Brīvdienu rītiem noteikti piestāv laiska bezrūpība, nesteidzīga kopā būšana ar savējiem, kas īpašs un neikdienišķs, ko baudīt vēlās brokastīs vai agrās pusdienās. Pavisam vienkārši un ātri pagatavojami pīrādziņi ar gardumgardu kūpināta laša, olas, lociņu un spinātu pildījumu.
SASTĀVDAĻAS (1005):
- no kūpināta laša asakas atkaulota gaļa
- divas cieti vārītas olas
- kārtainā rauga mīkla
- lociņi
- spināti
- sāls, pipari
- ola pīrādziņu pārsmērēšanai
PAGATAVOŠANA:
- Sakapā olas, sasmalcina lociņus. Atkaulo lasi (1014).
- Tekošā ūdenī noskalotus spinātus applaucē ar karstu ūdeni, notecina un sakapā (1012).
- Traukā sajauc olas, lasi, lociņus un spinātus, kārtīgi izmaisa, pievieno sāli un piparus (1019; 1024).
- Nedaudz atlaidušās kārtainās rauga mīklas plāksnes uz miltiem iepūderēta galda plāni izrullē (1035). Mīklas plāksni pārgriež uz pusēm. Katras mīklas daļas vienā malā liek pildījuma masu, to izlīdzina (1038).
- Pīrādziņus, galus aizlokot, sarullē (1041). Kārto ar cepamo papīru izklātā pannā (1049).
- Pārsmērē ar sakultu olu (1054).
- Sakarsētā cepeškrāsnī 200 grādos cep apmēram 15 minūtes - kamēr pīrādziņi kļūst zeltaini brūni un pufīgi (1072).
Padoms
- Pīrādziņu forma var būt dažāda: tradicionālie rausīši, trīsstūrveida kabatiņas, garenas desiņas (kā šajā reizē) - garša no tā necietīs.
- Ik reizi iegūs citus pīrādziņus, ja variēs pildījumu:
lasis + ola + spināti;
lasis + ola + lociņi + biezpiens;
spināti + brinza + ķiploks + muskatrieksts;
spināti + tomāti + Mozzarella siers.
Ērts variants pīrāgu cepšanai ir veikalā nopērkamās kārtainās rauga mīklas (Rimi, Tešla), taču mīklu var pagatavot arī pats. Vajadzēs 200 g sviesta vai margarīna, 250 ml piena, 1 ēd.k. cukura, ½ tēj.k. sāls, paciņu (7 g) sausā rauga, aptuveni 500 g miltu. Sviestu izkausē, uzsilda pienu, to pievieno sviestam. Pievieno sāli, cukuru, sauso raugu, iesijā miltus un kārtīgi mīca, kamēr mīkla kļūst pakļāvīga un vairs nelīp pie rokām.