Ziemas un rudens aukstajos mēnešos bērnu un arī pieaugušo imunitāte ir noslogota – organisms kļūst uzņēmīgāks pret sezonas vīrusiem, un tam ir nepieciešamas lielākas rezerves atjaunošanās procesā. Lai izvairītos no sliktas pašsajūtas un noguruma, būtiska nozīme ir uzņemtās pārtikas kvalitātei un uzturvērtībai. Uztura speciāliste Olga Ļubina dalās pieredzē, kā sakārtot savu ēdienkarti, lai pavasari sagaidītu enerģijas pilni un moži.
Regulāra ēšana
“Cīņā pret nogurumu būtiskāk par jebkuru konkrētu pārtikas produktu ir ievērot regulāras ēdienreizes. Rudens un ziemas mēnešos gan pieaugušo, gan bērnu organisms novājinās, jo fiziskā un emocionālā slodze darbā un skolā paaugstinās. Noslogotajā dienas ritmā bieži vien tiek izlaistas maltītes, kas veicina lielāku pārtikas uzņemšanu, piemēram, vakarā pirms gulētiešanas. Lai pārstrādātu uzņemto pārtiku nakts laikā, organisms patērē daudz enerģijas, kas veicina nogurumu nākamajā dienā. Tāpēc svarīgi ir ēst regulāri: brokastis, pusdienas, vakariņas un vēl divas reizes starp ēdienreizēm - nelielu, bet uzturvielām bagātu uzkodu. Neaizmirstiet arī dzert ūdeni - pieaugušajiem vismaz divi litri dienā, bet sākumskolas vecuma bērnam ap pusotru litru,” skaidro uztura speciāliste Olga Ļubina.