PRAKTISKI PADOMI, kā apkarot kurmjus dārzā

© F64

Iz­e­jot dār­zā, pēk­šņi pār­steidz ap­vī­tu­ši zie­di un dār­ze­ņi? Aug­ļu krū­mi sā­ku­ši nī­ku­ļot? Pa­vē­ro­jiet rū­pī­gi, vai ze­mes virs­kār­tā vie­tu­mis nav uz­ra­du­šās ir­de­nas ze­mes ču­pas. Tad kļūs skaidrs, ka, slie­kas me­dī­jot, au­gu sak­nes sa­raus­tī­jis sī­kais plē­so­ņa kur­mis.

Diez vai kā­du spēj mie­ri­nāt do­ma, ka kur­mju nav vie­nī­gi Ant­ark­tī­dā. Pa me­žiem un dār­ziem vi­sā pa­sau­lē ne­mi­tī­gi ra­kā­jas ap­mē­ram 40 su­gu pār­stāv­ji.

Šķiet, 120-165 mi­li­met­rus ga­rie un 70-119 gra­mu sma­gie dzīv­nie­ci­ņi sam­tai­na­jos ka­žo­kos ir mū­žī­gi. Jau mū­su ēras 350. ga­dā Ro­mā iz­dots de­krēts, kas pa­re­dzē­ja kat­rā vīn­ogu­lā­ju plan­tā­ci­jā un ar­ti­šo­ku lau­kā tu­rēt ka­ķus, lai tie ka­ro­tu ar kur­mjiem un pe­lēm. Cī­ņā ar sī­ka­jiem grau­zē­jiem ne­at­pa­li­ka arī Krie­vi­jas ca­rie­ne Kat­rī­na II, ie­sa­kot kur­mju ra­ku­mus aiz­bāzt ar ķip­lo­ku, sī­po­lu un kam­pa­ra mai­sī­ju­mu. Vēl viens vi­ņas pa­doms ro­si­nā­ja ejas no­blo­ķēt ar ka­ņep­ju stieb­riem, ku­ri pūs­tot aiz­bai­dī­tu vi­su dzī­vo ra­dī­bu.

Pre­ti­nieks jā­pa­zīst

Kur­mji arī ne­guļ zie­mas mie­gā. Ma­zie plē­so­ņas ir no­mo­dā au­gu ga­du. Dārz­kop­jus žē­lī­gi mal­di­na kūs­to­šais sniegs, pie­se­dzot kur­mju au­go­šās ak­ti­vi­tā­tes. Ne­aiz­mir­stiet, ka mē­ne­sī viens ņip­rais ra­cējs spēj dār­za saim­nie­kus ie­prie­ci­nāt ar 50-100 ze­mes ču­pām.

Ag­rais pa­va­sa­ris ir kur­mju kā­zu laiks. Ne­pa­ies ne 40 die­nu, kad di­vu met­ru dzi­ļu­mā ar sau­su zā­li un čauk­sto­šām la­pām iz­o­de­rē­ta­jā kur­mja ligz­dā sai­mei pie­vie­no­sies di­vi līdz pat de­vi­ņi ma­zi kur­mī­ši. Ja sā­ku­mā ma­zie dzī­vo­jas drau­dzī­gi, čiep­stē­da­mi kā cā­lē­ni, tad pēc se­šām ne­dē­ļām jau­nā pa­au­dze vairs ne ar ko ne­at­šķir­sies no ve­cā­kiem, kļūs­tot par nīg­riem vien­pat­ņiem, kas aiz­ro­kas katrs uz sa­vu pu­si. Ma­za­jiem jā­rau­gās, lai kur­mju tē­tim ne­uz­nāk­tu ne­o­ma, jo tad ģi­me­nes gal­va var ap­ēst gan sa­vus ma­zu­ļus, gan mā­tī­ti. Gla­dia­to­ru cie­nī­gas cī­ņas no­ri­si­nās, ja šau­rā ejā sa­tie­kas di­vi tē­vi­ņi, tad sā­kas cī­ņa uz dzī­vī­bu un nā­vi. Bal­vā uz­ko­da - vēl sil­tais naid­nieks.

