RECEPTES: Auksta zupa karstai vasaras dienai

© F64

Kas var būt labāks par šo: vieglai maltītei karstā vasaras dienā – kāda auksta zupa, kas gan piesien dūšu, gan patīkami veldzē. Klasiku klasika – auksta zupa ar bietēm uz kefīra bāzes – ir zināma katram, taču variāciju var būt neiedomājami daudz.

Aukstā biešu zupa

SASTĀVDAĻAS:

4 kartupeļi

garais gurķis

500 g marinētu biešu

5 vārītas olas

300 g sautēta šķiņķa

sauja loku

sauja diļļu

tējkarote mārrutku

1-2 tējkarotes sinepju

2 l paniņu

sāls

pipari

PAGATAVOŠANA:

  1. Gurķi sagriež nelielos stienīšos, zaļumus smalki sakapā, visu savieno un apsāla, atstāj, lai izdalās sula.
  2. Kartupeļus novāra ar visu mizu, novāra cietas olas.
  3. Paniņām pievieno piparus, sinepes, mārrutkus - visu samaisa un pievieno visas pārējās sastāvdaļas. Bietes pievieno ar visu sulu.
  4. Ja garšas kārpiņas ļauj, pievieno nedaudz citrona sulas.

Aukstā skābeņu zupa

SASTĀVDAĻAS:

200 g skābeņu 1 l kefīra vai paniņu 2 gurķi 3 vārītas olas 100 g redīsu sauja lociņu sāls pipari

PAGATAVOŠANA:

  1. Skābenes aplej ar verdošu ūdeni, patur piecas minūtes, tad ūdeni nolej un skābenes sablenderē.
  2. Sablenderētajām skābenēm pievieno kefīru, sasmalcinātus lociņus un gurķus, ripiņās sagrieztus redīsus, sāli, piparus, visu samaisa.
  3. Pasniedz atdzesētu, papildinātu ar olu pusītēm.

Aukstā dārzeņu zupa

SASTĀVDAĻAS:

1,3 l kefīra

100 g redīsu

garais gurķis

3 ēdamkarotes sakapātu lociņu

2 ēdamkarotes sakapātu diļļu

puse tējkarotes maltu melno piparu

ēdamkarote cukura

puse tējkarotes sāls

PAGATAVOŠANA:

  1. Lociņus un dilles sakapā.
  2. Nomizotu gurķi un redīsus sagriež mazos stienīšos.
  3. Sajauc kopā visas sastāvdaļas, uz stundu noliek ledusskapī, lai atdziest un sajaucas garšas.
  4. Pasniedz ar siltu maizi.

Gurķu un piparmētru aukstā zupa

SASTĀVDAĻA:

garais gurķis

2 ēdamkarotes sasmalcinātu lociņu

kapāti pētersīļu zaļumi

2 ēdamkarotes kapātu piparmētru lapiņu

230 ml piena

100 ml skāba krējuma

100 ml bezpiedevu jogurta

sāls

pipari

pasniegšanai: gurķu šķēlītes

apgrauzdēti rieksti

PAGATAVOŠANA:

  1. Gurķi sarīvē ar rupju rīvi, pievieno lociņus, pētersīļus, piparmētras un vienu trešdaļu no piena daudzuma. Visu sablenderē.
  2. Pārlej lielākā traukā, pievieno pārējo pienu, skābu krējumu un jogurtu. Visu labi samaisa, pēc garšas pievieno sāli un piparus.
  3. Zupu uz kādu laiku liek ledusskapī, lai atdziest.
  4. Pasniedzot pievieno dažas gurķu šķēlītes, grauzdētus riekstus (valriekstus, pistācijas). Lieliski garšo ar grauzdiņiem.

Aukstā avokado zupa

SASTĀVDAĻAS:

avokado

400-500 ml kefīra

puse laima

2 cieti vārītas olas

1-2 ķiploka daiviņas

sasmalcinātas dilles un pētersīļi

sāls

PAGATAVOŠANA:

  1. Avokado mīkstumam pievieno zaļumus, laima sulu, sasmalcinātu ķiploku un sāli, visu sablenderē viendabīgā, krēmīgā konsistencē.
  2. Pievieno kefīru, vēlreiz visu nedaudz blenderē, tad atdzesē.
  3. Pasniedz kopā ar olu pusītēm, dekorē ar svaigiem zaļumiem.

Aukstā zupa itāļu gaumē

SASTĀVDAĻAS:

2 nelieli kabači vai cukīni

500 ml bezpiedevu jogurta

tējkarote olīveļļas

10 piparmētru lapiņas

sīpolloki

sāls

pipari

PAGATAVOŠANA:

  1. Kabačus nomazgā, nomizo, sagriež nelielos gabaliņos un liek katlā. Aplej ar ūdeni tā, lai kabači būtu tik tikko apsegti, pēc garšas pievieno sāli un vāra mīkstus. Atdzesē, nokāš un šķidrumu saglabā.
  2. Kabačus liek blenderī, pievieno smalki sagrieztas piparmētras, jogurtu un sablenderē. Ja zupu vēlas šķidrāku, nedaudz pievieno kabaču novārījuma šķidrumu. Masu atdzesē.
  3. Pēc garšas pievieno sāli un svaigi maltus melnos piparus. Pasniedz, rotājot ar piparmētras lapiņu, lociņiem, aprasina ar olīveļļu.

