Tomāts ir dārzenis, ko var baudīt ne tikai rudens ražas laikā, bet, pareizi sagatavojot, arī ziemā un pavasarī,
Asais tomātu čatnijs
Sastāvdaļas: kilograms gatavu tomātu, 3 cm gari ingvera saknes gabaliņi, 3 ķiploka daiviņas, 1,5 glāzes cukura, glāze vīna vai ābolu etiķa, 2 smalki sagriezti sīpoli, rozīnes, šķipsniņa malta kanēļa, koriandrs, krustnagliņas, muskatrieksts, tējkarote čili pulvera, 1,5 ēdamkarotes karija.
Pagatavošana: katlā uzkarsē ūdeni, tomātus liek vārošā ūdenī uz 3–5 minūtēm, kamēr sāk lobīties miza. Pēc tam tos izņem, tad atdzesē un novelk mizu. Tomātus sasmalcina, pievieno sasmalcinātu ķiploku un sarīvētu ingveru. Var visu sajaukt virtuves kombainā. Liek tomātu masu katlā, pievieno cukuru, etiķi, sīpolus, rozīnes un garšvielas. Uz lēnas uguns vāra 40 minūtes, kamēr sabiezē. Čatniju var likt burciņās un aizvākot, kamēr karsts. Glabā ledusskapī.