktori veicina tā nemanāmo piezagšanos ikdienā, skaidro farmaceite Ksenija Lukjanova.

Svarīgākais