NODERĪGI: Mājas apstākļos pagatavojamas maskas dažādiem matu tipiem

© F64

Diem­žēl par ma­tiem ne­var teikt tā­pat kā par pa­pī­ru, ka tie pa­cieš vi­su. It kā ma­ti ne­vie­nam ne­ko slik­tu ne­da­ra, to­mēr tiem ir daudz ie­naid­nie­ku: sau­le, vējš, pu­tek­ļi, lie­tus, jū­ras ūdens... Pē­dē­jos ga­dos klāt nā­ku­si arī mū­su ne­zi­nā­ša­na par sveš­zem­ju ma­tu kop­ša­nas lī­dzek­ļiem. Ne vie­na vien sie­vie­te, dien­vi­du ze­mēs ie­gā­dā­jo­ties ma­tus ba­li­no­šus lī­dzek­ļus, ce­rē­tā re­zul­tā­ta vie­tā ti­ku­si pie traus­lām, pār­de­gu­šām pū­kām... Ne­drīkst aiz­mirst, ka dien­vid­nie­ču mel­na­jiem ma­tiem ir pa­vi­sam ci­ta ma­ta struk­tū­ra! Par lai­mi, ma­tu kos­mē­ti­ka var lī­dzēt pat šā­dās krī­zes si­tu­ā­ci­jās. Pir­mais so­lis uz ve­se­liem ma­tiem ir ma­tu mas­kas.

Mas­kas

Sau­siem, traus­liem ma­tiem

Mit­ros ma­tos ie­ma­sē ne­lie­lā ūdens dau­dzu­mā ie­pu­to­tu olu vai olas dzel­te­nu­mu un mi­nū­tes des­mit ļauj ie­dar­bo­ties. Tad ma­tus iz­ska­lo tī­rā ūde­nī un pēc tam - pa­skā­bi­nā­tā. (Lie­lis­ki at­jau­no ļo­ti sau­sus ma­tus.) > Vie­nu vai di­vus olas dzel­te­nu­mus (at­ka­rī­bā no ma­tu ga­ru­ma) sa­mai­sa ar ēdam­ka­ro­ti rī­cin­eļ­ļas. Šo mas­ku iz­maz­gā ar neit­rā­lām zie­pēm (pie­mē­ram, Bēr­nu) vai sau­siem ma­tiem do­mā­tu šam­pū­nu. > 20 g rī­cin­eļ­ļas sa­mai­sa ar 20 g au­gu eļ­ļas, pie­vie­no 10 g šam­pū­na sau­siem ma­tiem. Mas­ku pēc stun­das rū­pī­gi no­ska­lo lie­lā dau­dzu­mā mīk­sta ūdens. > 75 g sa­smal­ci­nā­tas diž­da­dža sak­nes ie­mai­sa 200 ml man­de­ļu vai au­gu eļ­ļas; dien­nak­ti at­stāj sil­tu­mā. Mai­sot 15 mi­nū­tes vā­ra uz lē­nas uguns un pēc tam iz­kāš. Stun­du pirms ma­tu maz­gā­ša­nas ie­ma­sē gal­vas ādā. > Lin­sēk­lu eļ­ļu un deg­vī­nu sa­mai­sa vie­nā­dās pro­por­ci­jās un 10 mi­nū­tēs riņķ­vei­da kus­tī­bām vieg­li ie­ma­sē gal­vas ādā.

Trīs ēdam­ka­ro­tes olīv­eļ­ļas sa­sil­da līdz 60°, pie­vie­no pa ka­ro­tei ku­me­lī­šu, bēr­zu un nāt­ru la­pu. Ļauj stun­du ie­vilk­ties. No­kāš un ie­mai­sa 1 olas dzel­te­nu­mu un 1 ēdam­ka­ro­ti me­dus.

Tau­kai­niem ma­tiem

Sau­sas sa­smal­ci­nā­tas nāt­ru la­pas ap­lej ar ne­lie­lu dau­dzu­mu vā­ro­ša ūdens, pie­vie­no greip­frū­ta su­lu (pie­tiek ar pu­si no aug­ļa) un uz­klāj tī­riem ma­tiem. Stun­du pirms maz­gā­ša­nas ie­ma­sē gal­vas ādā.

Vie­nā tēj­ka­ro­tē vā­ro­ša ūdens ie­mai­sa vie­nu ēdam­ka­ro­ti rau­ga. Pie­vie­no sa­kul­tu olas bal­tu­mu. Ie­gū­to ma­su ie­ber­zē ma­tos un gal­vas ādā. Iz­ska­lo, kad mas­ka sa­kal­tu­si.