Aukstā zupa spāņu gaumē

SASTĀVDAĻAS:

4 baltmaizes šķēles

800 g tomātu

3 ķiploku daiviņas

garais gurķis

paprika

2 sīpoli

100 ml olīveļļas

sāls

svaigi malti melnie pipari

ābolu etiķis vai šerija etiķis

dilles, zaļumi

PAGATAVOŠANA:

  1. Divām biezām baltmaizes šķēlēm nogriež garozu, mīkstumu saplucina un pārlej ar pusglāzi ūdens. Tomātus pārlej ar vārošu ūdeni, tad strauji atdzesē aukstā ūdenī un nomizo.
  2. Gurķi nomizo, gareniski pārgriež uz pusēm, izņem sēklas. Papriku pārgriež uz pusēm, izņem sēklas. Nomizo sīpolus, ķiploku daiviņas.
  3. Aptuveni trešo daļu gurķa, pusi paprikas un vienu sīpolu atliek malā, pārējos dārzeņus sagriež rupjos gabalos
  4. Iemērkto maizi ar visu šķidrumu, ķiplokus, tomātus, gurķa un paprikas gabaliņus sablenderē, pievieno glāzi auksta ūdens. Turpina blenderēt, pakāpeniski pievieno olīveļļu, pēc garšas pievieno sāli, piparus, ābolu vai šerija etiķi, ja vēlas, arī kādu bazilika pušķīti.
  5. Sablenderēto zupu uz 2 stundām liek ledusskapī un ik pa laikam apmaisa.
  6. Sīkos kubiņos sagriež atlikušos dārzeņus un arī liek ledusskapī. Atlikušo baltmaizi sagriež kubiņos, uz pannas apgrauzdē un atdzesē. Sasmalcina zaļumus.
  7. Ledusauksto zupu lej šķīvjos, katrā ber nedaudz sagriezto dārzeņu, baltmaizes kubiņus un zaļumus.

Vasaras tomātu zupa

SASTĀVDAĻAS:

1,5 kg tomātu

liels gurķis

3 ķiploka daiviņas

5 seleriju kāti

sarkanais sīpols

sarkanā paprika

4 ēdamkarotes olīveļļas

citrons

balzametiķis

tabasco mērce

sāls

svaigi malti melnie pipari

PAGATAVOŠANA:

  1. Tomātus blanšē, tiem novelk miziņu. Aptuveni 500 g tomātu sagriež mazos gabaliņos, pārējos kopā ar olīveļļu un citrona sulu sablenderē.
  2. Gurķi, selerijas kātus, papriku sagriež mazos gabaliņos. Sīpolu notīra, smalki sagriež, ķiploku daiviņas notīra un izspiež caur ķiploku spiedni.
  3. Visas sastāvdaļas sajauc ar tomātiem, pievieno pēc garšas balzametiķi un tabasco mērci, sāli un piparus.
  4. Atdzesētu zupu pasniedz, pārkaisītu ar svaigu baziliku.

Zemeņu gaspačo

SASTĀVDAĻAS:

600 g zemeņu bez kātiņiem

paprika

puse gara gurķa

šķipsniņa sasmalcinātu lociņu

ķiploka daiviņa

ēdamkarote svaigu estragona lapiņu

2 ēdamkarotes balzametiķa

4 ēdamkarotes olīveļļas

sāls

svaigi malti melnie pipari

pasniegšanai: estragona lapiņas

kārveles lapiņas

ledus gabaliņi

grauzdēta maize

PAGATAVOŠANA:

  1. Sauju skaistāko zemeņu atliek malā, pārējās saber lielā bļodā un ar dakšiņu saspaida.
  2. Gabalos sagriež papriku. Nomizo gurķi, tam izņem sēklas un sagriež gabaliņos. Papriku un gurķus pievieno saspaidītajām zemenēm, pievieno lociņus, caur ķiploku spiedi izspiestu ķiploku (ja netīk, var nelikt!), estragonu, etiķi, eļļu, piparus un sāli. Visu samaisa, vismaz uz četrām stundām (vislabāk - uz nakti) liek ledusskapī.
  3. Atdzesēto zemeņu un dārzeņu masu sablenderē viendabīgā masā. Ja konsistence pārāk tumīga, pievieno nedaudz auksta ūdens.
  4. Pirms pasniegšanas spāniskām garšām pārpilnajā atspirdzinošajā gaspačo iemaisa smalki sakapātas estragona lapiņas, glītās strēmelītēs sagrieztu gurķi, papriku, zemenes, pievieno ledus gabaliņus. Dekorē ar kārveles lapiņām, pārslaka ar olīveļļu. Pasniedz ar grauzdētu maizi.

Okroška ar kvasu

SASTĀVDAĻAS:

300 g sīpolloku

8 olas

puse tējkarotes sinepju

1,5 l nesalda kvasa

4-5 vidēji lieli gurķi

300 g vārītas gaļas vai desas

4 kartupeļu

100 g diļļu

tējkarote mārrutku

sauja pētersīļu

citrona sula

sāls

pasniegšanai: skābs krējums

PAGATAVOŠANA:

  1. Cieti novāra olas. Kartupeļus novāra ar visu mizu.
  2. Smalki sakapā lokus, dilles un pētersīļus. Stērbelītēs sagriež vārītu gaļu, gurķus sagriež kubiņos.
  3. Četrām vārītajām olām atdala dzeltenumus no baltumiem, dzeltenumus sajauc ar lociņiem, pievieno sinepes un sablenderē viendabīgā masā.
  4. Katliņā lej kvasu, pievieno sablenderēto masu, labi izmaisa. Pievieno gaļu, kapātās dilles un pētersīļus. Sagriež kubiņos atdalītos olu baltumus, kartupeļus un pievieno kvasam. Pēc garšas pievieno citronu sulu, sāli un mārrutkus.
  5. Zupu ledusskapī atdzesē vismaz pāris stundas, pasniedz ar vārītu olu pusītēm un karoti krējuma.