Vācu uztura zinātnieki izstrādājuši diētu, kas notievēt gribētājiem palīdz attīrīt organismu, atgūt možumu un ik dienu ķermeņa svaru samazina par 500 gramiem.
1. diena
Pusdienas
Puravi ar krāsnī ceptiem kartupeļiem
Uz pannas uzlej 2 ēdamkarotes eļļas, pievieno sasmalcinātu ķiploka daiviņu un aptuveni 300 g gredzenos sagrieztu puravu. Pasautē, pielej nedaudz ūdens un turpina sautēt, kamēr puravi gatavi. Pievieno garšvielas.
5 ēdamkarotēm biezpiena pievieno nedaudz krējuma, sīki sagrieztus lociņus un uzputo. Pasniedz ar aptuveni 150 g krāsnī ceptiem kartupeļiem.
Piedeva: lapu salāti ar marinādi.
Vakariņas
Jauktie salāti
Vienu ābolu ar visu mizu sagriež sloksnītēs, pievieno 100 g vārītu vai svaigu seleriju, lapu salātus un 30 g saplucinātu lapu salātu. Pārlej ar marinādi, pievieno četras valrieksta kodolu pusītes.
Piedeva: šķēle rupja maluma graudu maizes.
Pusdienas
Spināti ar olu
Sakarsē 2 ēdamkarotes eļļas, pievieno 1 tējkaroti karija un 100 g jogurta, kas sajaukts ar 1 tējkaroti kartupeļu cietes. Uzkarsē. Citā traukā uzkarsē 250 g saldētu spinātu, pievieno garšvielas. Spinātus liek uz šķīvja un pārlej ar mērci, pievieno vienu uz pusēm pārgrieztu cieti vārītu olu un vienu vārītu kartupeli.
Piedeva: svaigu burkānu salāti ar marinādi.
Vakariņas
Raibie salāti
Vienu vārītu kartupeli sagriež gabaliņos, pievieno 2 ēdamkarotes kviešu asnu pārslu, gredzenos sagrieztu maigas garšas sīpolu, vienu gabaliņos sagrieztu ābolu, viena mandarīna daiviņas. Pārlej ar marinādi, pārkaisa ar pētersīļu zaļumiem.
Piedeva: 50 g rostbifa un šķēle rupja maluma graudu maizes.
Pusdienas
Zivs fileja
200 g zivs filejas pievieno 150 g šķēlēs sagrieztu šampinjonu un 100 g skaidiņās sarīvētu burkānu. Sautē 10-15 minūšu.
Piedeva: 100 g kartupeļu biezeņa un svaigu gurķu salāti ar dillēm.
Vakariņas
Miežu putraimu zupa
Burkānu sarīvē skaidiņās, puravu sagriež gredzenos. Uzlej 0,5 l buljona, pieber 30 g miežu putraimu. Bieži maisot, uz lēnas uguns sautē aptuveni 20 minūšu. Pievieno 30 g liesa šķiņķa, nedaudz krējuma, garšvielas, pārkaisa ar lociņiem.
Piedevas: gurķu un lapu salāti ar marinādi.
Pusdienas
Dārzeņu sacepums
Uzkarsē 2 tējkarotes augu eļļas, pievieno sagrieztu sīpolu, šķēlītēs sagrieztu kabaci, vienu dzeltenu vai sarkanu paprikas pāksti. Pasautē, pievieno 100 g tomātu biezeņa, lauru lapas, timiānu. Sautē apmēram 10 minūšu. Ja prasās, var pievienot arī citas garšvielas. Masu pilda ietaukotā sacepuma traukā, pārlej ar olu kulteni, kam pievienota viena ēdamkarote rīvēta siera. Liek iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī un cep, līdz veidojas brūna garoziņa.
Piedeva: vārīts kartupelis un lapu salāti ar marinādi.
Vakariņas
Citrusaugļu salāti
Notīra un sadala vienu greipfrūtu, vienu mandarīnu. Pievieno apvārītu, rupjās skaidiņās sarīvētu seleriju, sīki sagrieztus cigoriņus, 30 g gabaliņos sagriezta Edamas siera. Pārlej ar marinādi, kārto uz salātlapām.
Piedeva: šķēle kliju maizes.
Pusdienas
Teļa fileja ar burkāniem
200 g burkānu sagriež gabaliņos, uzlej nedaudz buljona un sautē mīkstus. 5 ēdamkarotēm jogurta pievieno 1 tējkaroti cietes, 1 ēdamkaroti rīvēta siera un pievieno burkāniem. Uzkarsē un pievieno garšvielas. Pasniedz ar sautētu teļa fileju un vienu vārītu kartupeli.
Piedeva: lapu salāti ar marinādi.
Vakariņas
Raibie rīsi
Uzkarsē vienu tējkaroti eļļas, viegli apcep sīki sagrieztu sīpolu. Pielej 250 ml buljona, uzkarsē un pieber 40 g rīsu. Pievieno sīki sagrieztu dzeltenās paprikas pāksti un vāra uz lēnas uguns, līdz rīsi mīksti. Sagriež pusi notīrīta avokado, apslaka to ar citrona sulu un iecilā rīsos.
Piedeva: lapu salāti ar marinādi.
Nosacījumi, kas jāievēro katru dienu
Pirms brokastīm: puscitrona sula, sajaukta ar 2 tējkarotēm auksti spiestas olīveļļas.
Pirmās brokastis: šķēle pilngraudu maizes, pavisam nedaudz sviesta, 2 ēdamkarotes biezpiena vai 2 ēdamkarotes kausēta siera.
Otrās brokastis: viens greipfrūts.
Launags: 100 g dabiska jogurta, 1 ēdamkarote alus rauga vai kviešu asnu pārslu.
Dzērieni: nedaudz bezkofeīna kafijas vai melnā tēja. Vismaz 1,5 l negāzēta minerālūdens ar zemu nātrija saturu, zāļu tējas.
Marināde visiem salātiem:
2 tējkarotes auksti spiestas olīveļļas;
citrona sula;
nedaudz minerālūdens;
zaļumi un garšvielas - pēc patikas;.