Aug­sni kur­mis ir­di­na ar de­gu­nu, ce­ļu at­brī­vo­jot ar ķe­pām. Čet­ros līdz se­šos ga­dos tiek iz­rak­ti ki­lo­met­riem ga­ri pa­ze­mes tu­ne­ļi (vie­nā dien­nak­tī cen­tī­gais ra­cējs spēj pie­vā­rēt līdz 60 m). Ir­de­nā aug­snē kur­mis des­mit mi­nū­tēs būs aiz­ra­cies met­ru tā­lāk. Sa­vās da­rī­ša­nās ma­zais ne­kriet­ne­lis te­ka­lē ar āt­ru­mu 25 met­ri mi­nū­tē. Ejai nav jā­būt pla­tai, jo kur­mji pa sa­viem la­bi­rin­tiem spēj pār­vie­to­ties arī, ie­slē­dzot at­pa­kaļ­gai­tu. Alu la­bi­rin­tā, kas stiep­jas dzi­ļu­mā no da­žiem des­mi­tiem cen­ti­met­ru līdz pat di­viem met­riem, kur­mim ir pa­šam sa­vi pie­lie­ka­mie, pil­ni ar dzī­vām, pa­ra­li­zē­tām slie­kām. Kur­mja dzie­dze­ri iz­da­la aro­mā­tu, kas pie­vi­li­na slie­kas pa­šas. Ēde­lī­gais sī­ka­ļa ba­ro­jas pie­cas līdz se­šas rei­zes die­nā, pa star­pām sal­di no­snau­žo­ties. Vie­nā ēdien­rei­zē kur­mis no­tie­sā 20 līdz 22 gra­mus slie­ku. Kor­pu­lents simt­gra­mīgs kur­mis ga­dā spēj no­tie­sāt ap­mē­ram 20 ki­lo­gra­mus slie­ku. Lai ba­gā­ti­nā­tu ēdien­kar­ti, gar­du mu­ti tiek no­grauz­ta arī kā­da alā ie­kri­tu­si pe­le, ie­mal­dī­ju­sies var­de vai ziņ­kā­rī­ga čūs­ka.

Vai­rā­kas rei­zes ga­dā kur­mji mai­na ka­žo­kus, jo smil­šai­na­jās ejās tie āt­ri no­val­kā­jas. Vēl pa­gā­ju­ša­jā gad­sim­tā luk­sus­pre­ce bi­ja kurmj­ādas ka­žo­ki. Vēl se­nāk to­pā skai­tī­jās pie­lī­mē­tas uz­a­cis no kurmj­ādas strē­me­lī­tēm.

Zī­dai­no ra­cē­ja ka­žo­ku prot no­vēr­tēt arī blu­sas un ēr­ces. Sam­tai­nie plē­so­ņas mēdz pār­nē­sāt bīs­ta­mas in­fek­ci­jas - tu­la­rē­mi­ju un pi­rop­laz­mo­zi, kas var būt nā­vē­jo­šas ai­tām un mā­jas mī­lu­ļiem. Lai pa­ze­mē iz­dzī­vo­tu, kur­mja asi­nīs ir pa­aug­sti­nāts he­mo­glo­bī­na dau­dzums, kas vi­ņu pa­ze­mes la­bi­rin­tos pa­sar­gā no skā­bek­ļa ba­da. Sa­lī­dzi­nā­ju­mā ar cil­vē­ku kur­mji ir kat­ra zob­ār­sta sap­nis, jo vi­ņiem ir 44 zo­bi.

