Vai zināt, kas šprotēm kopīgs ar labu vīnu? Arī tām jānogatavojas. Ja šie konservi ir ēdami jau divas nedēļas kopš ražošanas brīža, tad savu patieso garšu tie iegūst, ātrākais, pēc sešiem mēnešiem vai, vēl labāk, pēc gada. Žurnāls Māja. Virtuve testēja desmit dažādu Latvijas ražotāju šprotes.
Kāpēc šprotēm tik ilgi jānogatavojas? Tad zivis ir pilnībā sasūkušās ar eļļu, atdodot tai savu pikanto kūpinājumu. Tā tiek iegūta šprotēm tik raksturīgā garša. Teiksiet, konservos daudz eļļas un, tātad, arī daudz kaloriju? Bet neviens jau neēd tās bundžām, pietiek ar dažām zivtiņām salātos vai uz brokastu maizes, lai iegūtu E, A, B1 un B2 vitamīnus, kā arī organismam tik nepieciešamās minerālvielas hromu, fosforu un kalciju.
RĪGAS ZELTS (stikla burciņā). 250 g, zivis ne mazāk kā 175 g. Ražotājs SIA Gamma-A. Sastāvā kūpinātas brētliņas, augu eļļa, sāls. 100 produkta ir 17 g olbaltumvielu, 0 g ogļhidrātu un 32 g tauku.
Vērtētāji uzteica zivju maigo garšu un jūtamo dūmu piesitienu. Tomēr dažiem likās, ka šprotēm ir diezgan izteikta saulespuķu eļļas piegarša un pašas zivis mīkstas. Zivtiņu izmērs ideāls, viena kumosa lielumā. Atzinīgi novērtēts burciņas dizains.
RĪGAS DZINTARS. 240 g, zivis 168 g. Ražotājs SIA Kuršu zeme. Sastāvā ne mazāk kā 70% kūpinātu brētliņu, 27,5% augu eļļas un ne vairāk kā 2,5% sāls. 100 g produkta ir 17,0 g olbaltumvielu, 0 g ogļhidrātu un 32 g tauku.
Šīs šprotes gandrīz visi vērtēja kā pasāļas. Garšas ziņā esot klasiska vērtība, taču pārāk izteikta saulespuķu eļļas garša, bez salvetes neiztikt. Būtu labas salātos ar vārītām olām, rīsiem vai kartupeļiem. Kopumā vairākums vērtētāju uzteica labo tekstūru un garšu balansu.
RĪGAS ZELTS. 190 g, zivis 133 g. Ražotājs SIA Gamma-A. Sastāvā 75% kūpinātu reņģu vai brētliņu, 24% augu eļļas, sāls. 100 g produkta ir 17 g olbaltumvielu un 32 g tauku.
Šprotes garšīgas, ar maigu, bet jūtamu kūpinājumu. Dažiem tomēr šķita, ka zivis varēja būt kaut nedaudz pikantākas. Konsistence ļoti laba. Prasīgākie zivju cienītāji atzina, ka šprote laba, bet eļļa ne visai, ar izteiktu pēcgaršu.
LIELĀS ZELTA ŠPROTES. 190 g, zivis ne mazāk kā 70%. Ražots pēc SIA Gate MS pasūtījuma. Sastāvā kūpinātas zivis, augu eļļa, sāls. 100 g produkta ir 17 g olbaltumvielu, 0 g ogļhidrātu un 32 g tauku.
Vairākums vērtētāju atzina, ka garša nav slikta, bet varēja būt izteiktāks kūpinājums. Par šprotu konsistenci domas dalījās – dažam patika, ka zivtiņas palielas un nav tvirtas, dažam savukārt nepatika, ka šprotes pārāk mīkstas un jūk ārā. Ļoti garšīgas, kā pirms 20 gadiem.
