Kas var būt labāks par šo: vieglai maltītei karstā vasaras dienā – kāda auksta zupa, kas gan piesien dūšu, gan patīkami veldzē. Klasiku klasika – auksta zupa ar bietēm uz kefīra bāzes – ir zināma katram, taču variāciju var būt neiedomājami daudz.
Aukstā biešu zupa
SASTĀVDAĻAS:
4 kartupeļi
garais gurķis
500 g marinētu biešu
5 vārītas olas
300 g sautēta šķiņķa
sauja loku
sauja diļļu
tējkarote mārrutku
1-2 tējkarotes sinepju
2 l paniņu
sāls
pipari
PAGATAVOŠANA:
- Gurķi sagriež nelielos stienīšos, zaļumus smalki sakapā, visu savieno un apsāla, atstāj, lai izdalās sula.
- Kartupeļus novāra ar visu mizu, novāra cietas olas.
- Paniņām pievieno piparus, sinepes, mārrutkus - visu samaisa un pievieno visas pārējās sastāvdaļas. Bietes pievieno ar visu sulu.
- Ja garšas kārpiņas ļauj, pievieno nedaudz citrona sulas.
Aukstā skābeņu zupa
SASTĀVDAĻAS:
200 g skābeņu 1 l kefīra vai paniņu 2 gurķi 3 vārītas olas 100 g redīsu sauja lociņu sāls pipari
PAGATAVOŠANA:
- Skābenes aplej ar verdošu ūdeni, patur piecas minūtes, tad ūdeni nolej un skābenes sablenderē.
- Sablenderētajām skābenēm pievieno kefīru, sasmalcinātus lociņus un gurķus, ripiņās sagrieztus redīsus, sāli, piparus, visu samaisa.
- Pasniedz atdzesētu, papildinātu ar olu pusītēm.
Aukstā dārzeņu zupa
SASTĀVDAĻAS:
1,3 l kefīra
100 g redīsu
garais gurķis
3 ēdamkarotes sakapātu lociņu
2 ēdamkarotes sakapātu diļļu
puse tējkarotes maltu melno piparu
ēdamkarote cukura
puse tējkarotes sāls
PAGATAVOŠANA:
- Lociņus un dilles sakapā.
- Nomizotu gurķi un redīsus sagriež mazos stienīšos.
- Sajauc kopā visas sastāvdaļas, uz stundu noliek ledusskapī, lai atdziest un sajaucas garšas.
- Pasniedz ar siltu maizi.
Gurķu un piparmētru aukstā zupa
SASTĀVDAĻA:
garais gurķis
2 ēdamkarotes sasmalcinātu lociņu
kapāti pētersīļu zaļumi
2 ēdamkarotes kapātu piparmētru lapiņu
230 ml piena
100 ml skāba krējuma
100 ml bezpiedevu jogurta
sāls
pipari
pasniegšanai: gurķu šķēlītes
apgrauzdēti rieksti
PAGATAVOŠANA:
- Gurķi sarīvē ar rupju rīvi, pievieno lociņus, pētersīļus, piparmētras un vienu trešdaļu no piena daudzuma. Visu sablenderē.
- Pārlej lielākā traukā, pievieno pārējo pienu, skābu krējumu un jogurtu. Visu labi samaisa, pēc garšas pievieno sāli un piparus.
- Zupu uz kādu laiku liek ledusskapī, lai atdziest.
- Pasniedzot pievieno dažas gurķu šķēlītes, grauzdētus riekstus (valriekstus, pistācijas). Lieliski garšo ar grauzdiņiem.
Aukstā avokado zupa
SASTĀVDAĻAS:
avokado
400-500 ml kefīra
puse laima
2 cieti vārītas olas
1-2 ķiploka daiviņas
sasmalcinātas dilles un pētersīļi
sāls
PAGATAVOŠANA:
- Avokado mīkstumam pievieno zaļumus, laima sulu, sasmalcinātu ķiploku un sāli, visu sablenderē viendabīgā, krēmīgā konsistencē.
- Pievieno kefīru, vēlreiz visu nedaudz blenderē, tad atdzesē.
- Pasniedz kopā ar olu pusītēm, dekorē ar svaigiem zaļumiem.
Aukstā zupa itāļu gaumē
SASTĀVDAĻAS:
2 nelieli kabači vai cukīni
500 ml bezpiedevu jogurta
tējkarote olīveļļas
10 piparmētru lapiņas
sīpolloki
sāls
pipari
PAGATAVOŠANA:
- Kabačus nomazgā, nomizo, sagriež nelielos gabaliņos un liek katlā. Aplej ar ūdeni tā, lai kabači būtu tik tikko apsegti, pēc garšas pievieno sāli un vāra mīkstus. Atdzesē, nokāš un šķidrumu saglabā.
- Kabačus liek blenderī, pievieno smalki sagrieztas piparmētras, jogurtu un sablenderē. Ja zupu vēlas šķidrāku, nedaudz pievieno kabaču novārījuma šķidrumu. Masu atdzesē.
- Pēc garšas pievieno sāli un svaigi maltus melnos piparus. Pasniedz, rotājot ar piparmētras lapiņu, lociņiem, aprasina ar olīveļļu.
Aukstā zupa spāņu gaumē
SASTĀVDAĻAS:
4 baltmaizes šķēles
800 g tomātu
3 ķiploku daiviņas
garais gurķis
paprika
2 sīpoli
100 ml olīveļļas
sāls
svaigi malti melnie pipari
ābolu etiķis vai šerija etiķis
dilles, zaļumi
PAGATAVOŠANA:
- Divām biezām baltmaizes šķēlēm nogriež garozu, mīkstumu saplucina un pārlej ar pusglāzi ūdens. Tomātus pārlej ar vārošu ūdeni, tad strauji atdzesē aukstā ūdenī un nomizo.