Cī­ņa ar vēj­dzir­na­vām

Lai kur­mjus ne­ie­lais­tu dār­zā, to var pār­vērst cie­tok­snī, vis­ap­kārt vie­na līdz 1,5 met­ru dzi­ļu­mā ie­ro­kot grau­zē­jiem ne­caur­eja­mu ma­te­ri­ā­lu (li­no­le­ju, skār­da plāk­snes u. c.). Pie­re­dzē­ju­ši dārz­kop­ji ie­sa­ka ap­kārt aiz­sar­gā­ja­ma­jai te­ri­to­ri­jai sa­stā­dīt vai nu mel­nās krū­mu pu­pas, vai fri­ti­lā­ri­jas, jo to spe­ci­fis­kā smar­ža kur­mja smal­ka­jam de­gu­nam liek sa­vieb­ties.

Ja iz­do­das no­teikt, ku­ra kur­mja eja tiek bie­ži iz­man­to­ta, tās vi­dū var iz­rakt bed­ri un ta­jā ie­likt trau­ku ar ūde­ni, no­teik­ti to ap­se­dzot. Sa­jū­tot, ka ejā mai­nī­ju­sies gai­sa plūs­ma, kur­mis steig­sies bo­jā­ju­mu no­vērst. Tā būs pē­dē­jā pel­de pa­ze­mes pi­rā­ta dzī­vē. Ne­prāts ir kur­mjus ap­ka­rot, ze­mē no­va­dot strā­vu. Tā līdz ar kur­mi var no­beigt arī se­vi.

Ze­mes ra­cē­jam ir di­vas vā­jās vie­tas, lie­lis­kā dzir­de un ne­vai­no­ja­mā oža. Lai sa­mai­tā­tu kur­mja ožu, lau­kos jau iz­se­nis ma­zās va­ja­dzī­bas mē­dza no­kār­tot kur­mja ra­ku­mos. Jau­no lai­ku pa­ņē­miens ir de­fek­tu pār­vērst par efek­tu, tas ir, vi­su zie­mu ko­lek­ci­o­nē­jot iz­smē­ķus ar no­lauz­tiem fil­triem. Kur­mju tra­ku­mam sā­ko­ties, tos da­žas die­nas pa­mēr­cē ūde­nī un ar smir­dī­go ma­su aiz­bāž kur­mju ejas.

Ko vien cil­vē­ki nav iz­man­to­ju­ši, gan pet­ro­le­jā un so­ļar­kā, gan pi­ķī sa­mēr­cē­tas lu­pa­tas kur­mju alās. Mo­to­ri­zē­tie dār­zu īpaš­nie­ki gan iz­plū­des gā­zes, gan no­tek­ūde­ņu strau­mes la­bi­rin­tos plū­di­nā­ju­ši. Kur­mji cie­nā­ti arī ar dī­zeļ­deg­vie­lu, pet­ro­le­ju, sāls­ūde­ni, li­zo­lu un ka­ņe­pēm. Alās bāz­tas pu­vu­šas siļ­ķu gal­vas un žā­vē­tas reņ­ģes, kur­mjiem pie­dā­vā­ti arī vit­amī­nu kok­tei­ļi no sī­po­liem un ķip­lo­kiem.

Da­ži dārz­kop­ji pa­ma­nī­ju­ši, ka kur­mji at­stāj te­ri­to­ri­ju, kur mas­tā plī­vo ka­rogs. Lai­kam jau ne­pa­tīk, kā vē­jā vib­rē kāts un pret mas­tu si­tas ka­ro­ga auk­la. Da­žas te­ri­to­ri­jas veik­smī­gi at­ka­ro­ju­šas bio­lo­ģis­kās at­tī­rī­ša­nas ie­kār­tas, ku­rās au­gu dien­nak­ti ven­ti­la­tors bur­bu­ļo­dams rū­pē­jas, lai bak­tē­ri­jām ne­trūk­tu skā­bek­ļa. Ci­tiem lie­ti no­der tuk­šas alus pu­de­les, ie­rak­tas ze­mē 45 grā­du leņ­ķī tā, lai ti­kai kak­li­ņi pa­lik­tu ārā. Da­ži kur­mji no vi­sa ie­teik­tā bai­dās, ci­tiem tas ir vien­al­ga.

