PIECI FAKTI: Ka pagatavot garšīgu kafiju

© scanpix

5.lapa

Kāpēc ir iecienīti kafijas blendi jeb maisījumi?

Maisījums nodrošina to, ka kafijas garša, ko cilvēki jau iecienījuši, būs nemainīga visu laiku. Ja izmantotu tikai viena veida vai viena reģiona kafijas pupiņas, atkarībā no sezonas kafijas garšas atšķirības būtu ļoti jūtamas. Kafija no viena reģiona un pat vienas fermas nevar saglabāt vienu un to pašu garšu gadu no gada. Blendu veidošana vien jau ir vesela māksla. Tas nemaz nav vienkārši. Ir jānogaršo katra no kafijām atsevišķi, jāizvēlas labākās un tad jāpanāk, lai kopmaisījums saglabātu šo garšas balansu. Piemēram, Narvesen kafijā tiek izmantots maisījums jeb blends no 8 - 10 dažādām kafijas pupiņām. Ar kafiju var variēt - vai gribas gaišāku, tumšāku, rūgtāku vai nedaudz skābāku. "Esmu pārliecināts, ja cilvēki vairāk eksperimentētu un nobaudītu atšķirīgus kafijas dzērienu veidus, noteikti ikviens varētu atrast savu kafiju", iedrošina kafijas eksperts Vilmārs Vjakse.

Svarīgākais