ŠPROTES EĻĻĀ. 240 g, zivis 168 g. Pēc Rimi pasūtījuma ražots Northland. Sastāvā ne mazāk par 70% kūpinātu brētliņu, ne mazāk par 27,5% rapšu eļļas un sāls. 100 g produkta ir 14,3 g olbaltumvielu, 1,6 g sāls un 36,4 g tauku.
Lai gan šprotēm krāsa diezgan pelēcīga, uz mazo zivtiņu garšu tas nekādu iespaidu neatstāja, tā atzīta tuvu izcilai. Ja nu vienīgi kūpinājums varētu būt nedaudz izteiktāks. Šprotīte ar savu raksturu.
ŠPROTES EĻĻĀ (bez konservantiem). 240 g, zivis ne mazāk kā 168 g. Ražotājs Brasla LVA. Sastāvā 70% kūpinātu brētliņu, 28% augu eļļas, 2% sāls. 100 g produkta ir 0 g ogļhidrātu, 17 g olbaltumvielu un 32 g tauku.
Sāls varētu būt mazāk, bet kūpinājuma garšas vairāk. Sastāvā nav norādīts, kāda eļļa konservos izmantota, bet tās garša šķita ne pārāk patīkama. Konsistence laba, jūt asaciņu. Vērtētāji secināja, ka šīs šprotes esot standarta variants.
ŠPROTES EĻĻĀ. 240 g. Ražotājs Brīvais vilnis. Sastāvā 70% kūpinātu brētliņu un reņģu, 30% augu eļļas, pārtikas sāls. 100 g produkta ir 17 g olbaltumvielu, 32 g tauku un 0 g ogļhidrātu.
Daudziem patika izteiktā kūpinājuma garša. Pēc jūtamā rūgtenuma varēja secināt, ka zivis zvejotas vasarā. Konsistence varētu būt stingrāka, jo dažas zivtiņas bija pagrūti uzspraust uz dakšiņas. Eļļas par daudz.
LIELĀS ŠPROTES EĻĻĀ. 160 g, zivis ne mazāk kā 112 g. Ražotājs SIA Gamma-A. Sastāvā kūpinātas reņģes, augu eļļa, sāls. Zivis zvejotas Baltijas jūrā. 100 g produkta ir 18 g olbaltumvielu un 23 g tauku.
Zivis viegli jūk ārā, pasāļas, nevar uzlikt uz maizes, bet vērtētāji atzina, ka zivis bundžā saliktas ļoti rūpīgi. Tā teikt, smukas, bet diezgan asakainas, ļoti izgaršojami ikri. Prasās spēcīgāks kūpinājums, kas pastiprinātu šprotu garšu.
ŠPROTES EĻĻĀ (produkts nesatur ĢMO). 240 g, zivis ne mazāk kā 168 g. Ražots zivju fabrikā Kaija. Sastāvā 70% kūpinātu brētliņu, rapšu eļļa, 1,2% pārtikas sāls. 100 g produkta ir 17 g olbaltumvielas, 0 g ogļhidrātu un 32 g tauku.
Par šīm šprotēm domas dalījās, dažiem tās šķita pārāk treknas, citiem kā baudāmas un garšīgas. Vieni teica, ka šprotes ir labas un pikantas, citi uzsvēra, ka garša varētu būt vēl izteiktāka.
MĀJA. VIRTUVE IESAKA:
ŠPROTES EĻĻĀ (nesatur konservantus). 240 g, zivju ne mazāk kā 70%. Ražotājs SIA Sabiedrība IMS, Latvija. Sastāvā kūpinātas Baltijas brētliņas, augu eļļa, sāls. 100 g produkta ir 17 g olbaltumvielu un 32 g tauku.
Mazas un gardas. Stiprs kūpinājums, bet garšīgs, šprotes nav sāļas. Arī eļļa atzīta par kvalitatīvu. Labs garšvielu un kūpinājuma līdzsvars. Papildu garšas sajūta. Konsistence varētu būt nedaudz stingrāka. Šprotu krāsa rosina apetīti.