Sa­mai­sa vie­nu tēj­ka­ro­ti me­dus ar tēj­ka­ro­ti al­ve­jas su­las, tēj­ka­ro­ti cit­ro­na su­las, vie­nu olas dzel­te­nu­mu un sa­mal­tu ķip­lo­ka dai­vi­ņu. Pēc iz­maz­gā­ša­nas iz­ska­lo ar nāt­ru uz­lē­ju­mu - 500 g svai­gu nāt­ru, 2 glā­zes ver­do­ša ūdens.

Uz des­mit mi­nū­tēm uz­klāj put­ri­ņu no pī­lā­džu ogām un pi­par­mēt­ru la­pām; pēc maz­gā­ša­nas ma­tus var iz­ska­lot ar pi­par­mēt­ru uz­lē­ju­mu (2 ēdam­ka­ro­tes dro­gu uz glā­zi ūdens).

Ma­tu tau­ko­ša­nos no­vērš mai­sī­jums no al­ve­jas, cit­ro­na su­las, me­dus (no vi­sa pa tēj­ka­ro­tei), olas dzel­te­nu­ma un sa­smal­ci­nā­tas ķip­lo­ka dai­vi­ņas. Iz­ska­lo pēc pus­stun­das.

Nor­mā­liem ma­tiem

Šķē­li ru­dzu mai­zes ap­lej ar vā­ro­šu ūde­ni, kad tā sa­mir­ku­si, to sa­mī­ca līdz put­ri­ņas kon­sis­ten­cei. Pēc 20 mi­nū­tēm rū­pī­gi iz­maz­gā.

Mas­ka no ki­vi un rū­guš­pie­na no­dro­ši­na ma­tus ar C vit­amī­nu, kas vei­ci­na ma­tu aug­ša­nu. Lie­lam no­mi­zo­tam ki­vi pie­vie­no čet­ras ēdam­ka­ro­tes rū­guš­pie­na.

Vi­siem ma­tu ti­piem

Sa­mai­sa trīs ēdam­ka­ro­tes jeb­ku­ra aug­ļa vai ogu mīk­stu­ma, pa vie­nai ēdam­ka­ro­tei sau­les­pu­ķu eļ­ļas, gli­ce­rī­na (ja ma­ti nor­mā­li un sau­si) vai me­dus (ja tau­kai­ni).

Mas­ka no bal­tā mā­la sa­tur mi­ne­rāl­sā­ļus, fos­fā­tu, dzel­zi, kal­ci­ju, kā­li­ju, mag­ni­ju un ci­tus mik­ro­ele­men­tus. Mā­li lik­vi­dē blaugz­nas, pa­sar­gā no ma­tu iz­kri­ša­nas un sti­mu­lē ma­tu aug­ša­nu. Čet­ras ēdam­ka­ro­tes bal­to mā­lu vē­sā ūde­nī mai­sa, ka­mēr ie­gūst šķid­ru, vien­da­bī­gu ma­su. Ja ma­ti ir drī­zāk tau­kai­ni, pie­vie­no ne­daudz cit­ro­na su­las.

50 g sa­smal­ci­nā­tu nāt­ru la­pu un 50 g da­dža sak­ne­ņu 20 mi­nū­tes vā­ra 400 ml ūdens. At­dzi­su­šu no­vā­rī­ju­mu iz­kāš un pie­vie­no ska­lo­ja­ma­jam ūde­nim. Šo lī­dzek­li kat­ru die­nu var arī ie­rī­vēt ma­tu sak­nēs.

Sa­smal­ci­nā­tas nāt­ru la­pas ap­lej ar ne­lie­lu dau­dzu­mu vā­ro­ša ūdens un pie­vie­no greip­frū­ta su­lu (pie­tiek ar pu­si aug­ļa). Pēc stun­das iz­maz­gā.

Īpa­ši zī­dai­nus un mir­dzo­šus ma­tus pa­da­ra bēr­zu la­pu no­vā­rī­jums. 200 g sa­smal­ci­nā­tu bēr­zu la­pu pār­lej ar 1 l vā­ro­ša ūdens un 10 mi­nū­tes zem vā­ka vā­ra uz lē­nas uguns. Uz 4-5 stun­dām at­stāj sil­tu­mā. Pēc tam no­vā­rī­ju­mu iz­kāš; 200 ml ie­gū­tās tink­tū­ras at­šķai­da 2 l ūdens.

Ma­tu stip­ri­nā­ša­nai

Lai ma­tu sak­nes bū­tu stip­rā­kas, 2-3 rei­zes ne­dē­ļā gal­vas ādā ie­rī­vē kliņ­ģe­rī­šu zie­du, api­ņu zied­ko­pu, nāt­ru la­pu un tī­ru­ma ko­sas no­vil­ku­mu (1:1:1:1).

Ma­tus stip­ri­na arī nāt­ru no­vā­rī­ju­mi, pie­mē­ram, no­vā­rī­jums no 100 g nāt­ru la­pu, 1/2 l eti­ķa un 1/2 l ūdens, ko vā­ra 30 mi­nū­tes, no­kāš un ar ga­ta­vo no­vā­rī­ju­mu ska­lo ma­tus.

