Šašlika marinādes un mērces: kā pareizi gatavot marinādi

© F64 Photo Agency

Ar pavasara siltumu atnāk arī vēlme baudīt maltīti dārzā, āra terasē un citos zaļumos. Ja savu grileszonu esi atklājis, tad piedāvājam žurnāla "Māja" arhīvos atrastas, žurnālistes Inas Zelčas apkopotas šašliku marinades receptes.

Šašliks ir uz atklātas uguns vai kokoglēm cepti uz iesma uzsprausti gaļas gabaliņi.

Izmanto cūkas, aitas, liellopa vai vistas gaļu.

Bieži vien to iepriekš sagatavo marinējot etiķī, augļu sulās, vīnā, majonēzē ar sīpoliem, zaļumiem un garšvielām. Cep uz speciāla grila vai mangala, kuros tiek kurinātas ogles vai malka līdz oglēm, gaļu periodiski apgriežot. Pasniedz atsevišķi kā pamatēdienu vai ar piedevām.

F64 Photo Agency

Latvijā gatavotajam šašlikam raksturīga jēra gaļas aizstāšana ar cūkgaļu un mazāka aso garšvielu pievienošana.

Kā pareizi gatavot marinādi

• Marinādi gatavo stikla, plastmasas vai keramiskā traukā, tikai ne alumīnija, jo skābe, iesūcoties metālā, piešķir ēdienam nepatīkamu garšu.

• Produkti, kas pārlieti ar marinādi, jāglabā ledusskapī.

• Jo lielāki ir gaļas gabali un vairāk gaļas, jo ilgāk marinējas.

• Lai gaļa nebūtu cieta, tad jākontrolē skābo sastāvdaļu daudzums marinādē - etiķa, vīna, sulas nedrīkst būt pārāk daudz. Etiķi un eļļu marinādei pievieno vienādā daudzumā.

• Lai marināde labāk iesūktos gaļā, tā vairākās vietās jāsadursta ar dakšiņu.

• Lai gaļu mīkstinātu, marinādei var pievienot gabaliņos sagrieztu ananasu, kivi, papaiju. Šiem augļiem piemīt īpašība šķelt olbaltumvielas, tāpēc gaļu šādā gadījumā nevajag marinēt ilgāk par divām stundām.

F64 Photo Agency

Piparmētru marināde putna gaļai

Sastāvdaļas: 4-5 ēdamkarotes augu elļas, 3-4 piparmētru zariņi, 60 ml baltvīna, sīpols, 2-3 ķiploka daiviņas, rozmarīns, majorāns, timiāns, malti sarkanie pipari (saldie un stiprie).

Pagatavošana: sīpolus smalki sagriež, piparmētru sasmalcina, sajauc ar pārējām sastāvdaļām. Gaļu tur marinādē vienu stundu.

Šašliks no vistas gaļas

Sastāvdaļas: pusglāze laima sulas, pusglāze citrona sulas, pusglāze medus, ķiploks, 0,5 kg vistas filejas, sagrieztas 2,5 cm lielos gabaliņos, pa vienam dažādu krāsu saldie pipari (sarkanais, dzeltenais, zaļais), sagriezti 2,5 cm lielos gabaliņos.

Pagatavošana: traukā sajauc citrona sulu, laima sulu, medu un sasmalcinātu ķiploku. Ielej vienu ceturtdaļu glāzes plastmasas traukā, ieliek vistu tajā. Uzliek vāku, liek ledusskapī uz 30 minūtēm. Trauku ar pārējo marinādi nosedz un arī ievieto ledusskapī. Grila restītes apsmērē ar eļlu. Uz metāla vai koka iesmiem uzsprauž vistas gaļu un piparus. Cep šašliku slēgtā grilā vidējā temperatūrā 8 līdz 10 minūšu, periodiski grozot un apsmērējot ar marinādi.

