Viss jaunais ir labi aizmirsts vecais – par to jau nu šaubu nav, un pat tiem, kuri vairs nevar pat atcerēties, kad pēdējo reizi draudzējušies ar nopietnu vai vieglprātīgu vīrusu, šajā gadalaikā ir jāatceras, ka vērts savā ēdienkartē iekļaut dažus produktus un ēdienus, lai neizveidotu priekšnoteikumus jebkādai draudzībai ar nepatīkamas pašsajūtas radītājiem jeb vīrusiem.
Vistas buljons imunitātes stiprināšanai. Daudzu vecmāmiņu tik iemīļotā recepte pret saaukstēšanos. Turklāt tas ir ne tikai garšīgs, bet arī ļoti efektīvs, jo saskaņā ar zinātniskajos pētījumos iegūtajiem datiem satur cisteīnu - aminoskābi, kas palīdz ļoti īsā laikā tikt galā ar iekaisumu. Vistas buljonā ir arī ļoti daudz cinka, kas, savukārt, palīdz nostiprināt imunitāti.
Citrusaugļi saaukstēšanās profilaksei. Apelsīni, citroni, mandarīni, kā zināms, ir ne tikai garšīgi, bet arī pārpilni ar vitamīnu C. Zinātniekiem gan nav viennozīmīgas pārliecības par askorbīnskābes labvēlīgu ietekmi uz organismu, tomēr ir pētījumi, kas pierāda, ka C vitamīna regulāra uzņemšana ar uzturvielām samazina iespēju saslimt ar vīrusu infekcijām vai arī - daudz vieglāk ar tām tik galā. Protams, uzturā jālieto svaigi spiestas sulas, vislabāk - atšķaidītas ar ūdeni.
Tēja ar medu un citronu. Tautas pūralādē atrodams padoms - ļoti silta tēja ar dabisku medu un šķēlīti citrona ir viens no labākajiem profilakses līdzekļiem, lai nebūtu jāpiedzīvo pat kaut kas līdzīgs vīrusam. Lai ne medus, ne citrons nezaudētu savas labās īpašības, tēja nedrīkst būt karstāka par 60 grādiem.
Melnā plūškoka ogas ir īstais laiks ņemt ārā no saldētavas, bet, ja tās tur nav ieliktas rudenī, tad ir vērts iegādāties kādu sīrupu, žāvētas ogas... Arī šīs ogas jau sen tiek atzītas par lielisku imunitātes stiprinātāju, to daudzkārt pierādījuši dažādi pētījumi.
Skābēti kāposti un citi probiotiķi (jogurts, kefīrs, kimči, piena sēnes dzēriens, tējas sēnes dzēriens...) būs jo īpaši noderīgi šim gadalaikam. Ar probiotiķiem bagāti ēdieni ne tikai palīdz cīņā ar patogēno mikrofloru zarnu traktā, bet arī ir labi palīgi imunitātes stiprināšanā.
Ķiploki pret patogēniem mikroorganismiem - to labi zina vecākās un vidējās paaudzes pārstāvji, kas uzauguši laikā, kad pēc katra šķaudiena neskrēja uz aptieku. Un ķiploku spēju būt noderīgiem imunitātes stiprināšanā apliecina neskaitāmi pētījumi. Protams, vislabāk ir tos lietot svaigā veidā.
Asie pipari arī ir noderīgi, lai liktu infekcijām iet ar līkumu. Nav īstā reize runāt par to spējām būt noderīgiem pat cīņā ar vēzi, bet būs lietderīgi, ja ar kajēnas (čili) un citiem pipariem šajā laikā bagātināsiet savu maltīti.
Auzu pārslas daudziem ir ierasts produkts ikdienas racionā, bet uztura speciālisti jo silti iesaka vīrusu intensīvas klejošanas mēnešos brokastīs izvēlēties auzu pārslu putru, jo - šis produkts stiprina imunitāti. Speciālisti gan iesaka pārslas nevārīt, vislabāk - vakarā apliet, no rīta sasildīt.
Salvijas tēja vai šā auga pievienošana maltītei ir ļoti labs veids, kā parūpēties par savu organismu ziemas periodā. Daudzās valstīs salviju izmanto arī tradicionālajā medicīnā, bet specifiskās zināšanās neieinteresētam cilvēkam svarīgi atcerēties, ka salvija ir izcils pretmikrobu līdzeklis.
Sēnes jau izsenis tiek lietotas Austrumu medicīnā. Ieteicams nepaslinkot un lielveikalā iegādāties šitake, maitake vai citas ēdamās sēnes, vai pat tik ierastos šampinjonus, un ik pa laikam pagatavot maltīti ar šīm sastāvdaļām. Mikrobiem tas nepatiks, imunitātei gan.