Arī māl­lē­pes ir viens no da­bas lī­dzek­ļiem ma­tu stip­ri­nā­ša­nai. Uz 1 glā­zi vā­ro­ša ūdens ņem 15 g māl­lēp­ju dro­gu.

1 olas dzel­te­nums, 1 tēj­ka­ro­te me­dus, 1 ēdam­ka­ro­te skā­ba krē­ju­ma, 2 sa­mal­tas ķip­lo­ku dai­vi­ņas. Pēc iz­maz­gā­ša­nas iz­ska­lo ar nāt­ru uz­lē­ju­mu - 500 g svai­gu nāt­ru, 2 glā­zes ver­do­ša ūdens.

Sa­rī­vē lie­lu kar­tu­pe­li; iz­spiež su­lu. 2 ēdam­ka­ro­tes su­las sa­mai­sa ar 2 ēdam­ka­ro­tēm al­ve­jas su­las un 20 g me­dus. Pēc 2 stun­dām iz­maz­gā ar šam­pū­nu.

Ma­tus pēc maz­gā­ša­nas iz­ska­lo ar uz­lē­ju­mu - 1 ēdam­ka­ro­te nāt­ru, 1 ēdam­ka­ro­te api­ņu, 1/2 lit­ra ver­do­ša ūdens. No­stā­di­na 40 mi­nū­tes.

Pa­lī­dzēs arī nāt­ru uz­lē­jums - 1 ēdam­ka­ro­te kal­tē­tu nāt­ru pul­ve­ra, 1 glā­ze ver­do­ša ūdens. Uz­lē­ju­mu ie­ziež gal­vas ādā pēc ska­lo­ša­nas, ma­tus ne­iz­slau­ka.

2 ēdam­ka­ro­tes kal­tē­tu nāt­ru, māl­lēp­ju la­pas, 1 glā­ze ver­do­ša ūdens. Ie­ziež ma­tu sak­nes 1-2 rei­zes ne­dē­ļā.

Pret ma­tu iz­kri­ša­nu pa­līdz no­vā­rī­jums - 100 g nāt­ru la­pu, 1/2 l ūdens, 1/2 l gal­da eti­ķa. Vā­ra 30 mi­nū­tes. Ma­tus ska­lo pirms nakts mie­ga (ne­maz­gā ar šam­pū­nu vai zie­pēm).

Bēr­nu ma­ti

Par ma­tiem jā­rū­pē­jas kopš dzim­ša­nas. Pēr­kot šam­pū­nus bēr­niem, mam­mas bie­ži vien ap­mulst no daudz­vei­dī­gā pie­dā­vā­ju­ma. Ie­sa­ku ma­za­jiem vai nu ie­gā­dā­ties šam­pū­nu, uz ku­ra ir no­rā­de ph neit­rāls, vai, vis­la­bāk, maz­gāt ma­ti­ņus ar tī­ru ūde­ni (der arī vieg­la ku­me­lī­šu vai la­van­das tē­ja). Ka­mēr ma­zo ba­ro­jat ar krū­ti, vi­ņa āda iz­da­la pār­strā­dā­tu mā­tes pie­nu, ku­rā nav ne­kā tā­da, kam bū­tu jā­me­tas vir­sū ar ķī­mi­ju! Gal­ve­nais ir vā­rīts ūdens, ku­ram var pie­vie­not zā­ļu no­vā­rī­ju­mu - būs la­bi gan ķer­me­nī­tim, gan ma­tiem!

Ja zī­dai­nī­tim ir iz­vei­do­ju­sies pie­na ēdī­te, ņem vis­pa­ras­tā­ko olīv­eļ­ļu un mi­nū­tes 20 pirms van­no­ša­nas uz­liek gal­vai kom­pre­si. Lai tā tu­rē­tos, uz­velk ce­pu­rī­ti. Eļ­ļa mīk­sti­nās kre­ve­lī­ti. Pēc van­no­ša­nās kre­ve­lī­ti no­ņem ar mai­gu ķem­mī­ti. Olīv­eļ­ļas mas­ku liek, ka­mēr kre­ve­lī­te pil­nī­bā iz­zu­du­si.

Ie­sa­ku rū­pī­gi pār­do­māt se­nos ti­cē­ju­mus! Ap­lams ir Krie­vi­jā pie­ņem­tais, ka bēr­nam ga­da ve­cu­mā jā­no­skuj gal­va, lai ma­ti la­bāk aug­tu. Ma­zu­ļa āda vēl ir tik traus­la, ka sku­jot var sa­vai­not ma­tu fo­li­ku­las, un tad vi­su turp­mā­ko dzī­vi ne­kas vai­rāk par re­tām cā­ļa pū­kām uz gal­vas ne­augs!

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.