F64 Photo Agency

Cūk­ga­ļas šaš­liks ma­jo­nē­zes ma­ri­nā­dē

Sa­stāv­da­ļas:

  • 400 g cūk­ga­ļas kak­la kar­bo­nā­des
  • 2 ēdam­ka­ro­tes ma­jo­nē­zes
  • 1 cit­ro­na su­la
  • cit­ro­na mi­zi­ņa
  • svai­ga pi­par­mēt­ra
  • ķip­loks
  • sāls
  • pi­pa­ri
  • 100 ml ke­fī­ra

Pa­ga­ta­vo­ša­na:

cūk­ga­ļu sa­griež pa­lie­los ga­ba­los. Pie­vie­no ma­jo­nē­zi, cit­ro­na su­lu un cit­ro­na mi­zi­ņu, svai­gu pi­par­mēt­ru pēc sa­vām vēl­mēm, 2 sa­smal­ci­nā­tas ķip­lo­ka dai­vi­ņas, sā­li, pi­pa­rus pēc gar­šas un ke­fī­ru. Vi­su kār­tī­gi sa­jauc un at­stāj uz 3 līdz 4 stun­dām ie­ma­ri­nē­ties. Var at­stāt līdz pat dien­nak­tij, ja vē­las, lai ga­ļa ir vai­rāk ie­ma­ri­nē­ta. Cep uz gri­la, ka­mēr ir ga­ta­va.

Cūk­ga­ļas šaš­liks to­mā­tu mēr­ces ma­ri­nā­dē

Sa­stāv­da­ļas:

  • 400 g cūk­ga­ļas kak­la kar­bo­nā­des
  • spa­ge­ti to­mā­tu mēr­ce
  • 1 ēdam­ka­ro­te me­dus
  • pus­e lai­ma su­las
  • 2 ēdam­ka­ro­tes olīv­eļ­ļas

Pa­ga­ta­vo­ša­na:

sa­griež ga­ļu pa­lie­los ga­ba­los, vis­as ne­pie­cie­ša­mas ma­ri­nā­des sa­stāv­da­ļas sa­jauc un pār­lej ga­ļai. Vi­su la­bi sa­mai­sa un at­stāj uz 3-4 stun­dām ie­ma­ri­nē­ties.

F64 Photo Agency

Šaš­li­ka mēr­ces

Gur­ķu mēr­ce

Sa­stāv­da­ļas:

  • 1 ma­ri­nēts gur­ķis
  • ķip­lo­ka dai­vi­ņa
  • ma­jo­nē­ze

Pa­ga­ta­vo­ša­na:

ņem Mil­das ma­jo­nē­zi un pēc gar­šas pie­vie­no sa­rī­vē­tu ma­ri­nē­tu gur­ķi un sa­smal­ci­nā­tu ķip­lo­ku. Pa­sniedz ar cep­tu ga­ļu vai dār­ze­ņiem.

Sar­ka­nā mēr­ce

Sa­stāv­da­ļas:

  • spa­ge­ti to­mā­tu mēr­ce
  • ja­pā­ņu so­jas mēr­ce
  • 1 tēj­ka­ro­te mār­rut­ku

Pa­ga­ta­vo­ša­na:

sa­jauc vis­as ne­pie­cie­ša­mās sa­stāv­da­ļas, so­jas mēr­ci un mār­rut­kus, pie­vie­no­jot tos pēc gar­šas. Pa­sniedz ar cep­tu cūk­ga­ļu.

Za­ļu­mu pes­to mēr­ce

Sa­stāv­da­ļas:

  • ma­jo­nē­ze
  • pē­ter­sī­ļi
  • ba­zi­liks
  • dil­les
  • pus­cit­ro­na su­la
  • 1 tēj­ka­ro­te an­gļu si­nep­ju

Pa­ga­ta­vo­ša­na:

sa­smal­ci­na za­ļu­mus (var sa­smal­ci­nāt blen­de­rī). Ma­jo­nē­zei pie­vie­no pa­ga­ta­vo­to za­ļu­mu pes­to, ie­spiež pus­cit­ro­na su­lu, pie­vie­no an­gļu si­ne­pes un vi­su kār­tī­gi sa­mai­sa. Pa­sniedz ar cep­tu ga­ļu vai svai­giem dār­ze­ņiem.

Virtuvē

Lieliskas pastas maltītes pagatavošanā viens no svarīgākajiem posmiem ir perfekti izvarīt pastu jeb makaronus. Lai izvārītu perfektu pastu, ievērojiet šos deviņus soļus!