Ra­žo­tā­ji pie­dā­vā

Pa­lī­gos dārz­kop­jiem pie­tei­ku­šies arī ra­žo­tā­ji. Spe­ci­a­li­zē­ta­jos vei­ka­los cī­ņai ar kur­mjiem pie­dā­vā, sā­kot ar da­žā­dām la­ma­tām un bei­dzot ar ķī­mis­kiem pre­pa­rā­tiem. Kā dro­šu lī­dzek­li pār­de­vē­ji ie­sa­ka arī da­žā­das ul­tra­ska­ņas ie­rī­ces, kas at­bai­da žur­kas, pe­les un kur­mjus, ne­kai­tē­jot nedz cil­vē­kiem, nedz māj­dzīv­nie­kiem un put­niem. Jā­sa­ka, vib­rē­jo­šās uz­pa­rik­tes kur­mjiem ir pil­nī­gi vien­al­dzī­gas - vi­ņi cen­tī­gi rok gan bla­kus dzelz­ce­ļa uz­bē­ru­mam, gan liel­ce­ļa ma­lās. Ul­tra­ska­ņu gan ne­cieš kur­mju ēdien­kar­te - slie­kas, kas ar stei­gu pa­met vib­rē­jo­šo aug­sni, un kur­mjiem ne­at­liek ne­kas cits, kā uz­ti­cī­gi čā­pot pa­kaļ sa­vai ēd­ma­ņai.

Pri­mi­tī­vā­kais pa­ņē­miens ir la­ma­ti­ņas, gan tā­das, kas kur­mi at­stāj dzī­vu, gan tā­das, kas jau­tā­ju­mu at­ri­si­na sak­nē. Ra­di­kā­lā­kās iz­man­to­jot, jā­rē­ķi­nās, ka re­zul­tāts diez cik es­tē­tis­ki ne­iz­ska­tās (it se­viš­ķi par to jā­do­mā tad, ja ģi­me­nē ir ma­zi bēr­ni). Tad jau la­bāk vec­tē­vam uz­ti­cēt kur­mju me­dī­bas ar trīs­lit­ra bur­kām. Jā­at­ce­ras, ka pil­nī­gi jau­nās la­ma­tās ie­kri­tīs vie­nī­gi iz­ci­li ne­uz­ma­nīgs kur­mis, jo pie­sar­dzī­gā­kos at­bai­dīs gan tī­ro ro­ku aro­māts, gan sa­eļ­ļo­to la­ma­ti­ņu sma­ka. La­ma­tas jā­uz­stā­da ar smil­šai­niem cim­diem, arī pa­šas kār­tī­gi jā­sa­smē­rē ar ze­mi. Ne­kad ne­lie­ciet la­ma­tas ir­de­nā aug­snē, kur­mja smal­kais de­guns sa­ju­tīs ze­mes pre­tes­tī­bu, un viņš mie­rī­gi aiz­rak­sies ga­rām.

Ja vē­la­ties, vie­tā, kur tu­vā­ka­jā nā­kot­nē ne­au­dzē­siet ne­ko ēda­mu, kur­mju at­bai­dī­ša­nai vai iz­nī­ci­nā­ša­nai var ie­gā­dā­ties arī daudz­vei­dī­gus ķī­mis­kus pre­pa­rā­tus.

Cī­ņā ar kur­mjiem vi­si lī­dzek­ļi la­bi, ti­kai viens vie­nīgs ir 100% drošs, un tie ir stār­ķi, kas prot no­vēr­tēt ma­zos he­mo­glo­bī­na pī­rā­dzi­ņus.

Māja

Pieņemot lēmumu par dzīvokļa iegādi un apskatot potenciālos mājokļus, varam nonākt situācijā, kad uzmanību pievēršam vien dzīvokļa izskatam un platībai, taču aizmirstam par daudzām nozīmīgām detaļām. Ko nepieciešams pārbaudīt, lai pēcāk nenonāktu nepatīkamās situācijās saistībā ar jauniegādāto mājokli, stāsta Luminor bankas mājokļu kreditēšanas eksperts Kaspars Sausais.