4.lapa
Ēst veselīgi nenozīmē negaršīgi
Pirmais noteikums ceļā uz veselīgu un slaidu augumu - jāpārskata ēdienkarte - tai jābūt sabalansētai, kā arī jāsamazina “slikto” tauku daudzums uzturā. Tā kā tauki ir garšas nesējs, tad mazāk taukains ēdiens var likties negaršīgs. Tāpēc jāmeklē citi garšas pastiprinātāji - garšvielas, kas ar katru dienu paliek arvien populārākas. Kulinārijas māksla slēpjas ne tikai garšīgu, bet arī veselīgu ēdienu gatavošanā. Šīs abas lietas var apvienot, tikai jārēķinās ar nelielu papildu piepūli, bet tas ir tā vērts, citādi šie garšīgie, taču neveselīgie ēdieni pārvēršas par mūsu slaidā auguma un labās veselības ienaidniekiem.
“Sliktie” tauki nav vienīgais drauds mūsu organismam. Uztura speciāliste Inga Pūce iesaka ikdienā uzturā lietot arī mazāk sāls un cukuru, ēst produktus, kuros ir vairāk šķiedrvielu, lietot tikai dabīgus aromatizētājus, kā arī izvairīties no ģenētiski modificētiem pārtikas produktiem. Šie ir seši vienkārši principi, kas neprasa lielas pārmaiņas cilvēka ikdienas ēšanas paradumos, tomēr ilgtermiņā spēj būtiski ietekmēt mūsu veselību.
Kā rāda SKDS un Rimi pētījums "Kā ēd Latvija?" (2016) 76% iedzīvotāju, iegādājoties pārtiku, nepievērš uzmanību marķējumā norādītajam preču sastāvam un norāda, ka viņiem ir grūti orientēties plašajā piedāvājumā. Lai palīdzētu cilvēkiem vieglāk orientēties produktu klāstā, mainītu iepirkšanās paradumus un ilgtermiņā veicinātu iedzīvotāju veselību, ar Veselības ministrijas atbalstu Rimi veikalos ir uzsākta veselīga dzīvesveida veicināšanas programma, ko var atpazīt pēc marķējuma zīmes Rimi uztura speciālists iesaka. Produkti, kas apzīmēti ar jauno marķējuma zīmi, atlasīti saskaņā ar sešiem veselīga uztura principiem.