CIEMOS: Vieta atpūtai un idejām

Artūrs Barkāns lepojas ar savu kafejnīcu, jo tā ir citādāka. Te ir ko darīt gan bērniem, gan pieaugušajiem © Aivis PUISITIS, speciāli Mājai

Kursas putni – tāds liepājniecisks nosaukums dots pavisam jaunai kafejnīcai Liepājas vēsturiskajā centrā. Te valda brīva gaisotne – vieni nāk veidot biznesa plānus, žurnālisti izvēlas vietu intervijām, citi vienkārši pasēž un runājas. Māja viesojās Kursas putnos, aprunājās ar bārmeni Artūru Butānu un saņēma dažas gardas kafejnīcas receptes.

«Mēs kafejnīcu veidojam tādu, lai liepājnieki un viņu draugi var kopā sanākt un patērzēt. Mēs arī daudz pasākumu organizējam – ar to varbūt atšķiramies no citām kafejnīcām. Esam sabiedriski aktīvi. Tas ir vietējais latviskums, un tā ir tā brīvība,» saka Artūrs.

Kafejnīcas radītāji ir jaunieši, kuri nav aizbraukusi uz citām zemēm laimi baudīt, bet paši savā pilsētā nodibinājuši ko jaunu. Cilvēki ar degsmi un idejām. «Mēs savas idejas praktiski cenšamies realizēt un neaprobežoties tikai zem nosaukuma «kafejnīca». Tā drīzāk ir cilvēku satikšanās vieta. Mums ideju ir daudz, kuras par sevi liks manīt,» noslēpumains ir Artūrs un atklāj, ka Kursas putnos notiek gleznošanas vakari, spēka dziesmu vakari, kuros sanāk kopā savā starpā nepazīstami liepājnieki un divas stundas kopā dzied tautasdziesmas. «Vai tas nav jauki un latviski?» Bieži sanākot pilna zāle, pat pietrūkstot krēslu. «Tās ir lietas, kurās piedalās sabiedriski aktīvi jaunieši. Un tas ir tas, kā mums šobrīd trūkst. Tā vienošanās kaut kā kopīgā ir bijusi ļoti skaista. Mums ir arī tāda rubrika Muzikālais launags. Pie mums viesojušies Ainars Virga, Edgars Silacērps, Kārlis Kazāks un citi. Visus pat nenosaukšu. Mūziķi saka, ka viņiem tas ir interesanti, kā izaicinājums pašiem,» stāsta jaunietis.

Kursas putni adaptējuši arī modē nākušos brančus, kuros aizej, samaksā un ēd, cik gribas. «Mēs izveidojām katra mēneša pēdējā svētdienā muzikālo launagu, un tajā tu samaksā dalības maksu un ēd, cik lien. Tā ir tāda lēna slinkošana,» skaidro bārmenis.

Kursas putnu ēdienkartē pārsvarā ir vietējā produkcija. Ir plānots vēl vairāk izmantot vietējo ražotāju produkciju. Dzērienu kartē ir Aizputes ekovīni, un arī alus ir tikai vietējā ražojuma. Mazais uzņēmējs ir visas ekonomikas pamats, un viņam svarīgi, lai visi pārējie izmantotu viņa produkciju, pārliecināti kafejnīcas radītāji un par klientu trūkumu nesūdzas.

Grenadīna tēja

Sastāvdaļas:

300 ml ūdens,

50 ml grenadīna sīrupa,

50 ml apelsīnu sulas,

3 šķēlītes apelsīna,

2 šķēlītes laima,

2 šķēlītes citrona.

Pagatavošana: to visu sajauc, un iznāk garda jo garda tēja.

Sēņu zupa ar kūpinātu gaļu

Sastāvdaļas:

250 gramu šampinjonu,

4 kartupeļi,

1 sīpols,

2 burkāni,

1 tomāts,

1/5l ūdens,

200 g kūpinātas gaļas,

1/5 l saldā krējuma,

sāls, cukurs, pipari.

Pagatavošana: kartupeļus nomizo, sīki sagriež. Liek aukstā ūdenī un vāra. Burkānus nomizo, sarīvē. Sagriež tomātu, sīki sagriež sīpolu, visu liek sviestā un cep. Uz beigām, kad apcepts, pieliek cukuru un liek katlā pie kartupeļiem.

Sagriež šampinjonus (var izmantot arī baravikas), apcep un liek katlā. Vāra. Pieliek garšvielas.

Kūpinātu gaļu sagriež, apcep un arī liek katlā. Kad viss gandrīz gatavs, pieliek saldo krējumu. Izpušķo ar dillēm.

Spēka maize

Sastāvdaļas:

500 ml ūdens,

300 g kviešu miltu,

200 g rudzu miltu,

200 g sēklu maisījuma,

50 g cukura,

30 g kliju,

5 g sāls,

2 ēd.k. ierauga.

Pagatavošana: visu sajauc un 12 stundas liek raudzēties. Tad cep 180 grādu temperatūrā vienu stundu.

Risoto

Sastāvdaļas:

500 g vistas filejas vai cūkgaļas,

500 g rīsu,

4 burkāni,

4 tomāti,

1 bundža pupiņu savā sulā,

1 sīpols,

2 sarkanās paprikas,

1 ķiploka galviņa,

eļļa cepšanai,

tomātu mērce.

Pagatavošana: rīsus uzvāra, visu pārējo sīki sagriež, liek uz pannas un apcep. Sajauc ar rīsiem, pieliek bundžu pupiņu un tomātu mērci. Visu kopā pasautē 10 minūtes, un ir gatavs!



Svarīgākais