- Gurķi nomizo, gareniski pārgriež uz pusēm, izņem sēklas. Papriku pārgriež uz pusēm, izņem sēklas. Nomizo sīpolus, ķiploku daiviņas.
- Aptuveni trešo daļu gurķa, pusi paprikas un vienu sīpolu atliek malā, pārējos dārzeņus sagriež rupjos gabalos
- Iemērkto maizi ar visu šķidrumu, ķiplokus, tomātus, gurķa un paprikas gabaliņus sablenderē, pievieno glāzi auksta ūdens. Turpina blenderēt, pakāpeniski pievieno olīveļļu, pēc garšas pievieno sāli, piparus, ābolu vai šerija etiķi, ja vēlas, arī kādu bazilika pušķīti.
- Sablenderēto zupu uz 2 stundām liek ledusskapī un ik pa laikam apmaisa.
- Sīkos kubiņos sagriež atlikušos dārzeņus un arī liek ledusskapī. Atlikušo baltmaizi sagriež kubiņos, uz pannas apgrauzdē un atdzesē. Sasmalcina zaļumus.
- Ledusauksto zupu lej šķīvjos, katrā ber nedaudz sagriezto dārzeņu, baltmaizes kubiņus un zaļumus.
Vasaras tomātu zupa
SASTĀVDAĻAS:
1,5 kg tomātu
liels gurķis
3 ķiploka daiviņas
5 seleriju kāti
sarkanais sīpols
sarkanā paprika
4 ēdamkarotes olīveļļas
citrons
balzametiķis
tabasco mērce
sāls
svaigi malti melnie pipari
PAGATAVOŠANA:
- Tomātus blanšē, tiem novelk miziņu. Aptuveni 500 g tomātu sagriež mazos gabaliņos, pārējos kopā ar olīveļļu un citrona sulu sablenderē.
- Gurķi, selerijas kātus, papriku sagriež mazos gabaliņos. Sīpolu notīra, smalki sagriež, ķiploku daiviņas notīra un izspiež caur ķiploku spiedni.
- Visas sastāvdaļas sajauc ar tomātiem, pievieno pēc garšas balzametiķi un tabasco mērci, sāli un piparus.
- Atdzesētu zupu pasniedz, pārkaisītu ar svaigu baziliku.
Zemeņu gaspačo
SASTĀVDAĻAS:
600 g zemeņu bez kātiņiem
paprika
puse gara gurķa
šķipsniņa sasmalcinātu lociņu
ķiploka daiviņa
ēdamkarote svaigu estragona lapiņu
2 ēdamkarotes balzametiķa
4 ēdamkarotes olīveļļas
sāls
svaigi malti melnie pipari
pasniegšanai: estragona lapiņas
kārveles lapiņas
ledus gabaliņi
grauzdēta maize
PAGATAVOŠANA:
- Sauju skaistāko zemeņu atliek malā, pārējās saber lielā bļodā un ar dakšiņu saspaida.
- Gabalos sagriež papriku. Nomizo gurķi, tam izņem sēklas un sagriež gabaliņos. Papriku un gurķus pievieno saspaidītajām zemenēm, pievieno lociņus, caur ķiploku spiedi izspiestu ķiploku (ja netīk, var nelikt!), estragonu, etiķi, eļļu, piparus un sāli. Visu samaisa, vismaz uz četrām stundām (vislabāk - uz nakti) liek ledusskapī.
- Atdzesēto zemeņu un dārzeņu masu sablenderē viendabīgā masā. Ja konsistence pārāk tumīga, pievieno nedaudz auksta ūdens.
- Pirms pasniegšanas spāniskām garšām pārpilnajā atspirdzinošajā gaspačo iemaisa smalki sakapātas estragona lapiņas, glītās strēmelītēs sagrieztu gurķi, papriku, zemenes, pievieno ledus gabaliņus. Dekorē ar kārveles lapiņām, pārslaka ar olīveļļu. Pasniedz ar grauzdētu maizi.
Okroška ar kvasu
SASTĀVDAĻAS:
300 g sīpolloku
8 olas
puse tējkarotes sinepju
1,5 l nesalda kvasa
4-5 vidēji lieli gurķi
300 g vārītas gaļas vai desas
4 kartupeļu
100 g diļļu
tējkarote mārrutku
sauja pētersīļu
citrona sula
sāls
pasniegšanai: skābs krējums
PAGATAVOŠANA:
- Cieti novāra olas. Kartupeļus novāra ar visu mizu.
- Smalki sakapā lokus, dilles un pētersīļus. Stērbelītēs sagriež vārītu gaļu, gurķus sagriež kubiņos.
- Četrām vārītajām olām atdala dzeltenumus no baltumiem, dzeltenumus sajauc ar lociņiem, pievieno sinepes un sablenderē viendabīgā masā.
- Katliņā lej kvasu, pievieno sablenderēto masu, labi izmaisa. Pievieno gaļu, kapātās dilles un pētersīļus. Sagriež kubiņos atdalītos olu baltumus, kartupeļus un pievieno kvasam. Pēc garšas pievieno citronu sulu, sāli un mārrutkus.
- Zupu ledusskapī atdzesē vismaz pāris stundas, pasniedz ar vārītu olu pusītēm un karoti krējuma.